Cezanne resimleri sanal ortamda
Eczacıbaşı Sanal Müze'den tembel sanatseverler için dev hizmet! Haşim Gürel ve İdil Ergün'ün hazırladığı, 90 yapıttan oluşan Paul Cezanne sergisi www.sanalmuze.org'ta.
İnternet ortamında ünlü ressamları ve eserlerini tanıtan sanal müze bu kez, Fransa'da ölümünün 100. yılı 'Cezanne Yılı' ilan edilen Paul Cezanne'ı ağırlıyor. Serginin adı 'Paul Cezanne: Ressamların Ressamı'. Haşim Nur Gürel ve İdil Ergün tarafından hazırlanan 90 imgeli bu retrospektif sergi için tek yapmanız gereken www.sanalmuze.org internet adresini ziyaret etmek... Haşim Nur Gürel, Cezanne'ı ressamların ressamı yapan özelliklerini sitede şöyle tanımlıyor: "Cezanne'ı Cezanne yapan yapıtlarının tümüne bakıldığında da, çeşitli dönemlerden yapıtlarına tek tek bakıldığında da ortaya çıkan 'bütünlük' ve 'devamlılıktır"
İZLENİMCİ BİR RESSAM İdil Ergün ise ressamın gelişimini şu sözlerle açıklıyor: "Özellikle Eugene Delacroix, Gustave Courbet ve Manet'den etkilenen müzelerde gördüğü resimlerin ağır havasını kendi resimlerine de taşıdı; daha sonra bu yaklaşımı terkederek; doğa ve nesnelerden bire bir 'gözlem' yolu ile resimler yapmaya başladı. İzlenimci resmini daha biçimsel bir temele oturtan ressam; bu yaklaşımıyla Seurat, Van Gogh ve Gauguin gibi genç izlenimci ressamlarla birlikte anılmaya başlandı." 1839 yılında doğan Cezanne, 1859 yılında Aix'deki hukuk okuluna başvurdu. Ancak resim okulunda ikincilik ödülü kazandı. 1860 yılında hukuk okumayı bırakan Cezanne, sanat hayatına Paris'te devam etmek istedi, ancak öğretmeni Gibert ve babası tarafından bu onaylanmadı. Yakın dostu Emile Zola, onu Paris'te ki Ecole des Beaux-Arts'da (Güzel Sanatlar Akademisi) okuması için onu yüreklendirdi. Sanatçı, tüm engellere rağmen, Paris'e gitti. Emile Zola ona Paris'e yerleşmesinde yardımcı oldu. Ancak Güzel Sanatlar Akademisi'ne giremeyen Cezanne, babasının yanında çalışmak üzere Aix'e döndü. Yılmayıp resim eğitimi alan sanatçı, yaptığı resimlerle dünya resim tarihine damgasını vurdu. Ünlü ressamın 22 Ekim 1906'da, ailesinden uzakta öldüğü biliniyor.
|