Avrupalı bilim adamları, laboratuvar ortamında kök hücreden elde edilen bir spermden bir yavru fare dünyaya getirmeyi başardı. Yavru farenin doğum sonrası solunum sorunları çektiği görüldü. Tedavinin insanlarda beş yıl içinde deneneceği belirtiliyor.
Bebek için artık erkeğe ihtiyaç yok
Bilim adamları kök hücresinden elde edilen bir spermle yavru dünyaya getirmeyi başardı. Üreme tarihinde bir ilk olan bu gelişmenin, özellikle erkek nedeniyle bebek sorunu yaşayan eşler için çok önemli olduğu belirtiliyor. İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi profesörlerinden Karim Nayernia ile Göttingen Üniversitesi araştırmacılarının yürüttükleri çalışmada, birkaç günlük bir fare embriyonundan kök hücreleri alındı. Laboratuarda büyümeye bırakılan hücreler bir süre sonra sperm hücresine dönüştü. Sperm hücreleri, yetişkin sperm hücresine dönüştürüldü.
Ardından da bu hücrelerle, dişi fare yumurtaları döllendi. Döllenen yumurtalar, başarılı bir operasyonla farelerin içine yerleştirildi ve altısı yetişkin olana kadar büyüyen yedi fare yavrusu elde edildi. Tedavinin insanlar üzerinde uygulanmasının en az 5 yılı bulabileceği belirtiliyor.