|
|
|
Formula 1 usulü kalp ameliyatı
F1 yarışlarında pit stop'taki hızlı çalışmadan esinlenen doktorlar ameliyathanede koordinasyon kurarak hızı maksimuma çıkardı.
Dünyanın en büyük araba yarışı Formula 1 doktorlara ilham kaynağı oldu. Formula 1 yarışlarını izleyen iki cerrah, takımların pit stop'taki (F1'de arabaların benzin almak, lastik değiştirmek, pilotun kaskını temizletmek gibi işler için durduğu ortalama 8 saniyelik faaliyet) ekiplerin çalışmalarını izleyerek cerrahi operasyonları için yeni bir yöntem geliştirdi. Çocuklar üzerinde açık kalp ameliyatları yapan Prof. Dr. Martin Elliott, yeni keşfettiği yöntemi, kendisinin de çalıştığı İngiltere'deki Great Ormond Street Çocuk Hastanesi'nde kullanmaya başladı.
HER ŞEY TAM BİR UYUM İÇİNDE Yoğun bakım ekibiyle cerrahi operasyon ekibi arasındasürekli bir kargaşa yaşandığını fark eden Elliott, bunu düzeltebilmek için Formula 1'den örnek alabileceklerini düşündü. Önce McLauren ekibiyle bir araya gelen doktor ardından Ferrari takım kaptanı Jan Todt, teknik sorumlu Ross Brawn ve yarış teknik müdürü Nigel Stepney ile görüştü. Prof. Dr. Elliott ve ekibi çok işlevli cihazlar geliştirdi. Acil servis ekibinin ve ameliyat ekibinin görevlerini tanımladı. Elliott, "Her şey neredeyse tek bir kelime konuşulmadan tam bir uyum içinde yapılıyor. Etrafta hareket alanımızı daraltacak, yavaşlamamıza sebep olacak bir şey kalmadı" dedi.
|