kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeme-içmenin yazlık programı!
Bol su için, çok hareket edin
Yağ tüketirken iki kez düşünün

Yeme-içmenin yazlık programı!

Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntılarının arttığı yaz aylarında sadece fit görünmek sevdasıyla değil, sağlığınız için de beslenmenize dikkat edin. Sebze-meyve ve su tüketimini artırıp yağlı yiyeceklerden kaçınmakta fayda var

Yaz aylarının gelmesiyle vücudun sıvı ihtiyacında bir artış gözlenir, daha az yağlı yemeklere doğru bir kayış başlar. Havaların sıcak olması, bizi sıvı ihtiyacımızın bir kısmını karşılayabileceğimiz meyvelere yönlendirirken diğerlerini gazlı içeceklerle telafi etmeye çalışırız. Amerikan Hastanesi Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, yaz aylarında hem sağlıklı beslenmenin hem de formunuzu korumanın yollarını anlattı:

* Öğün düzenini nasıl ayarlamalıyım? Yaz aylarında çok aşırı miktarda yemek tüketerek, vücudu hem yiyeceklerin termik etkisiyle oluşan sıcağa hem de havanın sıcağına maruz bırakmamak için az ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir. Sabah kahvaltısı alışkanlığının mutlaka olması, öğle ve akşam yemeklerinin düzenli yenilmesi gerekir. Yoğurt ve meyve gibi hafif besinlerden oluşan ara öğünler tüketilmesi, vücudu yormadan sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olur. Bununla beraber gündüzden akşama doğru besin tüketiminin azaltılması da daha rahat bir uyku düzeni sağlar.

* Kırmızı et tüketilebilir mi? İçerdikleri kolesterol miktarı açısından değerlendirildiğinde, tüm hayvansal ürünlerin kolesterol içeriği birbirine benzerlik gösterir. Bu nedenle kırmızı eti tek başına suçlamak doğru olmaz. Ancak balıkta bulunan yağ asitlerinin kalp sağlığımız için yararlı etkileri düşünülerek, daha sık tüketilmesi uygun olur. Pratik öneri olarak; haftada iki kez balık tüketilmesi Omega-3 yağ asitlerinden yararlanmamızı sağlar. Haftada 1-2 kez yağsız kırmızı et yenebilir. Önemli olan pişirme şekli ve tüketilen miktardır.

* Hangi meyvelere ağırlık verelim? Meyve ve sebzeler, vitaminmineral deposu olmalarının yanı sıra içerdikleri posa açısından da değerlidir. Yaz aylarında özellikle sıvı ihtiyacımızı karşılamada bize yardımcı olur. Ayrıca posa, fazla kolesterolün oluşmadan vücuttan atılmasına yardımcı olur. Posa almanıza engel bir hastalığınız yoksa; meyve ve salata tüketimini artırın, kabuklu yenebilen meyveleri kabuklarıyla tüketmeye çalışın. (Kayısı, erik, yeni dünya, kiraz vb...) Ayrıca yaz sıcağındaki rehavet oluşumunu önlemek için tatlı tercihlerinizi daha çok sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanın.

* Sıvı ihtiyacımız ne kadardır? Vücuttan atılan sıvıyı yerine koyabilmek için günde iki buçuk litre yani 8-10 bardak suya veya su içeren gıdalara ihtiyaç duyarız. Bu nedenle su içmek için susama hissini beklemek yerine su tüketimini alışkanlık haline getirip, gün boyu sık sık su içmek gerekir.

* Suyun zayıflamaya etkisi nedir? Suyun zayıflama diyetlerinde en önemli etkilerinden biri açlık hissini azaltmasıdır. Bununla birlikte vücutta yağ kaybedilirken, oluşan artık ürünlerin vücuttan atılması suyla sağlanır. İhtiyacımız kadar su içmezsek, vücutta su birikir ve ödem oluşur. Bunu önlemenin en iyi yolu; vücutta kaybedilen suyu yerine koymaktır. Yeterli su tüketimi vücutta kilo kaybına bağlı deri sarkmalarını da önlemede yardımcı olur, ayrıca kabızlığı önler.

* Suyun sıcaklığı kilo kaybını etkiliyor mu? Suyun sıcak olarak içilmesi, midede daha uzun süre kalarak şişkinlik yapmasına neden olur. Sıcak suyun mideyi terk etmesi soğuk suya göre daha geçtir. Kaybolan sıvının yerine konabilmesi için sıcak havalarda içtiğimiz su, soğuk veya oda ısısında olmalıdır. Ayrıca egzersiz yaparken içilen suyun da sıcak olmamasını sağlamak gerekir.

* Suyun yerine çay ya da bitkisel çayları tüketilebilir mi? Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ve bazı bitki çayları, diüretik etki göstererek idrar atımını artırır. Çay ve kahve yerine, yaz aylarında taze meyve suları, ayran ve süt gibi içeceklerle taze meyveler sıvı ihtiyacımızı karşılamada daha çok destek olur. Meyve suları tüketilirken, hazır meyve suları yerine taze olanları tercih etmek hem daha az şeker almamızı, hem de taze meyvelerin C vitamininden yararlanmamızı sağlar. Ancak taze meyvelerin suyu sıkılırken hemen tüketilmesine dikkat etmek gerekir, yoksa vitamini azalır. Ayran ise hem kalsiyum açısından zengin hem de protein içeren bir içecek olarak yaz aylarındaki sıvı ihtiyacımızı karşılamada iyi bir seçenektir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Işınlar Dik Gelirken Güneşten Uzak Durun!
 Çocuğunuz İnternet Bağımlısı Olabilir Mi?
 Gen Dopingi İle İlgili Bilgi Verir Misiniz?
 Kalp Hastalığınız Cinselliğe Engel Değil
 Bronzlaşırken Kavrulmayın
 Yeme-içmenin Yazlık Programı!
 Acil Olmayana Acil Servis'te Bakmalı Mıyım?
 Kahkaha Astım Krizi Yaşatabilir
 Gözlere Egzersiz
 Yardım Sevenlerden Bakırköy'e Kan Merkezi
 Sağlık Sorunlarınızı Dinliyoruz
 Varisler Ve Genişleyen Kılcal Damarlar
 Zayıflayım Derken Seksten Soğumayın!
 Bilgisayar Ekranı Gözü Kurutuyor
Zayıflamaya özenmeyin sıfır beden diye bir şey yok
Zayıflamaya özenmeyin sıfır beden diye bir şey yok
48 kiloya kadardüşen ünlü mankenNefise Karatay, kiloalmamak...
Asena tanıdığım en büyük yalancı
Asena tanıdığım en büyük yalancı
Ablasının sevgilisi Serhat Fafal ile yıllar önce Almanya'da tanışan...
Penthouse'da komşu oldular
Penthouse'da komşu oldular
Yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen Emre Belözoğlu ile Okan Buruk,...
Çeşme'de ön balayı
Çeşme'de ön balayı
16 Eylül'de nikah masasına oturacak olan Zeynep Dereli ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.