|
|
|
Hindistan'da ''kiralık eş'' uygulaması
Kadın-erkek oranının giderek bozulduğu Hindistan'da yoksul erkekler, karılarını başka erkeklere kiraya veriyor.
Times of İndia gazetesinin haberine göre, birçok aile kız bebeklerini kürtajla aldırdığı için evlenilecek bekar kadın bulmakta zorlanılan Gucarat eyaletinde, bazı erkekler karılarını aylık olarak zengin erkeklere kiralıyor.
Gucarat'ta yaşayan tarım işçisi Atta Prajapati, karısı Laksmi'yi zengin bir toprak sahibine aylık 8,000 rupiye (280 ytl) kiraya veriyor. Habere göre, Laksmi'nin kendisini kiralayan adama bakması,
evinin işleri yapmasının yanı sıra cinsel ihtiyaçlarını da karşılaması bekleniyor.
Hindistan'da kızlar evlendiğinde damadın ailesine nakit para ve hediyelerden oluşan yüklüce çeyiz götürmesi gerektiği için, kız çocukların ailelere ''yük'' oluşturduğu düşünülüyor. Bu yüzden, kız bebeklere kürtaj uygulaması ülkede çok yaygın.
Ancak bu uygulama ülkede kadın-erkek dengesinin bozulmasına yol açıyor. İstatistiklere göre ülkede her bin erkeğe düşen kadın sayısı 1991'de 945 iken, bu oran 2001'de 927'ye düştü.
Ancak Gucarat eyaletinde her bin erkeğe karşılık 828 kadın bulunuyor. Yetkililer, bu rakamın eyaletin bazı yerlerinde 700'e kadar düştüğünü söylüyor. Hindistan'da zengin aileler, hizmetçi tutabiliyorlar ancak fuhuş yasak olduğu için çare yoksul erkeğin karısının kiralanmasında bulunuyor.
Gucarat'ta evlenilebilecek bekar kadın bulmadaki güçlük, ''gelin simsarlığı''nın karlı bir iş haline gelmesine de yol açmış. Gazetenin haberine göre, evlenecek kadın bulan simsarlar, bu iş için damadın ailesinden 70 bin rupi (2430 ytl) alıyor.
(AA)
|