KAÇAK çay sorunu şimdilik sadece özel sektör ile çalışan üreticiyi etkilemiş görünüyor. Ancak kaçağın artması stokların büyümesi gibi bir problemi yeniden gündeme getirdi. Türkiye çay üretim miktarı bakımından 5'inci sırada yer aldığı halde ihracatta hemen hemen yok düzeyde. Buna neden olarak ise yüksek maliyet ile kuru çay üretim sisteminin tüketici ülkelerin damak tadına uygun olmaması gösteriliyor. Kaçak çay tüketiciyi ise sağlık açısından tehdit ediyor.. Ç ünkü kaçak çaylar sadece içerideki çay arzını artırmıyor, hormon ve kimyasal kalıntılar da içerdiğinden toplum sağlığını tehdit ediyor. Üretim sırasında çok fazla tarım ilacı kullanılan ülkelerinden gelen açık çaylar zamanla bozuluyor ve hijyen sorunu yaratıyor.