Yabancılar akın akın Ankara'ya gidiyor
Guy Longueville, BNP Paribas'ın 'Ülke Riski Yöneticisi.' Türk Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Koç Üniversitesi, Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen toplantının iki önemli konuşmacısından birisiydi. Diğer konuşmacı ise Barclays Bank'ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Stratejileri Bölümü Başkanı Matthew Vogel'di. Toplantı, "Küresel trendler, beklentiler ve Türkiye'nin büyüme performansı" üzerine kurulmuştu. Kolay değil, toplantının başladığı saatlerde piyasalar da güne gergin girmişti.
Kur beklentisi Piyasa ateş topu gibiydi Dolarda ilk işlemler 1.60'dan geçmiş, 1.63'ü bile görmüştü. Salondakiler, 'Merkez Bankası kura müdahale etmemeli' tartışmasını yapıyordu Bir dönem iç borcun patronu olan Ali İhsan Gelberi, Merkez Bankası'nın başlangıçta bir miktar müdahale yapmasının zorunlu olduğunu söyledi. Çok değil, kısa bir süre sonra Merkez Bankası'ndan kura müdahale haberi geldi. Üstelik yabancı iki konuk 2.2 YTL'lik kurdan bile sözetti. Hatta Türkiye'nin küresel dalgalanmalardan bu kadar çok etkilenmesini kendilerince yorumladılar. Onlara göre, Türkiye kendine özgü bir ülkeydi. Hikâyesi farklıydı. Bu kadar büyük cari açıkla başbaşa kalan ender yükselen ekonomilerden birisiydi. Guy Longueville ve 10 kişilik ekibi, konuşma biter bitmez salondan telaşla ayrıldı. Ankara'ya gidiyorlarmış... Merak ettik! Niye?... Öyle ya, bayram değil seyran değil; yabancılar nereye koşuyordu? Son bir aylık dalgalanma sonrasında yabancılar Ankara'yı mesken tutmuş. Geçen haftadan bu yana yabancı bankacılar başta olmak üzere, doğrudan yatırım yapan şirket temsilcileri de, fon yöneticileri de AK Partili bakan ve bürokratları daha yakından tanımak için akın akın Ankara'ya gidiyorlarmış. Daha doğrusu Türkiye'de ne olduğunu, siyasi riskin boyutlarını, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmasını, erken seçim olasılığını, AB yolculuğunu anlamaya çalışıyorlarmış. Hatta bir dönem sürekli yabancılarla görüşen eski bürokratlardan biri, 'İnanın, yabancılar bugüne kadar bakanları tanıdı. Ama Hazine Müsteşarı'nı bile tanıyamadı. Çünkü Ak Parti'nin bürokratları genelde sessiz kalmayı, geri planda durmayı tercih etti. Yabancılar da işler iyi gittiği için 'kim kimdir' sorusunu bile sormadı' dedi.
Türkiye riski Yabancı ne yapsın? Borsadaki hisselerin yüzde 60'ı yabancıların elinde. Hükümet, Merkez Bankası Başkanı seçmek için bambaşka bir süreç yönetmeye kalkarsa kafalar karışır. Dolayısıyla yabancı fon sahibi de, yabancı bankacı da ilk küresel silkelemede soluğu elbette Ankara'da alır. Çünkü Türkiye'nin kendine özgü risklerini algılamak yabancılar açısından çok zor. Anlaşılan o ki, AK Partili bakanlar da, bürokratlar da Ankara'da yabancı yatırımcı sınavında. İlginç!...
|