|
 |
 |

  |
|
Türkiye'de karanlığın vebali çok ağır olur!
Hükümetin enerji politikalarını eleştiren 9. Cumhurbaşkanı Demirel, "Ey Türkiye'yi yönetenler, siyasetinden sorumlu olanlar, Türkiye'yi karanlığa götürmenin vebali altından kalkamazsınız!" dedi.
Türkiye'nin enerji politikalarını ve sektördeki tartışmaları Global Enerji Dergisi'n değerlendiren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, karanlık uyarısında bulunarak enerjide özelleştirmelerin reformların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Özcan Ültanır enerji üzerine bir söyleşi yaşan Demirel sorulara şu yanıtları verdi:
* Ültanır: 2001 yılında elektrik ve doğalgaz piyasaları için çıkarılan kanunlar çok yerinde olmakla birlikte, zaman içinde tam uygulanmadılar.
* Demirel: Gerçekten reform, yani değişen dünyaya uyma bakımından adım atmışız, fakat bu değişen dünyaya uyuyor muyuz, uymuyor muyuz? Ona bakalım. Değişen dünyaya uyabilmemiz için yapılması gereken işlerden hemen hemen hiçbir şey yapmamışız. Bu reformun ana hatları; elektrik bir metadır. Yani, serbestçe alınıp satılabilir bir maldır. Alınıp satılabilen malsa, artık fiyatı kendiliğinden oluşacaktır. Fiyat ve alım garantisi olmayacaktır. Üretici şirketler tarafından üretilecektir. Kamu santralleri, eski statülü otoprodüktörler, yap-işlet-devret santralleri, işletme hakkı devri santralleri, yap-işlet santralleri devri sona ermiştir.
KARANLIĞA
GİDİYORUZ
* Ültanır: Yönetimin anlayamadığı da anlamak istemediği soru bu mu?
* Demirel: "Biz talep edilen elektriği nereden bulacağız? Türkiye'nin bugünkü meselesi bu. Bugünkü düzenleme, yani pazar sistemine geçiş bu şekilde devam ederse biz bu elektriği bulamayız. Karanlığa gidiyoruz. Çünkü, düzeltmiyoruz, reformu yapmıyor ve karanlığa gidiyoruz. Nitekim, Yüksek Planlama Kurulu 2008 yılında karanlık gösteriyor. Karanlığa gidiyoruz. Türkiye'yi ikaz ediyoruz! Bugünkü olay sadece Bursa santrali ve 13 ilin bir gece karanlığa gömülmesi değil, tüm Türkiye için karanlık önümüzde duruyor. 2008 yılında Türkiye'nin kafi elektriği yok.
YATIRIMIN SAHİBİ YOK
* Ültanır: TMMOB geçenlerde '2020 yılına kadar 59 milyon kilovatsaat gerekir' diyordu, bu yatırımlar nasıl olacak?
* Demirel: 51 milyon kWh gücü kim koyacak? 2020'ye kadar. 14 yılda aşağı yukarı 100 milyar dolar yatırım yapılması lazım. Kim yapacak bu yatırımı? Bugün bu yatırımın da sahibi yok. Yok, özel sektöre yaptırtmıyorsunuz! Kendiniz yapmıyorsunuz, yapamıyorsunuz. Çünkü, rejimi değiştirmişsiniz. Kim koyacak 51 milyon kilovatsaat gücü belli değil. Türkiye'nin ikaz ettiğimiz bir sorunu da bu. Sonra bu 51 milyon kilovatsaat gücü kömürden mi, gazdan mı, sudan mı, nükleer santralden mi karşılayacak ve buna kim karar verecek? Ben diyorum ki, Ey Türkiye'yi yönetenler, Türkiye'nin siyasetinden sorumlu olanlar, Türkiye'nin teknik hizmetinde olanlar, Türkiye'nin mali müesseselerinin başında olanlar, hepinize birden diyorum ki, Türkiye'yi karanlığa götürmenin vebali altından kalkamazsınız. Ne yapalım diyorsanız, bu enerji pazarı reformunu yapın.
|