|
|
|
|
|
|
|
ÖSS zorlu olacak
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan: Adayların bilgi düzeyleri arasındaki farkları
ortaya koyup adayları sıralamaya çalıştığımız için, soruların bir miktar zor olması gerekiyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, bu yıldan itibaren ÖSS'nin tek oturumda iki aşamalı olarak gerçekleştirileceğini belirterek, ''Sınavın ilk 4 testindeki sorular geçen senekilerin aynısı. İkinci kısmındaki sorular alan derslerine dayalı'' dedi.
Yarımağan, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 18 Haziran 2006 Pazar günü gerçekleştirilecek ÖSS öncesinde yeni sınav sistemine ilişkin bilgiler vererek, adaylara önerilerde bulundu.
Bu yıl düzenlenecek ÖSS'de geçen yıla göre bazı değişiklikler yapıldığını
anımsatan Yarımağan, test sayısının arttığını kaydetti.
Yarımağan, ''Adaylar için en önemli konu hangi alandan geldiklerine ve hangi yükseköğretim programlarına gitmek istediklerine göre, sınavda hangi testlere cevap vereceklerini önceden belirlemeleri. En önemli konu bu'' dedi.
ÖSS'de 8 test bulunacağını söyleyen Yarımağan, bu testlerin ilk 4'ünü tüm adayların yanıtlamak zorunda olduğunu, ancak lisans programlarına gidecek adayların lisedeki alanları doğrultusunda kalan 4 testten 2'sini daha yanıtlayacaklarını anlattı. Yarımağan, ''Adayların zaten bugüne kadar bunu kararlaştırmış olmaları gerekir. Adaylar, 'ben ilk dört teste cevap vereceğim veya 6 teste cevap vereceğim' diye sınava girerken kesin kararlı olmalılar'' diye konuştu. Sınav süresinin de 15 dakika uzadığını kaydeden Yarımağan, sınavın 3 saat 15 dakikada tamamlanacağını anımsattı. Yarımağan, sınav süresinin ölçme değerlendirme açısından yeterli bir süre olduğunu ifade etti.
SINAV SORULARI
Sınav sorularında geçen yıla göre bir farklılık olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Yarımağan şunları söyledi:
''Sınavın ilk 4 testindeki sorular geçen senekilerin aynısı. Bunlar, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimler testleri. Sınavın ikinci kısmında her adayın en çok 2'sine cevap vereceği testlerdeki sorular ise biraz daha alan derslerine dayalı. Bu, bizim daha önce iki aşamalı sınav sisteminin ikinci aşaması ÖYS'dekine benzer sorular olacak. Liselerin, 2. ve 3. sınıflarında okutulan derslerle ilgili sorular olacak.''
Sınavda her bir testten 30 soru olacağını ifade eden Yarımağan, soru kitapçığında toplam 240 soru bulunacağını belirtti. Yarımağan, ''Adaylar bu sorulardan 120'sine mutlaka cevap verecekler. Bazı adaylar da bu 120'ye ek olarak 2 teste, yani 60 soruya daha yanıt verecekler. Bu da 180 soru ediyor. Aday hangi puan türüne göre giriyorsa ona göre cevaplayacak'' diye konuştu.
Ön lisans programlarını tercih edebilmek için ÖSS'den 160, lisans programlarını tercih edebilmek için ise 185 puan gerektiğini anımsatan Yarımağan, ''Soruların dörtte birine doğru cevap vermenin 160 puana ulaşmak için yeterli olabileceğini sanıyorum ama bu yıldan yıla değişebilir. 'Kesin böyle' demek değildir. Bu sadece bir tahmindir'' dedi.
SORULARIN GÜÇLÜK DERECESİ
Yarımağan, ''soruların zorluk derecesi'' konusunda da şunları kaydetti: ''Özellikle belirli testlerdeki sorular çok kolay olamıyor. Neden? Çünkü bizim bu sınavda öğrencileri ayırmamız lazım. Biz çok kolay sorular sorarsak, örneğin bütün soruları cevaplayan 10 bin kişi çıkarsa, bu 10 bin kişiyi kendi içinde sıralamamız mümkün değil. Sorularımızın belli bir güçlüğü olmasına rağmen, mesela geçen yıl Matematik testindeki tüm sorulara cevap veren 1000'in üzerinde aday var. Biraz daha kolay sorarsak, bu sayı 10 bin, 20 bin olduğunda bunları ayırt edemeyiz. Onun için belirli bir zorlukta soruluyor. Adaylar merak etmesinler. Tabii ki her aday her soruya cevap veremez. Adayların her birinin cevaplayacağı soru sayısı vardır. Eğer sorular zorsa herkes için zor. Dolayısıyla zor olması, kolay olması bazı kişilere avantaj ya da dezavantaj sağlamıyor. Bu bir sınıf geçme sınavı değil. Sınıf geçme sınavı olsa öğrenciler haklılar. Kolay sorular olduğunda yapanlar geçecek. Bu bir sıralama sınavı. Adayların bilgi düzeyleri arasındaki farkları ortaya koyup adayları sıralamaya çalıştığımız için, bu kadar büyük bir kitleyle bunu yapabilmek için soruların bir miktar zor olması gerekiyor.''
KATSAYILARA DİKKAT
Yarımağan, ''Adaylar yeni sınav sistemiyle ilgili nelere dikkat etsinler?'' sorusu üzerine, sınavda Türkçe-Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 alandaki bilginin ölçüldüğüne işaret ederek, öğrencilerin puanlarının sorulara verdikleri yanıtlara göre hesaplandığını anlattı.
Puan türüne göre katsayıların farklı olduğunu vurgulayan Yarımağan, örneğin sayısal ağırlıklı puanda Matematik ve Fen Bilimlerinin ağırlıklarının farklı, sözel puanda Türkçe'nin ve Sosyal Bilimlerin ağırlıklarının farklı olduğunu ifade etti.
Adayların, ağırlığı daha az olan testlere de cevap vermelerinin gerekli olduğunu düşündüğünü belirten Yarımağan, Fen Bilimleri testinin ağırlığının 0.1'den 0.2'ye yükseltildiğini anımsattı. Bunu, adayların Fen sorularını da yanıtlamalarını teşvik etmek amacıyla getirdiklerini belirten Yarımağan, ''Adayın, ağırlığı az olan teste de verebildiği kadar cevap vermesinde yarar var'' dedi.
''YENİ ÜNİVERSİTELER NEDENİYLE KONTENJAN ARTIŞI YOK''
Üniversitelerin kontenjanlarının henüz kesinleşmediğini kaydeden Yarımağan, lisans programlarının kontenjanlarının geçen yıla göre fazla bir farklılık göstermediğini ifade etti.
Yarımağan, şöyle konuştu:''Yaklaşık olarak yine geçen yılkine benzer şekilde lisans programlarına 200 bin kişi alınacak. Bu 200 bin artı, eksi bin, iki bin olabilir. Ön lisans programlarının kontenjanları da 200 bine yakın. Fakat geçmiş yıllardan biliyoruz ki ön lisans programlarına yerleşen sayısı 200 bin olmuyor. Çünkü ön lisans programlarındaki kontenjanlar tam dolmuyor. Ama lisans programları her yıl aşağı yukarı tam olarak doluyor. Özellikle geçen yıl vakıf üniversitelerinin kontenjanları dahil, lisans programlarının kontenjanlarının tümü dolmuştu. Bu yıl da dolabileceğini tahmin ediyoruz.
Açıköğretim Fakültesine bağlı programların kontenjanları da biri dışında sınırsız. 160 puanı geçen adaylar, bu programları tercih ettikleri takdirde yerleşiyorlar. Bu sayı da geçen yıl 220 bin olmuştu. Sonuçta Açıköğretim hariç 400 bine yakın, Açıköğretim dahil 600 binin üzerinde öğrenciyi üniversitelere yerleştireceğiz. Zaten üniversiteye girmek isteyen aday sayısı da son sınıfları dikkate alırsak bu düzeylerde. Çünkü lise son sınıf öğrencilerinden bu yıl sınava girenlerin sayısı 700 bin dolayında.''
''YENİ ÜNİVERSİTELER KILAVUZDA''
15 yeni üniversite kurulduğu anımsatılarak, bu üniversitelerin kılavuzda yer alıp almayacağının sorulması üzerine Yarımağan, ''Tabii kılavuzda yer alacaklar. Bu üniversitelere bağlanan fakülte ve yüksekokullar, bu üniversitelerin adının altında yer alıyor'' dedi. Bu üniversitelere bağlı yeni fakülte ve yüksekokul kurulmadığını kaydeden Yarımağan, ''Bu yıl yeni üniversitelerin kurulması nedeniyle bir kontenjan artışı olmuyor. Herhalde önümüzdeki yıllarda yeni üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokullar kurulursa kontenjan artışı da beraberinde gelecek'' dedi.
''DİKKAT EKSİKLİĞİ OLAN ADAYLAR''
''Hiperaktif, dikkat eksikliği bulunan adayların her birinin eskiden sınava ayrı ayrı salonlarda alındıkları, ancak bu yıl toplu olarak alınacakları'' yönünde iddialar bulunduğunun anımsatılması üzerine Yarımağan, ''Bu konuda bu sene, eskiden yaptığımız uygulamadan bir farklılık söz konusu değil'' diye konuştu. Yarımağan, ''Doktorlardan, bu adayların normal salonda girmelerinin daha uygun olduğunu söyleyenler de var. Çünkü tek başına ayrı bir salonda girdikleri zaman psikolojik olarak adayların bundan etkilenebileceklerini, normal adaylarla birlikte sınava girmelerinin daha iyi olabileceğini bile söyleyenler var'' diye konuştu.
Tüm engelli adaylar için sınavda özel uygulamalar yaptıklarını ifade eden Yarımağan, bu adayların özel binalarda sınava aldıklarını belirtti.
Yarımağan, şunları söyledi:''Bu adaylardan sadece görme özürlüleri tek olarak sınava alıyoruz. Çünkü görme özürlü adaya bir görevli yüksek sesle soruları okuyor. Aday bu sorular arasından doğru yanıtı buluyor ve o da yüksek sesle söyleyerek işaretlenmesini sağlıyor. Böyle bir ortamda salonda ikinci bir adayın bulunması mümkün değil. Ama bunun dışında soruları kendisi cevaplayabilen engelli adaylar salonda birden çok kişi ile sınava giriyorlar. 'Birden çok kişi' dediğim, 20-30 kişi değil. Bu adaylardan 3-4 kişiyi aynı salonda sınava alıyoruz.''
Engellilere yönelik salonlar ile görevlileri bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Yarımağan, sınava Türkiye genelinde yaklaşık 1500 engelli adayın gireceğini bildirdi. Yarımağan, engelli aday sayısının İstanbul ve Ankara'da yoğunlaştığını ifade etti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|