|
|
Korkmanıza gerek yok bebeğiniz aç kalmaz!
'Sütüm az mı geliyor, acaba bebeğim aç mı kalıyor?' diye telaşlanan anneler, aslında hiç panik yapmanıza gerek yok. Çünkü uzmanlar altını çizerek söylüyor: ilk 6 ay sadece anne sütü bebeğin tüm ihtiyacını karşılıyor.
Yeni anne olan kadınlar en çok bebeğin beslenmesiyle ilgili konularda endişelere kapılırlar. Çiçeği burnunda anneler, çocuklarının yeterli ve sağlıklı beslendiğinden bir türlü emin olamazlar. Türk Pediatri Kurumu uzmanları, annelerin en çok merak ettiği sorulara açıklık getirdi:
Yeni doğan bebek için en yararlı besin nedir? Yeni doğan bebekler için en ideal besin, anne sütüdür. Anne sütü, bebek her istediğinde verilmeli. Bebek, her ağladığında emzirilmeli.
1 yaşına kadar sadece anne sütü yeterli mi? İlk altı ay sadece anne sütü, bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Ancak, altıncı aydan sonra bebeğinizin sağlıklı gelişimi için sebze püreleri, muhallebi, meyve, yoğurt ve peynir gibi ek gıdalara başlanmalı. Bu sayede bebeğiniz hem çiğnemeyi öğrenir hem de dengeli beslenir. Sonrasında emzirmenin, uygun ek gıdalarla mümkünse 2 yaşına kadar sürdürülmesini öneriyoruz.
Anne sütü neden önemli? Anne sütü doğanın bir mucizesidir. Her damlası kıymetli, bebeklere özel, mükemmel bir besindir. İlk 6 ay bebeklerin tüm gereksinimlerini karşılar. Onları birçok hastalıktan korur, zekasını ve özgüvenini artırır.
Bebek emmeyip, farklı gıda alırsa, anne sütü azalır mı? Bebekler bazen memeyi süt olmasına karşın reddedebilir. Bu durumda sabırlı olun, tekrar emzirmeyi deneyin. Asıl emzirmeyi reddederseniz sütünüz azalır.
Anne sütünün bol olması ve azalmaması için ne yapılmalı? Anne sütünü artıran en önemli faktör, bebeğin sık sık emzirilmesidir. Bu nedenle doğum sonrasında hemen emzirmeye başlamalı.
Bebek ishalken anne sütüne devam edilebilir mi? İshal durumunda anne sütü kesilmez. Artan sıvı ve besin ihtiyacını karşılamak için bebek daha da sık emzirilmeli. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek ishal süresini kısaltır.
Bebek yaşıtlarından daha zayıfsa ne yapılmalı? 'Şişman bebek sağlıklı, zayıf bebek sağlıksız' anlayışı yanlış. Hatta aşırı şişman bebekler ilerde önemli sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Dengeli beslenen, sağlık sorunu olmayan, gelişimi normal bir çocuğun zayıflığı sizi rahatsız etmemeli.
Bebeğin iştahsız olmaması için neler yapılabilir? Bebeğin altıncı aydan sonra ek besinler alması gerekir. Çünkü bebek pütürlü besinlere de alışmalı. Bu; onun beslenme becerilerinin gelişmesinde çok önemli bir aşamadır. Sekiz aylık olduğunda katı besinleri çiğnemeyi öğrenmiş olmalı. Böylece; ileride iştahsızlık olarak değerlendirilebilecek beslenme zorlukları da yaşamaz.
SEVDİCAN GÜNEŞ
|