|
|
|
Türkiye 'kaçak' cenneti
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği Sözcüsü Metin Çorabatır, her yıl kanunsuz şekilde Türkiye'ye giren 60 ile 90 bin kişinin yakalandığını, yakalanamayanlar düşünüldüğünde, gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğunu söyledi.
Metin Çorabatır, Türkiye'nin dünyadaki kaçak göç ve ilticadan, hem geçiş ülkesi, hem de sığınılan ülke olarak büyük oranda etkilendiğini belirtti.Türkiye'nin, coğrafi konumu nedeniyle özellikle kaçaklar için doğuyla batı arasındaki bir köprü haline geldiğini ve Avrupa'ya
gitmek isteyen kaçakların geçiş güzergahı üzerinde olduğunu ifade eden Çorabatır, Osmaniye'deki trafik kazasında ölen 44 kaçağın bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.
İçişleri Bakanlığının verilerine göre her yıl kanunsuz şekilde Türkiye'ye giren 60 ile 90 bin kişinin yakalandığını bildiren Çorabatır, şöyle konuştu:
''Yakalanamayanlar düşünüldüğünde, gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak, gizlice yapıldığı için kesin bir rakam söylemek mümkün değil. Türkiye'ye değişik ülkelerden çok sayıda insan geliyor. Bunlar arasında, üçüncü bir ülkeye sığınmacı ya da kaçak olarak geçiş yapanlar, bölgedeki ülkelerden gelen geçici işçiler, dağılan Sovyetler Birliği'nden gelenler, bir de Türkiye'de kalmayı düşünmeyen ama kandırılarak getirilenler var.''
MODERN KÖLELİK
Kaçakların, bir ülkeden diğerine giderken çoğunlukla aradaki başka ülkeleri aşması gerektiğini, bu yolculuğu tek başına başaramayacakları için insan kaçakçılarıyla anlaştıklarını anlatan Çorabatır, şöyle devam etti:
''Bazıları bu yolculuk sırasında insan tacirlerinin eline düşüyor.Köle gibi alınıp satılıyorlar. Bir yerlere satılıp, ucuza ve ölesiye çalıştırılıyorlar ya da organ mafyasının eline düşüyorlar. Özellikle kadınlar fuhşa sürükleniyor. İnsanlar esir gibi alınıp satılmaya başlanıyor. Buna karşı Türkiye'nin Uluslararası Göç Örgütüyle yürüttüğü çalışmayla Alo 157 İhbar Hattı kurulmuştu. Buraya çok sayıda başvuru oldu ve binlerce kadın fuhuştan kurtarıldı.''
KAÇAK GÖÇ ARTIYOR, İLTİCA AZALIYOR
Bütün dünyada kaçak göçmen sayısının arttığını, bunun nedenleri arasında, iletişimin ve internetin yaygınlaşmasıyla, insanların başka ülkelerdeki yaşam şartlarını görerek, oralarda yaşamak istemesinin önemli rol oynadığını belirten Çorabatır, ''2000 yılında, dünyada kaçak göçmen sayısının 174 milyon olduğu tahmin ediliyorken, günümüzde bu rakamın birkaç katına çıktığını söyleyebiliriz'' dedi.
Çorabatır, 2005'te sanayileşmiş 35 ülkeye yapılan iltica başvurularında ise birinci sırada Sırbistan ve Karadağlıların bulunduğunu, ardından Rusya Federasyonu, Çin ve Türkiye ile İran'ın geldiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
''İltica başvurularında, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de azalma var. Bunun nedenleri arasında, başvuruların geldiği ülkelerdeki şartların son yıllarda nispeten düzelmesi ve sığınılan ülkelerin de artık sığınmacıları daha zor kabul etmesi rol oynuyor. Türkiye'den başka bir ülkeye 2001 yılında yaklaşık 19 bin iltica başvurusu yapılmışken, 2005 yılında bu rakam 11 bin 626'ya düştü. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan başvurularda azalma var.''
Çorabatır, kaçak göçün bir olgu olarak kabul edilmesi gerektiğini,bunu önlemenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
(AA)
|