| |
Fındıksal patlama
Mesut Yılmaz'ın seveni var, sevmeyeni var... Ama ortada bir de "son dakika gerçeği" var: Mesut Bey Karadeniz'e gitti ve büyük fırtına estirdi. Olay sadece "hemşehrilerin vefası" mı? Yoksa "arka planda" başka gerekçeler mi aranmalı? Biz konunun "vefa ötesi boyutu" olduğunu düşünüyoruz. Zira "hemşehrileri" sadece Mesut beyi alkışlamakla kalmadılar. "Hükümet istifa" diye de bağırdılar. Bağıranlar aynı zamanda "Başbakan'ın da hemşehrileri."
Harun Gümrükçü "Karadeniz kökenli" bir siyaset bilimcisi. Hamburg Üniversitesi' ndeydi. Şimdi Antalya-Akdeniz Üniversitesi' nde. Ama bir ayağı hala Hamburg' da. Oradaki "Avrupa-Türkiye Araştırmaları Enstitüsü" nün direktörü. Harun Hoca'dan ricada bulunduk. "Bizim için bir araştırma" yaptı. Konusu "fındık."
Harun Gümrükçü "olayı" araştırırken, bir "bilgiye" ulaşmış: -Aralık 2005'te Hamburg'da dünyanın en büyük 7 fındık tüccarı bir araya gelmişler... Ve karar almışlar: Fındığın fiyatını düşürelim. Fiyatı düşürülecek fındık "elbette Türk fındığı." "Hamburg toplantısına" katılanlar içinde "Türk fındık tüccarları" da var.
Harun Hoca'nın araştırmasından: *AB, fındığa yüzde 3 gümrük koymuş... Türkiye, bunun kaldırılması için hiçbir girişimde bulunmuyor. *Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye... Ama fındık piyasası Hamburg'da oluşuyor. *Türkiye'nin, fındık borsasını Hamburg'dan Giresun'a çekme konusunda hiçbir gayreti yok.
"İlgililer" şunu söylüyorlar: -Fındıkta üretim çok oldu, fiyat ondan düştü. Harun Hoca "böyle durumlarda" Batı'nın ne yaptığını incelemiş: -Ürün fazlasını yoksul Afrika ülkelerine yardım olarak gönderiyorlar... Ve ihraç fiyatının düşmesini önlüyorlar.
Biz "fazla fındığı" reklam fiyatına "Çin'e satsaydık..." Cebimizden "üç kuruş" giderdi. Ama ihraç fiyatı düşmeyeceği için fındık üreticisinin cebine "kat kat fazlası" girerdi.
Almanya'nın "Güney'inde" fındık üretiliyor. Alman devleti "1 kök fındık ağacı dikene 30 Euro teşvik veriyor." Ve bu teşvik "AB kasasından" çıkıyor. AB kasasına "katkıda bulunanlardan" biri de Türkiye. Harun Hoca: -Türkiye, AB Komisyonu'na başvurup, "bizde fındık fazlası varken, Almanya'nın fındık üretimini nasıl teşvik edersiniz" diye sormalıydı... Araştırdım, hiçbir teşebbüsümüz olmamış.
Mesut Yılmaz'ın estirdiği Karadeniz fırtınasının gerisinde sadece "hemşehri vefası" değil, ondan daha fazla "fındık acısı" yatıyor.
Süleyman Demirel ne Tayyip beyin siyasi rakibi, ne Mesut beyin dava arkadaşı. Mesut Yılmaz'ın "Karadeniz rüzgarı" için dün dedi ki: -Her şey fındık olayından sonra başladı... Mesut beyin gördüğü ilgi, önemli bir sestir... Nereye varır, o ayrı mesele... Ama kamuoyu da böyle böyle oluşur.
Hükümet "fındık dersine" iyi çalışmamış, "Ordu mitingini" hiç okuyamamış. "Mesut bey rüzgarını" bakalım anlayan çıkacak mı?
|