|
|
|
|
|
|
|
Kıbrıs Türkiye'nin karşısına çıkacak
Avusturya Parlamentosu Başkanı Prof. Andreas Khol, gümrük birliği ek protokolünün uygulanması gerektiğini belirterek, ''Kıbrıs sorunu, çözülmediği sürece müzakere sürecinin her aşamasında Türkiye'nin karşısına çıkacağını'' söyledi.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın ''Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin planının kabul edilmemiş olmasından büyük üzüntü duyduğunu'' ifade eden Khol, ''ancak bu aşamadan sonra Türkiye'nin gümrük birliği ek protokolünü uygulaması gerektiğini, bu sorun çözülmediği sürece AB ile müzakere sürecinin her aşamasında Türkiye'nin
karşısına çıkacağını'' kaydetti.
Viyana'da görevli Türk gazetecilerle yemekli sohbet toplantısı düzenleyen Khol, ülkesinin AB içinde Türkiye'ye karşı ''samimi politika izlediğini'' savunarak, ''3 ekimdeki Lüksemburg zirvesinde Türkiye'nin müzakere yolunu açmak için, birliğin hazmetme kapasitesi ve referandum yapılması koşulunu gündeme getirdiklerini'' bildirdi. Avusturya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin izlediği stratejiye ilişkin bir soruya karşılık, Khol şunları söyledi:
''Referandumdan olumlu sonuç alabilmek için, öncelikle sorunsuz yürüyen ve birlik üyesi diğer ülkelerin de kabul edebileceği bir müzakere sürecine ihtiyaç vardır. Bu nedenle de Avusturya, 3 ekimdeki Lüksemburg zirvesinde müzakere sürecinin yolunu açabilmek için birliğin hazmetme kapasitesi ve en sonunda da referandumla karar verilmesi koşulunu gündeme getirdi. Bu konuda Avusturya'nın izlediği stratejinin samimi olduğuna inanıyorum.''
Fransa ve Hollanda'nın, Avrupa anayasasına ilişkin referandumu baştan yaparak, ''Türkiye'ye karşı gayri samimi bir politika izlediğini'' savunan Khol, ''Fransa ve Hollanda'nın, anayasa referandumundan çıkan olumsuz sonucun arkasına sığınarak Türkiye'ye karşı çifte standart uyguladığını'' kaydetti.
Türkiye'nin tam üyeliği konusunda sonuçta halkın onayını almanın ''zorunlu olduğunu'' ifade eden Khol, bu görüşünü de ''Kimse kendi yurttaşlarının rüzgarına karşı piyano çalamaz '' atasözüyle pekiştirdi.
'TÜRKLER İÇİN ASİMİLASYON DEĞİL,ENTEGRASYON İSTİYORUZ'
Avusturya'da yaşayan Türk toplumuyla ''çok iyi ilişkiler içinde olduklarını'' ifade eden Khol, kendisinin de sık sık cuma günleri değişik camileri ziyaret ettiğini ve ''inanan bir Hristiyan olarak İslam dini hakkında bilgi edindiğini'' söyledi.
İslam, Musevilik ve Hristiyanlığın ''semavi dinler olarak tek bir ağacın meyveleri olduğunu'' anlatan Khol, ''İslam dinini önemli ve güzel bir din olarak kabul ettiğini'' bildirdi.
Avusturya'daki Müslüman Türklerin ''dini inançlarını özgürce yaşamalarından yana olduklarını'' ifade eden Khol, ''Biz Türk kültürünü benimsiyoruz, reddetmiyoruz. Ülkemizdeki Türklerin de bizim kültürümüzü üstlenmelerini değil, ama tanımalarını ve benimsemelerini istiyoruz'' diye konuştu.
Yabancılara yönelik yeni bazı yasal düzenlemelerin ülkeye yeni gelecek mültecileri kapsadığını, ülkede yıllardan beri yasal olarak ikamet eden ve çalışan yabancıları kapsamadığını belirten Khol, ''Biz ülkemizdeki yabancıların asimile olmalarını değil, entegre olmalarını istiyoruz'' dedi.
Türklerin aile yapısından övgüyle söz eden Khol, ''Ben Türk aile yapısında özellikle yaşlı kadınların üstlendiği belirleyici role büyüksaygı duyuyorum. Ancak bu kadınların doktora giderken yanlarında küçükçocuklarını veya torunlarını tercüman olarak götürmelerinden de üzüntüduyuyorum. Bu kadınların Almanca öğrenip doktora sorununu kendisinin anlatabilmesi çok önemlidir'' ifadesini kullandı.
Avusturya'daki çeşitli Türk derneklerinin faaliyetlerini de ''takdirle karşıladığını'' ifade eden Khol, ''Türk derneklerine büyük güvenimiz var. Avusturya-Türk İslam Birliği (ATİB), güven duyduğumuz Türk derneklerinden biridir'' dedi.
'GENEL SEÇİMLER KASIMDA YAPILABİLİR'
Avusturya'daki genel seçimin bazı çevrelerin beklediği gibi ''erken tarihe alınma olasılığının zayıf olduğunu'' belirten Khol, ''parlamentonun en geç 14 temmuza kadar seçim tarihine ilişkin karar almaması halinde, seçimin kasım ayında yapılacağını'' söyledi.
Yaz aylarında Avusturyalıların genellikle Türkiye'nin sıcak bölgelerine tatile gittiğini anımsatan Khol, ''Yazın kızgın güneş, Avusturyalıların beyinlerini siliyor. Bu yüzden seçimin kasımda yapılmasının daha gerçekçi olacağını sanıyorum'' diyerek espri yaptı.
Türk gazetecileri 1. bölgedeki Lale adlı Türk restoranında yemeklisohbet toplantısına davet eden Khol, Türk yemeklerini ''çok sevdiğini'' belirterek, yemekte mercimek çorbası içti ve güveç yedi.
Sohbet sırasında Türkiye'deki bazı siyasi partiler ve liderleri hakkında da ''kişisel değerlendirmelerde'' bulunan Khol, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı ''yenilikçi, modern politikacı'' olarak nitelendirirken, ''çok iyi dostum'' dediği eski Başbakan Mesut Yılmaz'dan ise ''büyük yurtsever'' diye söz etti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|