İran ile doğalgazda yeni işbirliği arayışı ABD'yi rahatsız etti
ABD Büyükelçisi Wilson, Enerji Bakanı Güler'i ziyaret ederek İran Petrol Bakanı ile yapılan görüşme hakkında bilgi aldı. Büyükelçi'ye doğalgazda bir anlaşma olmadığı söylendi.
İran Petrol Bakanı Kazem Vaziri Hamaneh'in ziyaretiyle başlayan Türkiye ile İran'ın doğalgaz alanında yeni işbirliği arayışları, ABD'de hem merak hem de rahatsızlık yarattı. ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Enerji Bakanı Hilmi Güler'i önceki gün makamında ziyaret ederek, bu ay içinde Türkiye'ye gelen İran Petrol Bakanı Kazem Vaziri Hamaneh'le yapılan görüşme hakkında bilgi aldı. Enerji Bakanlığı'nda yaklaşık 1 saat süren görüşmede Wilson, Türkiye ile İran arasında doğalgaz ticaretine ilişkin yeni işbirliği arayışlarına ve çalışmalara dikkat çekerek, İran ve Türkmen doğalgazının Avrupa'ya taşınması konusunda bir anlaşma olup olmadığını sordu. Bakan Güler, Dışişleri Bakanlığı Enerji, Su, Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mithat Rende'nin de hazır bulunduğu toplantıda, Türkiye ile İran arasında görüşmelerin sürdüğünü, herhangi bir anlaşma ya da mutabakatın söz konusu olmadığını söyledi. İran Petrol Bakanı Hamaneh, Türkiye ziyaretinde, İran doğalgazının Avrupa'ya taşınması için Türkiye'nin topraklarını açmasını istemişti. İran, bu operasyon için Türkiye'ye yalnızca 'transit geçiş ücreti' önermiş, bu ticaretin iki ülkenin katılımıyla kurulacak ortak bir şirket yoluyla yürütülmesine sıcak bakmadığı mesajını vermişti. Türkiye heyeti, buna karşılık Türkmenistan ve Kazakistan doğalgazının Türkiye'ye ulaştırılması için İran'ın topraklarını açmasını gündeme getirdi. İran, bu öneriye de karşı çıktı. İran, Türkiye'nin doğalgaz fiyatının düşürülmesi talebini de geri çevirmişti. Enerji Bakanlığı yetkilileri, görüşmelerin ardından İran tarafından anlaşma sağlandığı yönünde 'yanıltıcı' bazı bilgilerin yansıtıldığını belirterek, "Türkiye ile İran arasında herhangi bir anlaşma söz konusu değildir" dedi.
ABD'DEN
NABUCCO'YA DESTEK Bakan Güler ile Ross Wilson görüşmesinde Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transferini öngören Nabucco Projesi de gündeme geldi. Projenin gelişimine ilişkin bilgi alan Wilson, ABD'nin bu projeyi desteklediğini yineledi. Rusya, Nabucco Projesi'ne, Avrupa pazarında Rus doğalgazına yaratacağı alternatif nedeniyle karşı çıkıyor. ABD'nin tavrı ortadayken Nabucco'ya, İran'ın katılıp katılmayacağı ise merak konusu olmayı sürdürüyor. Hazar Bölgesi'nden gelecek doğalgazın, Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve son durak olarak Avusturya'ya ulaşmasını sağlayacak olan Nabucco Projesi, 2011 yılında hizmete girecek. Nabucco ile Türkiye'den Avrupa'ya 2020'li yıllarda yıllık 110 milyar metreküp doğalgaz pompalanması hedefleniyor.