|
|
|
|
|
Verona'da takdis edilen şaraplar
|
|
Dünyanın en önemli şarap yarışmasının 15'incisi İtalya'da yapıldı. Birçok ülkenin katıldığı organizasyonda Türkiye de vardı. Çok kaliteli ürünlerin yarıştığı Verona'da jüri üyesi olmak, doğrusu oldukça zordu
Verona'da takdis edilen şaraplar
Dünyanın en önemli şarap yarışmasının 15'incisi İtalya'da yapıldı. Birçok ülkenin katıldığı organizasyonda Türkiye de vardı. Çok kaliteli ürünlerin yarıştığı Verona'da jüri üyesi olmak, doğrusu oldukça zordu.
İnsan hayatta büyük konuşmamalı... 4-5 yıl oluyor. Uluslararası Gastronomi Akademisi'nin Paris'te düzenlediği ödül töreni yemeğindeyiz. Bristol Oteli"nin lokantasında bir araya gelinmiş. Bir yandan bizler akademinin üyeleri, öte yanda da Paris yiyecek-içecek dünyasından isimler... Bir ödül vermek için bir aradayız. Açıkcası herkesin yüzde 100 hemfikir olmadığı bir ödüllendirme bu. Neden? Ödülü alan adamın yöntemi tartışmalı da ondan. Peki o zaman, nasıl oluyor da bu ödülü alabiliyor? Çünkü ödül hem ödülü verenlere hem de alana muhtelif yararlar sağlıyor. Yeni dünya düzeni böyle! Robert Parker'dan söz ediyoruz. Şarap dünyasının şimdiye dek gördüğü en etkili isimden. Şaraplara 100 üzerinden not vererek değerlendiren, kitlelerin tüketim alışkanlıklarını yönlendiren guru. Parker'ın yayınladığı, internet üzerinden de üyelere sirküle olunan The Wine Advocate bu alemin en etkili mecrası. Ölçüsünü şöyle anlatalım. Bir şarabın, herhangi bir senesi Bay Parker tarafından eskaza 90 üzerinde not ile vaftiz olunursa, anında fiyatı fırlıyor. Parker böyle bir şöhret!
Bir günde 80 şarap tadılabilir mi? Nihayet ödül tevdi olunuyor. Konuşmalar falan bitiyor ve yemeğe oturuluyor. Merak edip soruyorum. "Bu sene sürpriz var mı?" Benzeri sorularla her an karşılaşan insanlara mahsus bir ifade ile yanıtlıyor: "Hele bir sonuna geleyim de, daha net olabileceğim." Gülüyorum. Hafif mahçup bir eda ile ekliyor. "Buraya İtalya'dan geldim. Evet, sürprizler var. Dün Toscana'da 80 şarap denedim de!" Aman yarabbim! Bir insan guru bile olsa bunu nasıl yapar? Nasıl olur da 3-4 dakika içinde o şarapları yapmak için maddi, manevi her şeylerini seferber eden insanların geleceklerini belirleyecek olan kesin bir fetva verir? Derken, Paris'ten bu yana beş yıl geçiyor. 2006 yılının ilk ayı içinde İtalya'dan davet alıyorum. İtalyan Tic a r e t M e r k e - zi'nden Dr. Luongo arayarak resmi daveti iletiyor. "Verona'da jüri üyesi olmanızı istiyoruz!" Bu, şarap dünyasının önde gelen buluşmalarından birisi. Belki de en önemlisi. Bu yıl 40. yılı kutlanan Uluslararası Şarap Fuarı'na paralel organize edilen 15. Uluslararası Şarap Yarışması. Yarışma, Uluslararası Bağ ve Şarap Organizasyonu, Uluslararası Önologlar Birliği ve İtalyan Hükümeti Tarım Bakanlığı'nın himayesinde. Katılan ülkeler dünyanın dört bir yanından. Türkiye de orada... Yarışmada her tecrübenin kayda geçtiği, tüm sürecin kurumsallaştığı ritüellerden belli. Yarışma "Şaraplar ve Köpüklü Şaraplar" olmak üzere iki ana grupta yarışmak üzere başvuran adaylar, şaraplarını 10 Mart'ta teşhir etmiş oluyorlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|