|
|
|
|
|
Olup bitenler güç kavgası
|
|
Başbakan Erdoğan, Şarm el Şeyh'e giderken Genelkurmay Başkanı Özkök'ün "Tepkiler sürmeli" sözlerini eleştirdi: Tasvip edilemez yanlış ifade.
TSK BAŞBAKANLIĞA BAĞLI "Açıklama şık değil. Türk Silahlı Kuvvetleri nereye bağlı? Başbakana. Bu tür hakaretleri makul bulmak, bunların devamını istemek tasvip edilemez. Sorumluluk mevkiinde olanların ağzından çıkanı bilmesi lazım."
HEDEF DİREKT İKTİDAR "Ankara'daki girişim rejimi değil doğrudan iktidarımızı hedefliyor. Şimdi dert şu; bu bir defa güç kavgası. 'Gündemimizde cumhurbaşkanlığı yoktur' diyoruz. Onların ise tek gündemi cumhurbaşkanlığı."
Bu bir güç savaşı
Danıştay saldırısı için "Bu bir güç savaşı" diyen Başbakan, 'Reaksiyon sürmeli' diyen Özkök'e de TSK'nın başbakanlığa bağlı olduğunu hatırlattı, "Her tavsiyenin bir bedeli var" diye ekledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Özbilgin'in cenaze töreninde ve daha sonra halkın gösterdiği tepkiyi "takdir" ettiğini belirtip, "devam" tavsiyesinde bulunmasına sert tepki gösterdi. Erdoğan. iddia edildiği gibi Danıştay'daki saldırının rejimi değil doğrudan iktidarı hedeflediğini söyledi, "olup bitenin aslında bir güç kavgası olduğunu" kaydetti. Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için Mısır'ın Şarm El Şeyh kentine giden Başbakan Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilere, Danıştay'a saldırıyla gelişen olaylar, Genelkurmay Başkanı'nın ve CHP liderinin açıklamaları konusunda önemli değerlendirmeler yaptı. Erdoğan'a ilk soru, saldırıdan sonra, "geçmiş olsun" ziyareti için gittiği Danıştay'da, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun kendisini karşılamaya çıkmaması oldu. Olayı, Danıştay Başkanı'nın "üzüntüsüne verdiğini" söylemekle yetinen Erdoğan, saldırıya ilişkin soruşturmayla ilgili olarak da, "soruşturmayı bizzat izlediğini, önemli bilgilere ulaştıklarını" söyledi.
O KURŞUN İKTİDARA SIKILDI Erdoğan, "Terörle çete ilişkisi yoktur, diye bir iddia olamaz. Terör örgütleri tıkanma noktasına geldiklerinde çete ilişkileri kuruyor. Çeteye dönüşüyor. PKK'da da bu gözleniyor. Sauna çetesi, Küre operasyonu gibi derin ilişkilerden söz ediyorum" dedi. Erdoğan, Mustafa Özbilgin'in cenaze töreninde bakanlara yönelik tepkiler için ise, cenaze töreninde hükümet üyelerinin insani ve İslami bir görevi yerine getirmek için orada bulunduklarını belirtti ve tepkileri doğal karşılamadığını ifade etti. Erdoğan'ın değerlendirmeleri şöyle: "Bu, yürütmeye sıkılmış bir kurşundur. Olay sadece iktidara yöneliktir. Olayın rejimle de alakası yoktur. Şimdi dert şu; Bu bir defa güç kavgası. Diyorlar ki; iktidar başarılı gidiyor,başarısızlığa nasıl çeviririz! Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz, büyük yığınların umutla bu iktidara sarılması var. Buna yönelik olarak adımlar atılıyor.
TSK NEREYE BAĞLI, BAŞBAKAN'A "Sayın Genelkurmay Başkanı'nın bu açıklamasını şık bulmadım. O tür bir ifade çok riskli, yanlış bir ifade. Devletin, yürütmenin, bağlı olduğunuz hükümetin bakanlarına, -TSK nereye bağlı, Başbakan'a- dolayısıyla oraya yapılan bu tür hakaretleri, tepkileri makul karşılamak, bunların devamını talep etmek hiçbir zaman tasvip edilemez. Bunu da açıkça söylemem gerekir. Çok yanlış bir yaklaşım bu. Kurumların birbirlerini gölgeleme çabası içine girmeleri yanlıştır.
HER TAVSİYENİN BEDELİ VAR "Böyle bir günde yapılan bu tür eylemler cenazeye saygısızlıktır. İnsani amaçlarla atılmış bu adımlara o insanların yaklaşım tarzını göstermektedir. Bunu tasvip etmek asla mümkün değildir. Çünkü biz sorumluluk mevkiinde olan insanlar neyi nasıl tavsiye edeceğimizi de bilmemiz gerekir. Ülkede sorumluluk mevkiinde olan insanların söylediği her sözün bir bedeli vardır. Bu piyasaları etkiler, iç huzuru etkiler. Dolayısıyla bizler huzuru daha ileri taşımanın gayreti içinde olmalıyız. Bizler barışı sevgiyi, kardeşliği daha ileriye taşımanın gayreti içinde olmalıyız. Bunun için tüm kurumlar el ele vermek zorundayız.
KOCATEPE DAVETLİLERİ "Bu tür anonslar, hakaretamiz ifadeler, cenazeye katılanların tamamının tavrı değil. Kocatepe'ye gelenleri Türkiye'nin tamamı olarak nitelendirmek yanlış olur. Legal ve illegal örgütlerin Kocatepe'ye katılım konusundaki yaptıkları çağrıları da, davetlileri de biliyoruz. Danıştay'daki törende olanları da biliyoruz. Böyle bir resmin çıkarılması isteniyor. Bana göre huzurun ortadan kaldırılmasına yönelik adımlardır.
TEK GÜNDEM ÇANKAYA "Anamuhalefet lideri 'Türkiye kırılma noktasına geliyor' diyor. Durduk yerde bu açıklama niye? '2006 güç geçecek demek' niye? Niye güç geçecek? Sürekli erken seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi erken seçim niye? Anayasa'yı bana kavratma tavsiyesinde bulunan zatın, önce kendisinin Anayasa'yı tanıması lazım. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne zaman, nasıl yapılacağı Anayasa'da belli. Bizim gündemimizde Cumhurbaşkanlığı seçimi yoktur, diyoruz. Ama onların tek gündemi Cumhurbaşkanlığı. Ana muhalefet birkaç kavram arasına sıkışmıştır. Mesela 'Cumhuriyet tehlikede' diyor. Sanki Cumhuriyet'in koruyucusu sadece onlar. Cumhuriyet sadece senin tekelinde değil. Cumhuriyet'in korunması konusunda 73 milyonun hassasiyeti var. İktidar partisi olarak biz, birinci derecede sorumluyuz. Bunun idraki içinde cumhuriyetimizin kazanımları nasıl daha güvence altına alınır, halkımıza nasıl güçlü bir şekilde yansıtılır, bunun gayreti içindedir."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|