Tam üç hafta önceydi... Hazine'den sorumlu DevletBakanıAliBabacan'ınÖzelKalemi'nin telefonu çaldı. Londra merkezli yabancı kurumsal yatırımcılar, Bakan Babacan'la görüşmek için randevu talep ediyorlardı. BakanBabacan ne telefona çıktı, ne de randevu verdi. Kurumsalyabancıyatırımcılarşaşkındı! Hiç vakit kaybetmediler. Hemen MaliyeBakanıKemalUnakıtan'ı aradılar. Bakan Unakıtan, telefona çıktı, uzun uzun yabancıları dinledi. Ve 'Meraketmeyin.Tümanlattıklarınızilgiliadreseiletilecek' dedi. Avrupa finans merkezinin kalbi Londra'da Türkiye algılaması çoktan değişti. Güven bunalımı ciddi. Dünyanın en önemli yatırım bankalarından birinin icra kurulu üyesi, Babacan konusunda 'Bizimlegörüşmekistemiyor.Budurumuçokilginçbuluyoruz' yorumu yapıyor.
Rüyabitti Peki, yabancılar ne istiyor? Citigroup,MorganStanley,MerillLynch,ChaseManhattan gibi dünya devlerinin yarıştığı Londra piyasasından Türkiye iyi görünmüyor. Yabancılar, "Özelliklekısavadededurumkurtarılmışolabilir.AmaüçaylıkveortavadelidönemdeTürkiyeçoksıkılacak'' yorumunu yapıyor. Yabancı kurumsal yatırımcılara göre Türkiye, bir rüyanın sunumu olan enflasyonhedeflemesini çoktan bitirdi. Yabancılar, açık açık, "Bucenazeyikiminkaldıracağınımerakediyoruz'' diyorlar.
Likiditeoyunu Yabancılar diyor ki: "Merkez Bankası'nın görevi 'Aslanterbiyeciliği' gibidir. Aslan terbiyecileri kırbaçlarını kırk yılda bir sallarlar. Ama salladılar mı yer yerinden oynar. Son bir ayda Merkez Bankası sürekli kırbaç salladı. Bu kırbaçlar işe yaramadı. Bugün kurtuldu ama başlayan yeni oyun daha tehlikeli." Yabancılar, depo alım ihaleleri ile piyasadan TL çekilmesini ve likidite ile oynanmasını çok yanlış buluyor. TL sıkışıklığı senaryoları farklılaştırabilir ama bono ve borsayı olumsuz etkiler yorumları yapılıyor. Açıkçası Türkborsasınınyüzde60' ı ve bono piyasası yabancıların elinde. Üstelik temmuz-ağustos-eylülayında15milyarYTL'lik itfanın tamamı yabancı bankalara yapılacak.
İtfasınavı Temmuz ve ağustos aylarındaki itfalar ciddi bir sınav niteliği taşıyor. Çünkü yabancı bankalar bir an önce Hazine'nin5yılvadelitahvilleri2ile3yılarasındabirvadeyeçekmesiniistiyorlar. Konu, Hazine'ye iletilmiş; görüşmeler sürüyor. Bir fon yöneticisi, "Daha4ayöncesinekadarHazine'ninkısavadeliborçlarınınuzunvadeliborcaçevrilmesitartışmasınıyapanbizleriçinartıkTürkiyesaatidurdu'' diyor. Sonuçta yabancılar için artık kur seviyesi önemli değil. Onlar piyasadaki likiditeye odaklanmış durumdalar. Çünkü 2000 yılı Kasım ayında yaşanan likidite krizi unutulmuş değil. Peki, 'gitmekisteyensıcakparagitsin' tavrı gösteren Türkiye'nin ne yapması lazım? Yabancılar, şimdiden doğrudan sermaye girişi ve şirket alımları ile ilgili süreci izlemeye başladılar. Özellikle3ve6aylıkdönemdeşirketalımlarıileilgilidurumneolacak,onabakacaklar. Citigroup'tan bir yetkili diyor ki, "Kimnedersedesin,butabloAKParti'yeseçimbilekaybettirir."