|
|
|
'Yüksek vergiler önümüzü tıkıyor'
TÜSİAD Başkanı Sabancı, bilişim ve telekomun arzu edilen büyüklüğe ulaşmamasının temel sebeplerinden birinin yüksek vergiler olduğunu söyledi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ömer Sabancı, AB mevzuatının uygulanması ve telekomünikasyon hizmetlerinin rekabetçi bir yapı içinde ucuz, kaliteli ve yaygın olarak sunulmasının elzem olduğunu söyledi. Sabancı, TÜSİAD'ın "AB Sürecinde Türkiye'de Bilişim ve Telekomünikasyon Teknolojileri Üzerine Görüş ve Öneriler'' raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinin, Türkiye'nin AB üyeliği açısından taşıdığı öneme değindi. Avrupa Komisyonu'nun 2005 yılı İlerleme
Raporu'nda, Türkiye'de sabit telefonlar ve mobil telefonlarla ilgili iletişim vergilerinin yüksekliğinin olumsuz değerlendirildiğini anımsatan Sabancı, GSM Association tarafından yaptırılan araştırmaya göre, mobil hizmetler üzerindeki vergi yükü açısından Türkiye'nin yüzde 56.3 ile en yüksek vergi uygulayan ülke olduğunu, bu oranın Türkiye'den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda'nın 2 katı olduğunu ifade etti. Sabancı, araştırmaya dahil edilen 50 ülkenin ortalamasının ise sadece yüzde 17.1 olduğunu belirtti. Sabancı, ''Aslında Türkiye'nin bilgi toplumuna ulaşması sadece mevzuat bazında değil, eğitim, kültür, Ar- Ge, girişimcilik, inovasyon, teşvikler gibi temel alanlarla da ilerleme kaydedilmesini gerektiriyor'' dedi.
KULLANIM DÜŞÜK Sabancı, bu konuda AB'nin 1999'da başlattığı "E- Avrupa Girişimi''ne ve 2010'da oluşturduğu Lizbon Stratejisi'ne de değindi. Türkiye'nin ekonomik boyutları, nüfusu, stratejik konumu gibi bazı özellikleri dikkate alındığında ve diğer sektörlerle karşılaştırıldığında bilişim teknolojileri pazarının yeterli büyüklükte olmadığının görüldüğüne işaret eden Sabancı, "Bu durum, pazarın yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret ediyor. Türkiye, kişi başına bilgisayar sayısı, bilgi teknolojileri harcaması ve internet kullanımı gibi temel göstergelerde OECD, AB-15 ve AB-25 ülkeleri ile karşılaştırıldığında maalesef genellikle sonlarda yer alıyor'' diye konuştu. Toplantıda tanıtılan TÜSİAD'ın raporu, dünya bilişim pazarının son on yıllık bir geçmişte her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğüne dikkat çekilerek, gelecek beş yıl gibi bir orta vadede yüzde 5 ile 10 arasında farklı büyüme tahminleri yapıldığı kaydedildi.
|