BDDK sahiplenirken bankaların 'dışarıdan müdahale olmasın' diyerek karşı çıktığı KOBİ'ler için ödeme kolaylığı getiren Anadolu Yaklaşımı, Meclis açıldığında gündeme damgasını vurmaya aday konulardan biri.
İktidara 4. yılını tamamlamaya hazırlanan AK Parti Hükümeti, bazı çevrelerce "popülizm" olarak adlandırılan kritik düzenlemelere imza attı. IMF'nin eleştirilerine karşın vergi barışı adı altında af yasası çıkarıldı. Sigorta prim borçları iki kez yeni ödeme planına bağlandı. Kredi kartı borçlularına soluk aldırıldı. Bu operasyonlar dizisinin son adımı ise küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılması Tam bir yıl önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) görüşe sunduğu "KOBİ'ler İçin Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması" Meclis açılır açılmaz gündeme damgasını vurmaya aday. Çünkü, genel seçim yolunda geri sayımın başladığı bir ortamda köy köy, kasaba kasaba dolaşan milletvekillerine KOBİ'lerin sıkıntıları da yansıtıldı. İşsizliğin hala birinci sorun olduğu hatırlatıldı. KOBİ'ler için Anadolu Yaklaşımı gerektiğini savunanların sözcülüğünü ise Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan yapıyor. Çağlayan'a göre sadece Halkbank'la problemli KOBİ sayısı 26 bin. Diğer bankalarla birlikte bu sayının 70 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak bankalar, kredi müşterileri ile ilişkilerine yasayla da olsa dışarıdan müdahale edilmesine karşı çıkıyor.
BDDK'NIN
YAKLAŞIMI Daha önce Halkbank Genel Müdürlüğü görevinde bulunan ve KOBİ dünyasını yakından tanıyan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in sıcak baktığı Anadolu Yaklaşımı için kanun taslağı hazırlandı. Bir yıldır masada duran taslak, BDDK tarafından onaylandığı andan itibaren iki yıl içinde KOBİ'lerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlıyor. Buna göre bankalar; finansal darboğazdaki işletmelere açılmış kredilerin vadesini uzatabilecek, ilave kredi verebilecek, faizden vazgeçebilecek, kredileri iştirake çevirebilecek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait ayni değerler karşılığında borcu tasfiye edebilecek. Kamu bankaları, kredilerin iştirake çevrilmesi dışındaki işlemlere taraf olabilecek. Finansal Yeniden Yapılandırma Anlaşması'na bankalar dışındaki alacaklılar da katılabilecek. Borç yapılandırılmasına ilişkin sözleşmeler harçtan muaf tutulacak. Alacaklı bankaların tahsil ettiği tutarlardan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi alınmayacak. Sözleşme uygulamaya konulduktan sonra sürdürülemese bile vergi, resim ve harç istisnası geri alınamayacak.