|
|
|
|
|
|
Liposuction mı Mezoterapi mi?
Diyet yapmak size göre değilse ve egzersiz için vaktinizin olmamasından yakınıyorsanız; estetik uygulamalar yaklaşan yaz ayları öncesinde size can simidi niteliğinde alternatifler sunuyor. Kısa sürede fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için liposuction ve mezoterapi ile ilgili bilinmeyenleri derledik
Günümüzde hem kadınların hem de erkeklerin daha iyi görünmek için estetik cerrahi yöntemlerine başvurduklarını hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) uzmanları, istenmeyen yağlardan kurtulmak için en sık başvurulan yöntemlerden birinin liposuction olduğunu söylüyorlar. Liposuction işlemi en basit anlatımıyla, vücudun belli bölgelerinde birikmiş olan yağ dokularının küçük bir delikten kanül kullanarak, aspirasyon cihazıyla emilmesi olarak açıklanabilir. Liposuction'ın kilo vermeyi sağlayıcı bir ameliyat olmadığının ve şişmanlık tedavisinde kullanılmadığının altını çizen ASM uzmanları, bu tekniğin normal kilosuna yakın kişilerde uygulanması gerektiğini; amacının vücudun belli bölgelerinde yerleşmiş yağları alarak, vücut hatlarının şekillendirilmesi olduğunu vurguluyorlar. İşlem; yağın depolandığı vücut bölgelerinde, cildin normal elastikliğini koruduğu, herhangi bir sarkması olmayan kişilere uygulanıyor. Birçok vakada kanülün girdiği delik, son derece küçük olduğu için dikiş atmak gerekmiyor. İşlem, alınan yağın miktarına göre bir ile bir buçuk saat içinde tamamlanabiliyor. Hasta dilerse aynı gün evine dönebiliyor. Eğer 2 kilogramdan fazla yağ alındıysa; ağrı kontrolünü sağlamak ve gözlem altında tutmak amacıyla, hastanın bir gece hastanede kalması istenebiliyor. Ameliyattan sonra pansuman yapılan hastaya, vücudun şekillenebilmesi için özel bir korse giydiriliyor. 24 saat sonra pansuman çıkarılıyor ancak iki hafta boyunca bu korsenin giyilmesi gerekiyor. Korsenin çıkarılmasından sonra en az iki hafta boyunca da, sıkı bir külotlu çorap ya da elastik pantolon giyilmesi gerekiyor. Hasta, 1-2 hafta içinde normal etkinliklerine dönebiliyor. 3-4 hafta sonra da ağır egzersizlere başlayabiliyor.
ERKEKLER DE YAPTIRIYOR Liposuction en sık karın, bel, bacaklar, ayak bilekleri, kollar, yüz, çene altı ve boyun bölgelerinde kullanılıyor. Benzer şekilde fazla sarkık olmayan memelerin küçültülmesi ve erkeklerde meme büyümesi durumlarında da bu yönteme başvuruluyor. Cerrahi bir yöntem olan liposuction, hasta genel anestezi ya da damar yoluyla verilen ilaçla uyutulduktan sonra yapılıyor. Hemen ardından yaklaşık 5 mm.'lik bir delikten yerleştirilen ve aspiratöre bağlı bir kanül yardımıyla istenmeyen bölgelerdeki yağlar emiliyor. Eğer gerekiyorsa, bel ve kalça bölümleri için ayrı ayrı birkaç kanül konularak aynı anda yağ çekme işlemi yapılabiliyor.
EN FAZLA İKİ KİLO VERİLİYOR Riskleri ortadan kaldırmak için bu miktarın bir defada 2 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Eğer daha fazla alınırsa; yağ emilirken damar içine karışan pıhtılar, akciğerde emboli yaparak solunum sorunları oluşturabilir. Bazı durumlarda karın germe ameliyatı ve liposuction birlikte uygulanıyor. Buna 'marriage abdominalplasti' adı veriliyor. Bu yöntemde, karnın alt bölümündeki fazla deri ve yağ dokusu çıkarıldıktan sonra, karnın göbek yuvarlağının üzerinde kalan bölümündeki yağlar liposuction ile alınıyor. Liposuction'ın en önemli avantajı; kişi daha sonra kilo alsa bile yağ alınan bölgelerden kilo alınmaması... Karın, uyluk, basen gibi en çok yağ toplayan ve yağın en zor kaybedildiği bölgedeki yağ hücreleri, liposuction işlemi ile çekildiği için, daha sonra bu bölgede yağ birikmiyor.
ZAYIFLATAN KOKTEYL İstenmeyen yağları vücuttan uzaklaştırmak için son zamanlarda sıkça kullanılan yöntemlerden biri de mezoterapi... Derinin orta tabakasına vitaminler, mineraller ve aminoasitlerden oluşan bir ilaç kokteyli enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen mezoterapi; daha çok selülit tedavisi, yüz ve boyun bölgesinde gençleşme, kilo verme ve lokalize saç büyümesinin sağlanmasında tercih ediliyor. Zayıflamak için yapılan girişimde iğne ile yağ dokusunun içine ilaçlar enjekte edilerek, yağın toplanmasına neden olan mekanizma bloke ediliyor. Ek olarak depolanmış olan yağ hücreden dışarı çıkarılıyor. Fakat yağ hücresi tamamen gitmediği için; hasta kilo aldığında, bu bölgedeki yağ hücreleri tekrar dolabiliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|