|
|
|
|
|
|
Türkiye haber cenneti
Güncel haberlerin perde arkası ve sıradışı hayatları ekrana taşıyan ve büyük ilgi gören 'Muhabir' programının yayın yönetmeni ve sunucusu Suat Kozluklu "Malzemeyi doğru kullanmayı biliyoruz" diyor.
"Hayat haberdir ve haberi muhabir yapar" sloganıyla gizli kalmış konuları açığı çıkaran yeni haber programı 'Muhabir', Kanal 1 ekranında izleyici ile buluşuyor. Yıllardır Türkiye'nin gündemini değiştiren haberlere imza atan Suat Kozluklu yönetimindeki 'Muhabir', ekrana geldiği ilk günden beri izleyicinin ilgisini çekiyor. Deneyimli haber kadrosuyla, araştırma dosyaları, güncel haberlerin perde arkası ve röportajlar ile gündeme ışık tutan program, sıra dışı yaşam öykülerini, ibret alınacak hayatları ve umut dolu başarıları da gün yüzüne çıkıyor. Başarılı programın perde arkasını ve kaliteli haberciliğin sırlarını programın haber genel yönetmeni ve sunucusu Suat Kozluklu ile konuştuk. Diğer haber programlarından daha geniş bir yelpazede haber yaptıklarını anlatan Kozluklu'ya göre Türkiye bir haber cenneti ve 'Muhabir'in yaptığı sadece bu malzemeyi doğru kullanmak.
TELEVİZYON HABERİ ÇOK BAŞKA * Programın adı neden 'Muhabir'? Gazeteciliğin temelinde muhabirlik var. Muhabir haberi alır, araştırır ve masaya koyar. Bu nedenle bu ismi seçtik, biz gazeteciliği her alanda yapan bir ekibiz. Belli kalıplarımız yok. Bizim için her şey haber. Bir başarı öyküsü de haber, bir yolsuzluk da haber; yani hayatın her alanında başımıza gelebilecek her şey 'Muhabir' programı için haber değeri taşıyor. Sporun bile şiddete yönelik, futbol terörüne yönelik unsurları program içinde yer alabilir.
* Suat Kozluklu kimdir, bize biraz habercilik geçmişinizden bahseder misiniz? Ben 1988 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladım. Dört yıl boyunca Cumhuriyet'te çalıştım. Bu süre boyunca polis muhabirliğinden siyasete kadar her alanda muhabirlik yaptım. Sonra bir sene Amerika'da dil eğitimi için kaldım. 1993 yılında döndüğümde özel televizyonculuğun popülaritesi artmaya başlamıştı. Star televizyonunda çalışmaya başladım. 1995 yılında Uğur Dündar'la birlikte 'Arena'da araştırmacı televizyon haberciliğine adım attım. Uğur Bey'le maceramız yaklaşık 10 yıl sürdü. En son 'Arena'nın haber genel yayın yönetmeniydim. Daha sonra 2005 yılında Kanal 1'de çalışmaya başladım.
* Gazete haberciliği mi yoksa televizyon haberciliği mi size daha çekici geliyor? Ben gazete haberciliğini daha çok seviyorum. Ama televizyon haberciliği daha süratli, bilgiye ulaştığınız andan itibaren ona bir de görselliği eklemeniz gerekiyor. Elinizdeki belge ve bilgiler doğru olduğu sürece gazeteye her şekilde haber olabiliyor. Örneğin; Malatya Çocuk Yuvası'nın ekrana yansıyan görüntüleri bir gazete haberiyle aynı etkiyi uyandırmazdı. Ama televizyondaki haberden sonra kıyamet koptu.
DOĞRU VE GÜVENİLİR HABER * Ülkenin gündemini değiştirecek haberlere imza atmak nasıl bir duygu? Açıkçası biz tarihe tanıklık ediyoruz. Bu işin en keyifli yanı bu. Bir sonraki gün normal okuyucularla birlikte gazeteyi açıp okumuyor ya da televizyonu izlemiyorsunuz. Olayları sıcağı sıcağına yaşıyorsunuz. Heyecanla montaja girip haber saatimizde ekrana haberi verdiğimiz zaman çok gururlanıyorum, çok mutlu oluyorum. Yanlış giden şeyler bizlerin sayesinde kamuoyunun gündemine geldiğinde ve onlara çözüm bulunduğunda keyif alıyorum.
* Kaliteli haberciliğin ilkeleri sizce neler? Öncelikle güvenilir olmak. Baktığımızda çok saygın programlar var. Bizimse yeni bir çocuğumuz oldu, adı 'Muhabir'. Onu saygın kılmak ve artık marka olmuş; 'Arena', 'Haber Özel' ve 'Deşifre' gibi programların arasına katabilmek için ilk önce güvenilir olmalıyız. Muhabir kaliteli haberciliğin ilkelerini yerine getiriyor. Yani doğru, güvenilir, ilkeli, bağımsız ve anlaşılabilir habercilik yapıyor. Bunlar az önce isimlerini saydığım programlarla ortak özelliklerimiz çünkü bunlar evrensel gazetecilik ilkeleri.
* Haber bültenlerine ve haber programlarına magazin katılması ile ilgili eleştiriler var. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Gerçekten de bu çok bıçak sırtı bir konu. Neden ise magazinin de hayatın içinden, onun bir parçası olması. Onu da yansıtmak lazım ama ne kadar? Haber bültenlerinin arasında ağırlığı magazin haberleri aldığı zaman izleyicinin de tepkisini çekiyor çünkü bültenlerde insanlar haber duymak ve görmek istiyor. Karşı değilim ama dozunda verilirse daha doğru olacağı kanısındayım. Haber bülteninde haber verilsin. Magazin programlarında magazin yer alsın. Şunu söyleyebilirim ki, haber bültenlerine magazin girince izleyici haber almak için haber programlarına yöneliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|