kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ulku Tamer @ SABAH
 

Komünist Beckett'in propagandistleri

Geçen hafta tiyatro dünyamızda Beckett haftasıydı sanki. Çiğdem Selışık'ın Mutlu Günler'i, Godot'yu Beklerken yazarını yeniden gündeme getirdi. Godot adını ne zaman duysam ya da nerede okusam hemen 48 yıl önceye dönüyorum. 1958'e...

***

Robert Kolej'de son sınıf öğrencisiyim. Hazırladığımız bir oyunu nisan tatilinde turneye götürmeye karar verdik. Yazışmalar sonunda iki yer belirlendi: Kütahya ile Manisa. Atlayıp trene, yola koyulduk. İki gece Kütahya'da, iki gece de Manisa'da oynayacağız. Dokuz kişiyiz. Aramızda, mezun olduktan sonra Amerika'ya yerleşen Manfred Bormann ile, şimdi nerelerde olduğunu bilmediğim Berent Enç var. Berent'in tiyatroculuğunun okul yıllarında kalmış olmasına hâlâ hayıflanırım. Tiyatroculuğu seçseydi, bugün sahnelerimizin en önemli oyuncularından biriydi. Kütahya'ya geldik. Bizi istasyonda karşıladılar. Kalacağımız yere, Şeker Fabrikası misafirhanesine götürdüler. Biraz hoşbeşten sonra, oynayacağımız oyunların adları soruldu. "Oyunların mı?" dedik, "Tek oyunumuz var. İki gece de onu oynayacağız. "Bizi karşılayanlarda büyük bir telaş! Meğer iki gece iki ayrı oyun oynanacak diye, herkese kombine bilet satmışlar. "Ne yapın edin, yarın gece başka bir oyun oynayın. Aynı seyirciler gelecek," dediler. Ne yapacağız diye başladık düşünmeye. Berent'in aklına bir şey geldi. "Yahu," dedi, "oyunumuz hazır!" Hazır dediği, Samuel Beckett'in (o zamanlar, bizim aramızdaki adıyla İsmail Behçet'in) Oyun Sonu oyunu. Berent bir arkadaşıyla Türkçe'ye çevirmiş, Manfred'le daha önce İstanbul'da da oynamıştı. Üniversiteler arası bir tiyatro şenliğinde. Öyle ya, oyun hazır, kadro hazır. Yalnız bir sorun vardı: Oyun kısaydı. Ona da bir çözüm bulduk. Manfred, Esen Kolgu'yla bir odaya çekilip kendi yazdığı iki kişilik kısa bir oyunun provalarına başladı hemen. Ben de kolları sıvayıp yanımdaki İngilizce antolojiden Çehov'un tek kişilik Tütünün Zararları Üstüne'sini bir yandan çevirmeye, bir yandan ezberlemeye giriştim.

***

Her şey umduğumuzdan çok daha iyi geçti. Üç oyun da büyük ilgiyle karşılandı. Bu arada bir şey düşünmüştük. Beckett'in oyunu sıradışı bir yapıt olduğundan, seyircilerle biraz sohbet etmek, onların sorularını yanıtlamak yararlı olabilirdi. Perde kapanınca, dileyen seyircilerin salonda kalabileceğini belirttik. Kimse yerinden kalkmadı. Söyleşiyi yönetecektim. Birkaç seyircinin sorusundan sonra, ön sırada, ortada oturan bir adam, "Siz bu oyunda Bolşeviklik görmediniz mi?" diye gürledi. Yandık! Dönem, Demokrat Parti dönemi! "Görmedik," dedim. "Görseydik buraya getirmezdik." Sonra yanımdaki Kütahyalı'ya eğilip, "Kim bu adam?" diye fısıldadım. Kütahyalı'nın sesi titriyordu: "Vali." Yandık ki tam yandık! Salonda buz gibi bir hava. "Madem öyle düşünüyorsunuz, bunu konuşalım," dedim valiye. "Bunu yarın makamımda konuşacağız," dedi vali.

***

Ertesi sabah erkenden, misafirhanenin kapısına koca bir otobüs dayandı. Dokuz kişi otobüse bindik. Doğru vilayete... Büyük bir odaya aldılar bizi. Vali masasının başında oturuyor. Önünde Beckett'in oyununun bir gece önce bizden aldırdığı kopyası. Yanında jandarma komutanı. Valinin gözleri ateş saçıyor hâlâ. Ama komutan uykusunu pek alamamış anlaşılan; başı önünde, kestiriyor. Bir süre bizi süzdü vali. Sonra, "Oturun," dedi. Oturduk. Vali bir tomar kâğıt çekti önüne. Eline kalemi aldı. Bana döndü: "Adın?" "Ülkü." "Soyadın?" "Tamer." "Babanın adı?" "Tahsin." "İşi?" "Tüccar." Sonra aynı soruları öteki arkadaşlara sordu. Sıra Manfred'e geldi. "Adın?" "Manfred." "Harf harf söyle." Manfred, adını kodladı. "Soyadın?" "Bormann." Vali, başını kaldırıp gülümsedi. Şöyle 30 saniye kadar Manfred'i süzdü. "Babanın adı?" "Max." "İşi?" "Propagandist." Kalemi fırlatıp masaya attı vali. "Hmmm," dedi, "demek propagandist. Ne propagandası yapar?" "İlaç satar," dedi Manfred.

***

Burada bir parantez açayım. Dönemin ünlü İçişleri Bakanı'nın oğlu Arda Gedik bizim okulda öğrenciydi. Turneye o da gelmek istemişti bizimle. Rolü yok, diye isteğini geri çevirmiştik. Sonradan çok hayıflandım. Keşke onu da götürseydik. Öyle ya, vali soracaktı: "Adın?" "Arda." "Soyadın?" "Gedik." Valinin kafasında bir soru işareti. "Babanın adı?" "Namık." Vali (titrek bir sesle): "İşi... yavrucuğum?" "İçişleri Bakanı."

***

Vali, oyunun çevirisini çekti önüne. Besbelli, dersini iyi çalışmış. Her üç cümleden birinin altı kırmızı kalemle çizilmiş. Jandarma komutanını gösterdi. "Sayın komutan bu sabah tesadüfen geldi buraya..." Sonra seslendi: "Sayın komutan..." Sayın komutan uyanır gibi oldu. "Siz de galiba dün akşam tiyatrodaydınız," dedi vali. "Evet," dedi, komutan. "Oyunu seyrettiniz. Ne dersiniz?" Komutan, "Ben oyunu okumadan oynanmasına izin vermezdim," dedi, yine uykuya daldı. Biz oradan ayrılıncaya kadar da artık uyanmayacaktı... Vali, bir cümle okudu oyundan. "Bu ne demek?" Açıklamaya çalıştık. Abartmıyorum, konuşma aynen şöyle sürdü: "Yaa, bu o mu demek?" dedi vali. "Evet, o demek." "Demek o demek?" "Peki, sizce ne demek?" Vali yanıt vermedi, bir başka cümleye geçti. Beckett'in Bolşevikliğini mutlaka kanıtlayacak. Sayfalar çevrildi, "Bu ne demek"ler sürdü. Bir ara, "Bu oyun dünyanın birçok ülkesinde oynandı," dedim. "İstanbul'da da oynandı. Bunu böyle anlayan ilk kişi sizsiniz." Vali pek memnun oldu. Keyifle güldü. Kimsenin kuşkulanmadığı katili yakalayan Hercule Poirot'ydu sanki.

***

Dördüncü saatin sonunda, "Bakın," dedim. "Biraz sonra trenimiz kalkıyor. Manisa'ya gideceğiz. Bizi burada misafir mi ediyorsunuz, gitmemize izin verecek misiniz?" Vali gönülsüzce ayağa kalktı. "Peki, gidin," dedi. "Ama soruşturma sürecek..." Vilayetten istasyona gittik. Trene bindiğimizde, haberi kim ulaştırdıysa, İstanbul'a ulaştırmıştı bile. Ertesi gün Dünya gazetesinde Bedii Faik'in vali için zehir zemberek bir yazısı yayımlanacaktı. Vali, Bedii Faik'e yanıt verecek, tartışmalar bir süre kesilmeyecekti. Trenimiz Manisa'ya varınca, istasyonda bizi karşılayanlar arasında bazı 'sivil'ler de vardı Dosdoğru Vilayet'e götürüldük. Manisa Valisi, Onat'ın akrabası olduğunu sonradan öğrendiğim İbrahim Tevfik Kutlar, "Kütahya Valisi telefon etti," dedi. "Sizde tehlikeli bir oyun varmış." Anlattık. Bize birer yorgunluk çayı ısmarladı. "Siz haklısınız tabii," dedi gülerek. "Ama yine de bu oyunu oynamayın. İki vilayetin arası açılır."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Ah güzel İstanbul'la bir tanışma olanağı   / 24-06-2006
 Neden okumuyoruz?   / 17-06-2006
 Ölümünden bir yıl sonra Vüs'at O. Bener   / 10-06-2006
 Hollywood bunları yaptıktan sonra...   / 27-05-2006
 Komünist Beckett'in propagandistleri   / 20-05-2006
 Öğretmen o kadar çok ki...   / 13-05-2006
 Asparagas habere Pulitzer   / 06-05-2006
 Kendinden kahraman öyküsü   / 29-04-2006
 Biz meğer operaya gitmişiz   / 22-04-2006
 Stüdyoyu tanıtan film müziğiydi   / 15-04-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Lehmann kaleci mi yoksa oyuncak...
BALÇİÇEK PAMİR
Ferrari'sini satan Türk bilge
Ericsson Türkiye'nin eski...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Modern tıp mı, geleneksel tıp mı?
Hazırlamakta olduğumuz...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Yaz tatili planları
Yaz tatilinin gelmesi, sadece mevsim...
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Genç bir kız cinselliğin dikenli yollarında...
Her yaz olduğu gibi bu yaz da erotik nitelikleriyle ön plana çıkan...
Şeytan bu filmin neresinde?
Şeytan bu filmin neresinde?
Eski, güzel günlerde, hevesli genç sinemacılar ilk filmlerini...
Ah bu şarkıların gözü kör olsun
Artık Sevmeyeceğim, Buruk Acı, Ağlama Değmez Hayat, Ferideve diğerleri...
Demiryolu çalışanları podyumdan çıkmış gibi
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 150'inci kuruluş yılında,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.