kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köşe yazarının cinsiyeti
Köşe yazarının cinsiyeti
'Söylediğim şeyin neresi anormal?'
'Bilmekte yarar var'
'Nazilerin yaptığından farksız'
'Aç, aç... temposu'

Cinsel kimlik açıklanmalı mı?

Geçtiğimiz hafta özellikle köşe yazarlarının gündemini meşgul eden 'Köşe yazarları cinsel kimliğini açıklamalı mı?' tartışmasını yazar ve uzman psikologlara sorduk...



Köşe yazarının cinsiyeti

Açıklanmalı mı, açıklanmamalı mı? Bu soru gerekli mi, gereksiz mi? Acaba bir deli kuyuya taş attı da kırk akıllı çıkaramıyor mu? İşte tartışmanın köşe taşları....

Geçtiğimiz hafta gündemi hayli meşgul eden konu, 'Köşe yazarları cinsel tercihlerini açıklamalı mı, açıklamamalı mı?' tartışmasıydı. Hürriyet Gazetesi yazarı Ali Atıf Bir, birkaç hafta önceki yazısında eşcinselliğin genetik olduğuna inandığını belirtmiş ve 'Nasıl kadın psikolojisi, erkek psikolojisi varsa, bir de eşcinsel psikolojisi var. O halde kimse eşcinsel olduğunu saklamamalı. Belki bir yazarın, bir arkadaşın eşcinsel olduğu bilinse onunla ilgili bütün okumalar değişecek," demişti. Akşam Gazetesi yazarı Oray Eğin bunu 'faşistlik' olarak nitelendirdi. Ancak Ali Atıf Bir'e destek Hıncal Uluç'tan geldi. Uluç, "Eşcinsellik günümüzde üçüncü cins olarak kabul görmüştür. Normal bir genetik yapının bilinmesi kadar normal bir şey yoktur. Yazarın bireysel nitelik ve nicelikleri, okurun onun yazılarını değerlendirmesinde önemli rol oynar," deyince ortalık karıştı... Diğer köşe yazarları gibi, birçok kişinin de kafasını kurcalayan bu konu, bir süredir hararetli tartışmalara yol açıyor. Biz de okur ve yazar olarak ünlü isimlere düşüncelerini sorduk. İşin psikilojik ve genetik boyutunu ise uzmanlarına danıştık.

'Göze sorgu lambası tutulmaz'
"Türkiye'de farklılıkları konuşabilmek zor çünkü biz bir uçtan bir uca savrulmayı seven bir toplumuz. Ya ifrat ya tefrit. Ya hiç konuşulamıyor cinsel kimlikler ya da teşhir ediliyor. Sadece cinsel kimlikler değil her türlü etnik, dinsel, kültürel farklılığın rahatlıkla konuşulabildiği, tabu olmadığı bir memlekette yaşamak isterim. Ama bunun yolu insanların gözüne sorgu lambası tutar gibi, onları kimliklerini açıklamaya mecbur bırakmaktan değil, her şeyin özgürce konuşulabileceği bir ortam yaratmaktan geçer."

'Kartvizitimize de mi yazacağız?'
"Her şeyden önce ayıp. Cinsel tercihimiz kimseyi ilgilendirmez. Yazarlığımızla ilgili değil ki mesele... Bu bizim yatağımız, kime ne bundan? Bir başkası da gidip karısıyla sevişirken neler yapmaktan hoşlandığını mı anlatmalı? Açıkcası bir okur olarak kimsenin cinsel tercihini bilmek istemem. Yazarın cinsel kimliğini belirtmesini de yanlış buluyorum. O zaman kartvizitimize de 'Yazar Cem Mumcu, i...ne/heteroseksüel' mi, yazacağız? Beni bir yazarın neyi, ne kadar doğru yazdığı ilgilendirir. Bir söz vardır: Büyük kafalar fikirleri, ortalar olayları, küçük kafalar kişileri konuşur. Derinliklerden o kadar uzağız ki, bu yüzden kişileri konuşuyoruz."

'Latanları ne yapacağız?'
"Olaya başka açıdan bakalım. Diyelim ki siyasal durumu analiz eden bir yazı okudunuz. Yazarın görüşlerini, tespitlerini beğendiniz. Derken bir arkadaşınız o analizi yapan kişinin eşcinsel olduğunu söyledi. Ne yaparsınız? Artık o görüş ve tespitleri beğenmemeye mi başlarsınız? Bu tartışmanın anlamlı olabilmesi için... Aynı şarap tadımında olduğu gibi... İmzasız 10 ekonomi yazısını psikologlara, psikiyatrlara gösterelim ve soralım: "Bu yazılardan bir tanesinin yazarı eşcinsel. Hangisi?" Bulamazlar. Çünkü cinsel kimlik ile ekonomi arasında bir ilişki yok! Bazı 'özel konular' haricinde, yazarın cinsel kimliğinin izlenimlerine, yorumlarına yansıdığını sanmıyorum. Ben şimdiye kadar böyle bir ilişki olduğuna dair bir araştırma görmedim. Varsa, biliyorsanız, beni de haberdar edin. 'Açıklanmalı' diyenlere ekstra bir soru: Ya 'latan' (latent) olanları ne yapacağız? Saçmalık!"

'Burada etiketleme ve homofobi var'
"30 yıldır en azından resmi olarak, psikiyatri ve psikoloji kitapları eşcinselliği hastalık olarak ele almıyor. İnsanların psikolojik sorunları eşcinsel ya da heteroseksüel olmaktan kaynaklanmaz. Burada asıl önemli nokta eşcinsellerle uğraşılması. Benim için 'normal' diyenin de 'sapıklıktır' diyenin de eşcinsellikle derdi bitmiyor. Neden gazetelerdeki eşcinsel ve heteroseksüel oranını bileyim ki? Bu noktada etiketleme ve homofobi duruyor."

'Okuyucuyu ilgilendirmez'
"Eşcinselliğin genetik boyutu olduğu gibi, öğrenilmiş boyutu da var. O yüzden genelleme yapılamaz. Bir kişinin cinsel kimliğini açıklaması histerik bir tezahürdür. İnsanların kişisel tercihleri okuyucuyu ilgilendirmez. Zaten Türkiye'deki en temel sorun önyargılardır. Bu tartışma bu yüzden çok tehlikeli ve sakıncalı. Kimsenin özel hayatı bizi ilgilendirmemeli."

'İsteyen yazar tercihini söyler'
"Böyle bir tartışmayı bile abes buluyorum. İsteyen cinsel kimliğini açıklar, isteyen açıklamaz! Hangi gerekçeyle olursa olsun, kimse bunu açıklamaya zorlanamaz. İngiliz Independent, ülkenin en etkili 101 eşcinsel kadın ve erkeğinin listesini yayınladı. Biz, eşcinsel köşe yazarları kimliklerini açıklasın tartışması yaparken, İngiltere olayı aşmış, listesini bile yayınlıyor,' diyebilir miyiz? Hayır! Bu isimlerin tamamı kendi özgür iradeleriyle cinsel kimliklerini açıklamış isimlerden oluşuyor. Yani ortada ne bir ifşa durumu var, ne de herhangi bir baskı." (5 Temmuz 2006, Kelebek)
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tarihimizle yüzleşmek
 Sünniler'in de hayran olduğu Şii
 Tanrıların evinde zenciler var
 Duygularınızın da haritası çıkarılıyor
 'Beni memleketimden kimse ayıramaz'
 Çeşme'den İstanbul'a son dedikodular
 'Sesi kısılmış insanları yazıyorum'
 Şile sahillerinde boğulmaların nedeni 'rip akıntısı'
 Sıcaklara Fransız usulü çözüm
 Romanlar'ın bin yıl sonra ilk göçü...
 'Pardon ya, anne oldum'!
 'Her kadınla ilişki mutlak bir risktir...'
 Filistin'de insan olmak
 60'ların modası bu sergide buluşuyor
 Türkiye'nin en dâhi adamı
 Gizli Aşk
 'En iyi tedavi başlamamak'
 Bir kere bağımlıysanız ömür boyu bağımlısınız
 Denizden geldi, denize döndü
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
'Bunlarınki de aşk mı yani?'
Etrafımdaki herkes Reha...
MEHMET ALTAN
'Çocuklar korkunç Allah'ım'
Kendinizi pazar sabahının...
AYŞE KULİN
Tarihimizle yüzleşmek
Osmanlı çökerken yaşananları...
GÜLSE BİRSEL
'Pardon ya, anne oldum'!
Hani 40'lara yaklaşsan,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Emre kaç, Çağla tut!
Onlar sürekli küsüp, sürekli...
KAZIM KANAT
Kendi evimizin bekçisi olduk
İngiliz-Alman bir konuda...
ERDAL ŞAFAK
Sünniler'in de hayran olduğu Şii
Irak mezhep savaşının...
Zorluk derecesi yüksek maraton
Zorluk derecesi yüksek maraton
SABAH Açıkdeniz Yat Yarışları, dün gece D- Marin...
Farnborough'da yüzler güldü
Farnborough'da yüzler güldü
İngiltere Farnborough'da yapılan yılın son havacılık fuarında...
Beyazlatma yöntemleriyle rahatça gülün
Estetik bir yüz için sahip olunması gereken en önemli detaylardan...
Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
Ünlü restoran zinciri Nobu'nun Londra'daki şubesinin baş aşçılığını da yapan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.