| |
|
|
Dev "koşaradım" ilerliyor
Pekin'de kaldığımız otelin resepsiyon görevlisine "gitmek istediğimiz yeri" söyledik. Ve "Çince olarak" bir kağıda yazmasını istedik. Sonra otelin önünden taksiye bindik. Şoföre "kağıdı" uzattık. Başladı gülmeye. "İngilizce biliyorum" dedi.
20 yıl önce Pekin'de ne doğru dürüst otel vardı, ne caddelerde taksi ve ne de İngilizce bilen. Şimdi ise Pekin, Şanghay gibi kentler "5 yıldızlı otellerle" dolu. Otomobil çokluğu nedeniyle trafik tıkanıyor. Ve İngilizce eğitimi ilkokuldan başladığı için "İngilizce konuşan çok." Mercedes de Çin'de üretiliyor, BMW de. Bugüne kadar 630 milyar dolar yabancı sermaye girmiş. 2006'nın ilk 6 ayındaki "büyüme hızı" yüzde 10.1.
"Döviz rezervi" konusunda dünya şampiyonu: "941 milyar dolar." Hedef bu yılın sonuna kadar "1 trilyon doları aşmak." Milli gelir "ortalama 1.170 dolar." Ama Pekin'de "daha fazla." Şanghay'da 4.300 dolar. "Doğuya gittikçe" ise durum farklılaşıyor. Milli gelir azalıyor. Biz bu defa "Doğuya doğru" açıldık. "Milli geliri düşük olan yerlere" gittik. Yarından itibaren "oraları" yazacağız.
Çin'e giren "yabancı sermaye" her yıl artıyor. Yılda "60 milyar dolara kadar" yükselmiş. Çin "bunu" nasıl başarıyor? "Her defasında" bu konuyla ilgileniriz. Yine ilgilendik. Konu "yabancı sermaye" olunca, Çin'in uyguladığı politika "sıfır bürokrasi." Ve "en yüksek teşvik." Eğer "yabancı işadamı" iseniz, Çin'de neredeyse "Cumhurbaşkanı muamelesi" görürsünüz. Yatırımcıya güçlük çıkarmak "ağır cezada yargılanmayı gerektiren" bir büyük suç.
Çin her yıl Amerika'ya "60 bin öğrenci" gönderiyordu. ABD'deki "11 Eylül olayından sonra" bu sayı biraz azalmış ama... Amerikalılar şimdi İngiltere'ye ağırlık vermeye başlamışlar. İngiltere'ye yılda 54 bin öğrenci yolluyorlar.
Elektronikten tekstile, ayakkabıdan inciye kadar her şeyin satıldığı "Silk Street"e gittik. Burası "4 katlı bir alışveriş merkezi." İçinde "yüzlerce" dükkan var. Ve İngilizce konuşmayan satıcı yok. Fiyatlara gelince... Öylesine ucuz ki "Çin rekabeti karşısında dünya ekonomisi nasıl dayanır" bilemeyiz.
|