Ankara'da karar zirvesi
AB'de Rum tarafının Türkiye'ye dönük dayatmaları sürürken, Ankara geçen hafta Kıbrıs konusunda önemli bir karar aldı. Kıbrıs konusunda bundan sonraki dönemde uygulanacak politikanın belirlenmesi için, Erdoğan hükümeti, KKTC'deki tüm siyasi parti liderlerini Ankara'ya davet etti. Davet kararı, geçen hafta Ankara'yı ziyaret eden KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın önerisi üzerine alındı ve adadaki siyasi partilere iletildi. Kıbrıs Zirvesi için öngörülen tarih, temmuz sonu veya ağustos başı...
25 Haziran seçimi Zirvenin 1.5 ay sonra gerçekleştirilmek istenmesinin nedeni ise KKTC'de 25 Haziran'da yapılacak milletvekili ara ve yerel seçimleri. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, iki milletvekilliği için yapılacak seçim sonucunun KKTC'de koalisyon hükümeti değişikliğine yol açabileceğine inanmıyor. Buna karşın, seçim sonuçlarının, Ankara Zirvesi açısından daha yararlı olacağı kanısını taşıyor. Türkiye ile bilim ve araştırma başlığında AB ile fiili müzakereye başlamasına Rum tarafının çıkardığı engel ve aşılma formülüne Denktaş nasıl bakıyor? Denktaş'a göre, Rumların direnişi, yakın gelecekte artarak sürecek. Denktaş, Rum krizini aşmak için AB'nin bulduğu ara formülü de Türkiye'ye getirilmiş yeni yaptırımlar olarak görüyor.
Bekleyecek 35 yılımız yok KKTC Dışişleri Bakanı bunları sıraladıktan sonra şu noktaya dikkat çekti: "Türkiye, bu yıl içinde Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmaması halinde, başlayan fiili müzakerede başa dönülebilecek. Ek Protokol gündeme gelecek. Müzakereler bitmesine yakın bir zamanda bile yeni bir sorun yaratılıp, tekrar başa dönülebilecek." Bunun 35 başlık için geçerli olacağını vurgulayan Denktaş, asıl krizin ulaştırma başlığı açıldığında yaşanacağını söyledi. Ulaştırma ile ilgili müzakerenin üçüncü başlık olarak planlandığını anımsatan Denktaş, devam etti: "Her ne kadar, ulaştırma üçüncü başlık olarak planlansa da sonraya erteleme şansı da var. İleri bir tarihe atılabilir." Serdar Denktaş, bir noktanın da altını çizdi: "Bunlar Türkiye'nin önüne her adımda çıkacak. Tek başlıkta müzakerenin başlaması bir yıl sürdü. Demek ki önümüzde 35 yıl var. Ama, bizim o kadar zamanımız yok."
Müzakereler dondurulsun Bunun önüne geçilmesi için nasıl bir politika uygulanmalı? Denktaş, geçen hafta Ankara'ya yaptığı resmi ziyarette de dile getirdiği formülünü şöyle açıkladı: "Bu konuda Türkiye ve KKTC ortak bir tavır geliştirmeli. Bu tavır önce KKTC'de oluşmalı. Türkiye'de hükümet, Çankaya, devletin diğer ilgili birimlerine gidilip aktarılmalı ve Ankara'da da bu ortak tavır çerçevesinde ortak politika oluşturulmalı." Denktaş, DP Genel Başkanı olarak formülü şöyle dile getirdi: "Türkiye, AB ile müzakereleri dondurmalı. Göreceksiniz AB Türkiye'den vazgeçemez. Ekonomiye olumsuz etki yapacağı söyleniyor, ama Türkiye sabır gösterirse AB geri adım atar. TÜSİAD ve TOBB ile konuştum, '2001 krizi gibi bir krize yol açmaz' dediler." Denktaş'ın önerisi Türkiye ile sınırlı değil. KKTC'nin de bir bütün olarak, "Rumlar ile anlaşamayacağımız konusunda anlaştık. Çözüm olmayacak" açıklaması yapmasından yana. Bunların Kıbrıs'ta çözümü süratlendirici etken olacağı inancında. Denktaş'ın önerisi KKTC'de Cumhurbaşkanlığı ve hükümet ortakları tarafından nasıl karşılanır bilinmez. Ancak, son dönemde Ankara'da da dillendirilen "kontrollü kriz" senaryoları dikkate alındığında, ağustos ayının oldukça sıcak geçeceği görülüyor.
|