|
 |
 |

Kayseri modeli dağıtım ihalesine örnek olacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) onay vermesi ile elektrik dağıtım özelleştirmesinde düğmeye basıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Uzan örneğini, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik AŞ'de daha önce yaşanan sorunları" dikkate alarak bir ara mesafeli baktığı dağıtım özelleştirmesinde, Kayseri Modeli'nin başarısı da hükümet için umut kaynağı oldu. Elektrik dağıtımı yapan tek özel şirket olan Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş.'nin Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, deneyimini SABAH'la paylaştı. Büyükkeçeci, elektrik dağıtım ihalelerinden önce şu noktalara dikkat edilmesini önerdi:
*
2002 yılından bu yana tüketiciye ulaştırılan elektrik fiyatına zam yapılmadı. Hatta organize sanayi bölgelerinde elektrik fiyatı düşürüldü. Şirket olarak baktığımızda, elektrik elektrik alış fiyatımız sürekli arttı, hatta iletim için ayrıca bedel alınmaya başlandı. Buna karşın elektrik satış fiyatı sabit tutuldu ve görev zararı doğdu. Şu anda nakit yönetimi ile karlılık korunabiliyor. Bunu herkes hesaba katmalı.
* İhale öncesinde hukuki altyapı çok sağlam kurulmalı. Sözleşmelerde ileride sorun yaratacak madde bulunmamalı.
* Firmalar, gelir odaklı seçilmemeli. Gerçek anlamda, işletmeci, dağıtımcı olabilecek firmalara iş verilmeli. Bir grup, çok paralı olabilir ama iki günde tökezleyebilir. Çünkü, "Filanca şirketten 30 kişiyi transfer eder, işi yaparım" demekle bu iş olmaz.
BAŞARININ SIRRI * Büyükkeçeci, 1926 yılında kurulan Kayseri ve Civarı Elektrik AŞ'nin, imtiyaz dönemi sona erdikten sonra bir süre kamulaştırıldığını, daha sonra TETAŞ, Büyükşehir Belediyesi ve Cıngıllı Grubu ortaklığı ile 1990'dan bu yana yine özel şirket olarak yola devam ettiğini anımsattı ve başarı formülünü şöyle özetledi:
* 16 yıl önce 230 bin civarında abone devraldık. 700 personel çalışıyordu. 500 milyon kwh elektrik satışı yapılıyordu. Bugün 470 bin abonemiz var. Personel sayımız 650, kayıp-kaçak oranımız ise yüzde 8.14.
* Teknolojik yatırım yaptık. İmarı tamamlanmış tüm mahallelerde hatları yer altına aldık. Böylece kaçak riskini azalttık.
* Tüm hat ve trafoların düzenli bakımını yapıyor, yılda 8-9 milyon dolar yenileme yatırımına ayırıyoruz.
* Uzaktan sayaç okuma operasyonu yapıyoruz. 500 büyük müşterimize gelişmiş teknoloji ürünü sayaçları teslim ettik. Satışımızın yüzde 50'sini teşkil eden enerji tüketimini anlık izleyebiliyoruz.
|