kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alkolden 15 günlük detoksla kurtulun!
Alkolden 15 günlük detoksla kurtulun!
Alkolik misiniz test edin!
Sms sorularının yanıtları
Kirli havuz suyu gözleri hasta eder
Gergin cilt için domates maskesi

Alkolden 15 günlük detoksla kurtulun!

Alkol sizin için artık bir sorun olduysa, bir türlü bırakamıyorsanız, bu yaz tatilinizi belki de alkol detoksu yaparak geçirebilirsiniz. Ayaktan ya da yatarak tedaviye yakınlarınızla birlikte katılmanız mümkün....

Balıklı Rum Hastanesi Alkol Bağımlılığı Kliniği Birim Başkanı Psikiyatrist Doç. Dr. Hasan Mırsal, alkol tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı:

*Alkolizmi tedavi eden bir ilaç var mı? Alkolizm tedavisine yardımcı ilaçlar var. Alkol içme isteğini azaltıyorlar. Genel olarak bütün antidepresan ilaçlar bu işe yarar. Ama onun dışında alkolizmi bırakmak için kullanılan özel ilaçlar; içme isteğini önemli ölçüde azaltıp, tedavinin başarısını iki kat artırıyor. Bu ilaçları genellikle alkol içme isteğinin en yoğun olduğu ilk üç ay, altı ay ve bir yıl içinde kullanıyoruz.

*Alkoliklere haberi olmadan tiksindirici ilaç vermek işe yarar mı? Hastanın haberi olmadan yanlış olarak verilmesini asla önermeyiz. Hastaya bunu izah edip vermek gerekli. Hasta bunun üzerine alkol içtiğinde zehirleneceğini bilmeli.

*Alkolün etkisiyle aklı başında değilse ve alkol almayı sürdürüyorsa yine de yakınları bu ilaçlardan faydalanamaz mı? Kesinlikle öyle bir durumda da kabul etmiyoruz. Kişinin kendisinin akıl hastalığı yoksa, sorunu sadece alkolizmse, kendisini tedavi için ikna ediyoruz.

*Kadınlar mı erkekler mi daha kolay alkolik oluyor? Beş erkeğe karşılık bir kadın alkolik görüyoruz. Erkeklerde alkolizm daha yaygın ancak kadınlarda alkolün olumsuz etkileri daha çabuk ortaya çıkıyor. Erkek iki yılda olumsuz etkileniyorsa kadın bir yılda etkileniyor. Kadınların tedaviye uyumları çok daha zor. Kadınlar aileden daha az destek görüyor. Kadın bağımlı olduğunda erkek boşuyor, ama erkekler eşlerinden yoğun destek alabiliyor.

*Alkol tedavisi gören biri sosyal içici olabilir mi? Hayır böyle bir şey yok. Alkol problemi tanısı konmuşsa, o insanın artık problemsiz alkol kullanma olasılığı çok düşük.

*Yanlışlıkla yediği likörlü çikolata bile onun tekrar alkole başlamasına neden olabilir mi? Evet beyindeki reseptörler buna ayarlanmıştır. İstek bir anda iki katına üç katına çıkabilir.

*Alkolizm aileden çocuğa geçer mi, ırsi midi? Alkolizm, yüzde 60 oranında kalıtım etkili. Bunun anlamı da şudur; ailesinde, birinci derece yakınlarında varsa; risk genetik anlamda 4 kat daha fazla oluyor. Genetik olarak kurulumu hazırsa, çok kısa sürede alkolik olabiliyor.

*Tedavi görmüş birinin gece yarısı 'alkol istiyorum' diye sizi aradığı olur mu? Tabii olabilir. Bu durumda genellikle konuşuyoruz. Telkin ediyoruz. Kendini çok çaresiz hissediyorsa hastanede kalmasını öneriyoruz. Alkol etkisi altındayken de hastayı kabul edebiliyoruz. Bu durumda asla yalnız kalmalarını istemiyoruz. Uzaktan bir yerden arıyorsa en yakındaki hastaneye gidip serum taktırmasını önerdiğim hastalarım oluyor. Genellikle tatil yerinde bu hisse kapılabiliyorlar.

*Alkol tedavisi için mutlaka hastaneye mi yatmak gerekir? Bazı durumlarda ayaktan tedavi mümkün olabilir. Kriz tehlikesi yoksa, motivasyonu çok iyiyse, kendisine ve çevresine zarar verme potansiyeli yoksa, tedavi uyumu yüksekse; ayaktan bir dönem tedavi görebilir. Ama mutlaka alkol programına katılmalı.

*Alkol tedavisi hastanede ne kadar sürüyor? Hastane tedavisi 15 gün sürüyor. Öncelikle alkol detoksu yapıyoruz. Bütün vücudunu alkolden arındırıyoruz, bu sırada alkol komasına girmesini engelliyoruz. Altı ay da ayaktan ve grup tedavi devam ediyor. Ondan sonra da iki yıl bu bağlantıya devam etmesini sağlıyoruz. Daha sonra isterlerse tedavi sürüyor. Hastalık ömür boyu ama detoks ve arınma 15 günde tamamlanabilir.

*Alkol tedavisi gören kişi bunu yakın çevresinden saklayabilir mi? Yok gizli gizli tedavi olmaz. Ancak belirli bir dönem, tedaviye adapte edilene kadar, başka bir psikiyatrik teravi görüyormuş gibi terapilere katılabilir. Ancak daha sonra bu sorununu çevresiyle paylaşmasını istiyoruz. Kişi 'ben alkoliğim' diyorsa; tedavide önemli bir adım atmış demektir.

*Alkolik kişi tedaviye yanaşmıyorsa, eşine ya da yakınına alkol tedavisini öğretip onun doktoru olmasını sağlayamaz mısınız? Eşi belli bir dönem alırız. Bireysel anlamda bunu öğrenir. Kişinin tedaviye gelmesine aracılık eder. Ancak profesyonel yardımı hastanede verebiliriz. Çünkü vücudunun önce alkolden temizlenmesi gerekir.

HAZIRLAYAN: Esra TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yeni tür bağımlılar sporkolikler
 Gülben Ergen'den mesaj: Vermek mutluluktur...
 Modern zamanların takıntısı: Internet
 Hastalık kaynağı sigara diş estetiğini de bozuyor
 Yaz sıcağında bazı yemeklerden uzak durun!
 Sağlık Hakkı
 Çocuklar bol su içmeli taze meyve yemeli
 Çapkın 'Don Juan'lar yoksa seks hastası mı?
 Çocuklarınızı düzenli öğün saatlerinde sofraya oturtun
 Boyun ağrısına esir olmak istemiyorsanız dikkat!..
 Gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı
 Alkolden 15 günlük detoksla kurtulun!
 Cinsel bilgi hattı
 Yeni trend çocuksu kaşlar pembe yanaklar
 Geri geri yürümek daha fazla kalori yakıyor!
Sahalarda podyum şıklığı
Sahalarda podyum şıklığı
Yeni futbol sezonuyla birlikte futbolcular, yeşil çimlere yepyeni...
Mutlu sonla final olacak
Mutlu sonla final olacak
Türkiye'de de beğeniyle izlenen 'Desperate Housewives' dizisinin...
Biliyorduk ama üzüldük!
Biliyorduk ama üzüldük!
Cem ve Bettina Hakko'yu boşanma aşamasına getiren yasak aşkın...
Dizi yarışına girmeyecek
Dizi yarışına girmeyecek
Tamer Karadağlı, kızı Zeyno'nun doğumundan sonra kendisine getirilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.