|
|
|
Gözümüz kuşlarda
Kuş türlerinin ve yaşam alanlarının korunmasını sağlamak ve ilgilileri bu alanlara yönlendirmek amacıyla Türkiye'de kurulan kuş gözlem topluluğu sayısının 24'e, gözlemci sayısının ise bine ulaştığı bildirildi.
Doğa Derneği Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Eray Çağlayan, kuş gözlemcisi olabilmek için ''bölge kuş rehberi,bir çift göz, iyi işiten bir kulak, bir dürbün ve not alacak bir defterin'' yeterli olduğunu ifade etti.
Çağlayan, kuş gözlem topluluklarının temelinin merkezi İstanbul'da bulunan Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD)
tarafından 1990'lı yıllarda atıldığını, 2000'li yılların başında ise çalışmaların Doğa Derneği ile hız kazandığını söyledi.
Kuş gözlem topluluklarının sayısının bugün 24'e ulaştığını ve genellikle üniversitelerde kulüp olarak kurulduğunu belirten Çağlayan ''Yurdun dört bir tarafında faaliyet gösteren bu topluklar etkin olarak çalışıyor. Artık üniversite dışında da oluşumlar var. Zaten bizim amacımız da tüm Türkiye'de yaygınlaşmaktı. Bu niyetle yola çıkmıştık. İstanbul'dan Kars'a, Van'a, Hatay'a kadar birçok yerde kuşların gözlendiğine sevinçle tanık oluyoruz'' dedi.
KUŞLARA İLGİ DUYAN HERKES GÖZLEMCİ OLABİLİR
Kuş gözlemcilerinin önemli kuş alanlarını düzenli olarak izleyen ve takibini yapan doğa korumacıları olduğunun altını çizen Çağlayan, kuşlara ilgi duyan herkesin gözlemci olabileceğini vurguladı.
Kuşları rahatsız etmeden yakından izlenmesini sağlayacak bir dürbünün kuş gözlemcisinin en iyi arkadaşı olduğunu belirten Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Basit bir dürbün edinerek daha çok kuşu çok daha etkili bir şekilde izleyerek tanıyabilirsiniz. Yaşadığınız bölgedeki kuş türlerini anlatan, detaylı resimlerini ve yaşam alanlarını gösteren rehber kitaplar, kuş gözlemcilerinin yanlarında bulundurmaları gereken malzemelerdendir. Bu malzemelerden bir diğeri de not defteridir ki bu nerede, ne zaman, hangi kuşları gördüğünüzü kaydetmeniz için gereklidir.''
GÖZLENEN KUŞLAR ''KUŞ BANK''TA KAYIT ALTINA ALINIYOR
Gözlemcilikteki en büyük amaçlarının kuş türlerinin ve yaşam alanlarının korunmasını sağlamak ve ilgilileri bu alanlara yönlendirmek olduğunun belirten Çağlayan, ''Bu kayıtlar sayesinde nerelerde hangi bölgelerde ne kadar kuş var, bunları takip ederek, türlerin ve alanların korunmasını yönlendirebiliyoruz'' dedi.
Çağlayan, her gözlemcinin internet üzerinden kayıtlarını girebileceği bir veri tabanı oluşturduklarını ve ''Kuş Bank'' (www.kusbank.org) adını verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Kuş Bank'a bugüne kadar 130 bin kayıt ve 399 tür kaydedildi. Türkiye'de 456 kuş türü ve 305 doğal yaşam alanı bulunuyor. Biz bu koruma alanlarını ve kuş kayıtlarını mümkün olduğunca genişletmek istiyoruz.''
GÖZLEMCİLERİN ''ULUSAL TOY EYLEM PLANI'' BAŞARISI
Kuş gözlemcilerinin doğanın korunmasına doğrudan katkı sağladıklarını da vurgulayan Çağlayan, Mayıs 2004'te yayımlanan ''Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları 2004 Güncellemesi'' kitabına verilen desteğin bunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.
Çağlayan, gözlemcilerin çalışmaları sayesinde Türkiye'de birçok kuş yaşam alanının ve kuş türlerinin koruma altına alındığını da ifade ederek, şunları kaydetti:
''Aralık 2004'te Çevre ve Orman Bakanlığı ile hazırlanan 'Ulusal Toy Eylem Planı' Türkiye'deki kuş gözlemcilerinin toy kuşunun korunması için yapmış olduğu çabanın bir sonucudur. Kuş gözlemcileri kuş kayıtlarını ''www.kusbank.org'' adresine girerek pek çok alan ve kuş türünün korunması için önemli verileri ilgili kurumlarla paylaşıyorlar. Bazen bir alan sadece kuşçuların kayıtlarıyla korunabiliyor. Gediz Deltası, Kızılırmak Deltası, Mogan Gölü, Muş-Bulanık Ovası gibi alanlar kuş gözlemcileri tarafından izleniyor ve korunuyor.''
(AA)
|