Hazine, sadece kur artışı yüzünden dövize endeksli takas senetleri için 295 milyon dolar ek ödeme yapmak zorunda kaldı.
9 MAYIS'TA piyasalarda başlayan dalgalanmanın ardından dolar kurunun 5 haftada 1.32 YTL'den 1.63 YTL seviyesine kadar tırmanması ilk faturayı Hazine'ye kesti. Ay önce yüzde 13.5-14 aralığındaki YTL cinsi borçlanma faizinin yüzde 19-20 aralığına kadar yükselmesinin yanısıra, dövize endeksli takas kağıtlarının kur farkı maliyeti de arttı. Hazine, 14 Haziran'da itfa edilen takas kağıtlarına, kur artışı yüzünden 295 milyon dolar ek ödeme yaptı. Şubat 2001 Krizi sonrası Hazine ile bankalar, borç takası yapmışlardı. Haziran 2001'de, bankaların
açık pozisyonlarını kapatması için verilen 5 yıl vadeli, dövize endeksli takas kağıtlarının itfası önceki gün tamamlandı. Hazine, 2 milyar dolar civarındaki takas senetleri için kupon ödeme tarihinden 2 gün önce sabitlenen ve bu tarihten geriye doğru 10 iş günündeki Merkez Bankası dolar kurunu esas aldı. Ödemeler 14 Haziran'da yapıldığı için 2 gün öncesi yani 12 Haziran tarihi baz alınarak geriye yönelik 10 iş günündeki Merkez Bankası dolar kurunun basit aritmetik ortalaması hesaplandı. Kur, 1.5546 YTL çıktı. Böylece Hazine 2 milyar dolar civarındaki ödeme, 3.109 milyar YTL'ye maloldu. Piyasalarda sert dalgalanma görülmeyip, kurlar Mayıs başındaki gibi 1.32-1.35 aralığında seyretse idi Hazine 2 milyar dolar karşılığı, 2.640 milyar YTL ödeme yapacaktı. Kur farkının faturası 469 milyon YTL'yi, cari fiyatlarla 295 milyon doları aştı. Hazine yetkilileri, döviz bazında borçlanma yapılmaması kararı ile borç kompozisyonunda dövize dayalı ödemelerin hızla azaltılmasının öneminin dalgalanma dönemlerinde daha iyi görüldüğünü söylediler.
HAZİNE'NİN GÖRÜŞÜ Takas senetlerine ilişkin itfanın, 2001 krizinden kalan maliyet olduğunu kaydeden yetkililer, "Krizin tortularını temizliyoruz. Bu hafta yapılan ödeme, 5 yıl öncesinden kaynaklanıyor. Şu anda gerek kur farkı gerekse YTL faizlerindeki artış nedeni ile 2006 Bütçesi'nde faiz ödemelerinin revizyonu gündemde değil. Borçlanma vadesi uzadığı için bugünkü dalgalanmanın gerçek maliyetini 2007 Bütçesi hazırlanırken görmek mümkün olacak" dediler.