Patates püreli terbiyeli çorba
OSMANLI YEMEKLERİ.
DÖRT - beş patatesi güzelce haşlayıp kabuklarını soyun ve ovarak hamur haline getirin. Bu püreyi çorba için önceden hazırlanan et suyu içine atıp iyice karıştırarak eze eze süzgeçten süzün. Suyu süzülmüş patates ezmesini tekrar et suyu içinde eze eze kaybetmeli ve yeterli miktarda tuz kattıktan sonra alevli ateşe koymalısınız. İstenirse çorbaya bir müddet sonra bir miktar kıyma veya hazırlanmış fındık köftelerden atabilirsiniz. Kıyma veya köfteyi kattıktan sonra biriki taşım daha kaynatmayı ihmal etmeyiniz. Tencereyi ateşten aldığınızda bir tavada tereyağıyla kırmızı biberi iyice kızartıp çorbaya boşaltınız. İki yumurta ve bir limonu ekşitecek düzeyde terbiye haline getirip tencereye dökünüz ve gecikmeden karıştırınız. Bu arada biraz domates suyu ilave ediniz. 15-20 dakika geçtikten sonra çorba kâselere dağıtılıp üzerine biber, tarçın gibi baharat çeşitleri ekilebilir. (Mahmud Nedim bin Tosun, Aşçıbaşı, haz. Priscilla Mary Işın).
|