|
|
|
|
|
Karadeniz balında 'Deli Bal' uyarısı
Bilim adamları, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde elde edilen baldan zehirlenme vakalarında artış olduğu yönünde uyarıda bulundu. "American Journal of Emergency Medicine" adlı tıp dergisinde Türk doktor Abdülkadir Gündüz'ün kaleme aldığı yazıda, halk arasında "Deli Bal" hastalığı olarak bilinen rahatsızlıkla ilgili olarak 58 vakanın tespit edildiği belirtildi. İngiliz Independent gazetesinin de alıntı yaptığı makalede, geçen yıl da 8 kişinin bu hastalıktan tedavi edildiğine dikkat çekildi. "Deli Bal hastalığı, tedavi edilmezse ölüme kadar götürebilir" uyarısında bulunan Gündüz, doğal balları tüketmenin rahatsızlıkları artırabileceğini belirtti. Karadeniz Bölgesi'nden elde edilen ballarda ortaya çıkan hastalığa, sarı ağu (rhododendron) ile kara ağu (rhododendron ponticum) adlı bitkilerin çiçeklerinde yer alan grayatonoksin adli bileşikler neden oluyor. Bu balın 50-100 gramı yetişkin birini öldürmeye yetebileceği öne sürülüyor. Deli bal zehirlenmelerinde bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı görülür; kol ve bacaklarda felç olabilir.
DIŞ
HABERLER
|