kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Günaydın
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
Dengesiz komşu istemem
Artık şiddeti arar olduk

Dengesiz komşu istemem

Tanımadığı insanlara karşı önyargılı ülkeler sıralamasında hayli yükseklerdeyiz. "Nasıl bir komşu istemezsiniz?" sorusuna verilen cevapları okurken bile utanacaksınız

Kimlerin komşunuz olmasını istemezsiniz? Sabıkalılar Farklı ırktan olanlar Aşırı solcular İçkiciler Aşırı sağcılar Kalabalık aileler Duygusal dengesiz insanlar Hıristiyanlar Museviler Yabancı göçmen işçiler AIDS'liler Uyuşturucu bağımlıları Eşcinseller Çingeneler Yazarken bile sıkıldım, utandım. "Nasıl yani" dedim kendi kendime. "Böylesine önyargılı bir millet miyiz?" Öyleymişiz. Dünya Değerleri Anketi Michigan Üniversitesi tarafından 1990 yılında başlatılmış. Araştırma birçok ülkede yapılmış. Amaç değişik ülkelerdeki insanların önyargılarını ölçebilmek. Türkiye'deki araştırmayı yürüten isimler ise Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu. Sonuçlar mı? Maalesef kötü. Örneğin sabıkalılarla komşu olmak istemeyenlerin yüzdesi 90. İçkici komşu istemem diyenler yüzde 88. Duygusal olarak dengesizler olmaz diye işaretleyenler ise yüzde 77. (Kim duygusal olarak dengesiz değil, o da ayrı bir tartışma tabii.) "Pazar pazar, nedir bu?" diye isyan etmeyesiniz diye işi baştan alıyorum. Birleşmiş Milletler 2000-2010 dönemini "Dünya Çocukları İçin Şiddetsiz Çözüm Kültürü On Yılı" olarak ilan etti. Dünyada saat başı 35 kişinin öldüğünü göz önüne alırsak, üstüne özellikle Irak'ta hayatını kaybeden çocukları eklersek durum biraz ümütsiz ama... Olsun. Birleşmiş Milletler sorunları ortaya koyarken çözüm de önermiş. Diyorlar ki "Şiddetsiz barış kültürünü yaygınlaştırmanın yolu eğitim sistemine zorunlu olarak barış eğitimi dersinin konulmasıdır."

***

Barış eğitimi ne demek? Türkiye'de barış eğitimine sahip çıkan kuruluş Winpeace. Aslında bu kuruluş Türkiye ve Yunanistan'dan çeşitli sivil toplum örgütlerini temsil eden kadınların başlattığı bir barış girişimi. Çok farklı projelere imza atıyorlar. Benim ilgilendiğim ise Barış Eğitimi Projesi. Neler mi yapmışlar? Önce eğitimler düzenlemişler. Eğitmenlere... Pilot seçilen devlet okullarında uygulamalar yapmışlar. Robert Kolej ve MEF Okulları'nda çocuklara bir yıl süren eğitim çalışmaları gerçekleştirmişler. İyi de barışın eğitimi mi olur? Oluyormuş. Yazının girişinde yazdığım önyargıları aşmak çalışması da barış eğitiminin önemli bir parçası. Nasıl mı? İşte iki farklı uygulama

1. Taşıdığım etiketler:
Sınıftaki her öğrencinin sırasının arkasına bir etiket yapıştırılır. İmam, süpermodel, zihinsel özürlü, başbakan, maganda, bilimadamı vs. Öğretmen sorar: "Kimliklerini hiç bilmememize rağmen, sizce hangi meslek ya da sosyal sınıfa mensup insanlar hakkında önyargımız vardır?" Öğrenciler kendileri yapıştırılan etiketlerin ne olduğunu bilmeden yaklaşık 40 dakika sınıfta dolaşır ve arkadaşlarıyla sohbet ederler. Amaç kendi etiketini tahmin etmektir. Sonuçta öğrenciler insanları tanımadan onları kategorize ettiklerine tanık olurlar.

2. Yapıcı münazara
Sınıf birkaç gruba ayrılır. Öğretmen tartışılacak konuları tahtaya yazar. Türkiye'de nükleer üsse izin verilsin mi?/ Türkiye Avrupa Birliği'ne katılmalı mı?/ İmam hatip öğrencilerinin ÖSS'ye girmesine izin verilmeli mi gibi... Gruplar konuları seçer ve o konuda tartışmalar başlar. Bu çalışmanın asıl güzel tarafı karşı tezi savunan grupların yaklaşık 7 dakika sonra karşı çıktığı görüşü savunmak zorunda kalmasıdır. İyi değil mi? AB'ye "Hayır" diyen, 7 dakika sonra "Evet"i savunacak. Amaç çocukların karşı görüşteki insanların ne hissettiğini anlaması.

***

Okullarda şiddetin son sürat arttığı bu dönemde barış eğitiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öylesine önemli ki bence bütün okulların müfredatına girmeli. Aslında amaç basit. Senin gibi olmayana karşı önyargılı olma. Senin gibi olmayanın görüşlerini anla. Bu iki sorunu bile çözsek şiddeti önlemede önemli bir adım atarız gibi geliyor.

Not: Bu arada eğitimler öylesine iyi sonuçlar vermiş ki okullardan birbiri ardına talepler gelmeye başlamış. Winpeace ise çareyi bir merkez kurmakta bulmuş. Özellikle 12-18 yaş arası bireyleri hedef alacak bu eğitim merkezinin etkinlik ve çalışma planı hazır bile. Boğaziçi Üniversitesi projeye sahip çıkmış. Umarım yakın zamanda kurulur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Farkındayım ve korkmuyorum   / 07-05-2006
 Alman Başbakanı mayo değiştirince ayıp, iş bizim milletvekiline gelince büyük haber   / 30-04-2006
 Bankada çok fazla para var   / 23-04-2006
 Dengesiz komşu istemem   / 16-04-2006
 Baba, bence annemi boşa   / 09-04-2006
 Seviyeli dayak   / 02-04-2006
 Bir yerlere ait misiniz?   / 26-03-2006
 Şampiyon olmanın bedeli   / 19-03-2006
 Sakın karar almayın   / 12-03-2006
 Sağım solum modacı   / 05-03-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Güneyde bir arazi bulsak taş bir ev...
MEHMET ALTAN
Ceviz ağaçları
Ceviz ağaçlarının uzun bir hikayesi...
KAZIM KANAT
Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar
Ne demişler;...
Limanlarda iris taramalı geçiş
Limanlarda iris taramalı geçiş
Amsterdam Schiphol'de uzun kuyruklar ve bitmek bilmeyen güvenlik...
TSK taarruz helikopterini arıyor
TSK taarruz helikopterini arıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Taarruz, Taktik ve Keşif...
Başarılı seksin sırrı cinsel zekâda gizli
Amerikalı aile terapisti Dr. Marty Klein, son yıllarda sıkça duymaya...
Bulgur sonunda sınıf atladı
Batı'da pişenin her zaman bize de düştüğü gibi yakında en lüks restoranlar da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.