|
|
|
|
|
|
Yeşil kartlıların da boyları uzatılıyor
Kısa boyluların kaderini değiştiren ilizarov yöntemiyle yalnızca bacaklar değil, kollar da uzatılabiliyor. Sosyal güvenlik kapsamındaki bu ameliyat, yeşil kartlılara da uygulanıyor
Şişli Etfal Hastanesi 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Doktorlarından Doç. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatma ameliyatlarını anlattı:
* Türkiye'de en çok hangi durumlarda boy uzatma ameliyatlarını yapıyorsunuz? Çocuk felcinin ardından oluşan kısalık ve deformasyonlardan sonra bu ameliyatları yapıyoruz. Kazalardan sonra meydana gelen kaynamama ya da deformasyon durumlarında kullanıyoruz. İhmal edilmiş kalça çıkığında, doğuştan çarpık ayakta, tümörlerde ve kemik enfeksiyonlarında da sıkça kullanıyoruz.
* Çok pahalı bir yöntem mi? Estetik amaçlı durumlar dışında, devletin ve özel sosyal güvence kurumlarının hepsi masrafları karşılıyor. Bir tek özel sigortalar bu hastaları kabul etmiyorlar; zaten onlar genellikle sigortalamak bile istemiyorlar. Biz; Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yeşil kartlı hastalara dahi gerektiğinde bu ameliyatları yapıyoruz.
* İlizarov yöntemiyle bir kişi günde ne kadar uzayabilir? Günde bir milimetrelik uzama sağlanıyor. Hastaya zaten öğretiyoruz ve her gün bacağındaki ilizarov adlı cihazından uzamasını kendisi ayarlayabiliyor.
* Estetik amaçlı çok talep oluyor mu? Talep çok. Ancak estetik amaçlı operasyon yapmıyoruz. Türkiye'de 1 metre 50 santimin altındaki kişilere boy uzatma ameliyatı yapıyoruz. Bunun için bir heyet toplanıyor ve tıbbi gereklilik olduğu onayını verdikten sonra ameliyata karar veriyoruz.
* Kollar da aynı yöntemle uzatılabiliyor mu? Önce bacakları uzatıp, ona orantı sağlaması için fonksiyonel sorun yaratıyorsa kolları da uzatabiliyoruz. Kolların daha az miktarda uzatılması yeterli olduğu için öncelikle bacaklardan başlıyoruz. Kollar için kullanımı rahat cihazlar yerleştiriyoruz. Kolların uzaması çok daha kolay oluyor. Genellikle üçüncü seansta uzatıyoruz. Kollar uzatılırken de amaç; hastanın hijyen gereksinimini kendi başına halledebilmesini sağlamak. Tek seansta kollar 5 santim uzayabiliyor.
* Bacak uzatma tedavisi sürerken insanlar işlerini sürdürebiliyorlar mı? Tek taraflı uzatmada hastalar, genellikle masabaşı işlerini yapabiliyor, okula gidebiliyorlar. Ancak iki bacağa birden uzatma işlemi yapılırken, tedavinin erken döneminde rapor veriyoruz, okula ya da işlerine bir süre gidemiyorlar.
* Tedavinin ardından hasta koşabiliyor mu? Tedavi süreci bittikten sonra hiçbir fiziksel aktiviteden kısıtlamıyoruz. Normal insanlar gibi; koşup, araba kullanıp, bisiklete binebiliyorlar. Belirli aralıklarla kontrole çağırıyoruz.
* Bugüne kadar kaç hasta üzerinde boy uzatma ameliyatı yaptınız? Yılda 200 civarında hastaya bu tedaviyi uyguluyoruz. Bütün ilizarov yöntemi ile yaptığımız kemik uygulamaları toplam 2 bin vakayı buldu.
* Riski var mı? Başarı sağlayamadığınız hastalar oluyor mu? Nadiren kemiklerde ya da deride sorun oluşursa bir süre tedaviyi kesmek zorunda kalıyoruz. Ancak öyle büyük bir risk taşımıyor.
* Bir çocuk eğer cüceyse, sizce bu tedaviye başlamak için en uygun dönem ne zaman? Bu tedavideki amacımız çocuğun yetişkinlik boyunun 1 metre 50 santimi geçebilmesi. Bazı hastalıkları biliyoruz ki; çocuğun yetişkinlikteki boyu en fazla 1.10 santim olacak. Öncelikle bu hastalar için okula başlamadan ilizarov uygulamayı öneriyoruz. İlk seans okul öncesi yapılabilir ve bir çocuğun 5-6 ayda 9 santim uzaması sağlanabilir. Böylece yaşıtlarından çok da kısa kalmadan okul hayatına başlar ve bu psikolojisini de olumlu etkiler. Erkeklerde ikinci seansı 1n, kız çocuklarında ise 10-12 yaşında öneriyoruz. İkinci seansta da 6 santim civarında bir uzama bekliyoruz. Üçüncü seansı ise yetişkin olduktan sonra yani 18 yaşının ardından yaparsa n0 santim uzaması mümkün olabilir. Bu biraz da hastanın azmiyle ilgili bir tedavi. Tedavinin sürelerine yalnızca doktor değil, hasta da karar veriyor. Bu arada vücutta bir orantısızlık olursa tek ya da üç seansta kolları da uzatabiliyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|