kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzun süre saklanabiliyor
Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
Uzun süre saklanabiliyor

Uzun süre saklanabiliyor


Bezelyenin bir özelliği de kolayca dondurulup uzun süre saklanabilmesi. Zamanında toplanıp usulünce dondurulmuş bezelyeler evlerinin bahçesinde bu sebzeyi yetiştirebilme olanağı bulunmayan kentliler için bir teselli niteliğinde. Zira ayıklanır ayıklanmaz hemen dondurulan bezelye tanelerinin olgunlaşma süreci durdurulmuş, lezzeti ise büyük ölçüde korunmuş oluyor. 1920'lerde gelişmeye başlayan dondurulmuş gıda endüstrisinin ilk malzemeleri arasında bezelyenin de bulunuşu boşuna değil. Bu sayede bezelye bugün de bütün bir yıl sofralarımızdan eksik olmuyor. Gelelim masala; eğer ben Andersen olsaydım, prensesin yatağının altına bezelye tanesi koyacağıma, ona taptaze, dalından koparılır koparılmaz ayıklanıp pişirilmiş, dereotlu, kuzu etli araka bezelye yemeği, yanında da mis gibi tereyağlı pilav ikram ederdim. Prens ile evlenmeye layık soylu bir kız olduğu ise bu yemeğe hakkını verdiği takdirde ortaya çıkardı.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Şimdi tatilin tam zamanıdır
Şimdi tatilin tam zamanıdır
Ne istiyoruz? Tatil! Ne zaman istiyoruz? Şimdi! Geleceğin derdine...
Heidelberg'den izlenimler
Heidelberg'den izlenimler
Filozoflar yolu, üniversite, baskı merkezleri, Hegel, Max Weber, Ren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.