|
|
|
Sokaktan kurtulup takdire geçtiler...
Yetiştirme yurdu ve yuvada kalan 34 çocuğun kaybolduğu Diyarbakır'da 460 çocuk rehabilite edildi. Daha önce sokakta çalışan çocuklardan 100'ü takdir, 20'si ise teşekkürle sınıflarını geçti.
Kısa süre öncesine kadar sokaklarda çalışan, ancak rehabilitasyon amaçlı olarak Valilik bünyesinde kurulan Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne devam eden 460 çocuktan 100'ü sınıfını takdir alarak, 20'si ise teşekkür alarak geçti. Öğrencilerin gösterdiği bu büyük başarı, merkezde adeta bayram havası yarattı. Dünün sokakta çalışan, bu günün ise başarılı çocuklarının ortak hayali tatil yapmak ve doyasıya yüzmek. Çocuklar büyüyünce ise doktor, vali ve avukat olmak istiyor. Sokaklarda çalıştıkları için bir dönem kapkaç çetelerinin hedefi haline gelen çocuklarıntopluma kazandırılarak rehabilite edilmeleri amacıyla 10 yıl önce valilik bünyesinde kurulan 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ndeki çocuklar, eğitim alanında büyük bir başarıya imza attılar.
MERKEZİN BAŞARISI 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nden bugüne kadar 996 çocuğun hizmet aldığını belirten merkezin müdürü Remziye Aslan, 518 çocuğa hala hizmet verdiklerini söyledi. Aslan, ilk geldiklerinde çocukların neredeyse hiç birinin okula gitmediğini belirtti. Merkeze devam eden 518 çocuktan 460'ının okula gittiğini kaydeden Aslan, "Merkezde çocuklarımız her türlü eğitimi alıyor. Önümüzdeki yılçocuklarımızın tümünün teşekkür ve takdir alması için çabalayacağız. Zaten onlar da bize söz verdiler. Bu çocuklar daha önce sokaklarda sakız ve mendil satıyordu veya boyacılık yapıyordu. Biz bunları sokaktan kurtardık. İlk geldiklerinde hemen hiçbiri okula gitmiyordu. Ama şu anda hepsi başarılı birer öğrenci oldu. ÖSS ve OKS sınavına giren çocuklarımız oldu. Bu sınavlardan da başarı bekliyoruz" dedi. 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde kalan Barış Yılmaz (12), Mustafa Kaya (12), Hayrullah Sigol (11), Raife Günay (13), MazlumYıldız (11), Ceylan Dönmüş (9), Doğan Aslan (12) ve Mehmet Aslan (11) isimli takdirli ve teşekkürlü çocuklar, vali, doktor ve avukat olmak isterken, çocukların büyük bölümünün hayali doktor olmak. Çocukların en büyük hayali ise yaşıtları gibi tatil yapıp, yüzmek.
ANNELERİ ANLATIYOR Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde kalan ve takdir alan Mehmet Aslan ve Hayrullah Sigol isimli çocukların anneleri, çocuklarının doktor olmasını istiyor. Hayrullah Sigol'un annesi 62 yaşındaki Belkıse Sigol, oğlunun yıl boyunca çalıştığını merkezin de desteğiile takdir aldığını belirterek, "Oğlum daha önce sokakta mendil satıyordu. Ama bu merkez sayesinde sokaktan kurtuldu. Tüm masraflarını bu merkez karşılıyor, oğlum bu nedenle okula gidebiliyor. Merkezden Allah razı olsun. Yoksa oğlum okuyamazdı. Oğlumun büyüyünce doktor olmasını ve bana bakmasını istiyorum" dedi. Takdir alan Mehmet Aslan'ın annesi Birgül Kaya ise, "9 çocuğum var. Bir oğlum Erzurum'da üniversiteyi okuyor. Mehmet derslerini yıl boyunca çalıştı. Merkezin desteği ile takdir aldı. Merkez olmasaydı asla okutamazdık" diye konuştu.
Hüseyin KAÇAR - MERKEZ
|