|
Tarıma turistik destek
|
|
Çiftliklerde sebze meyve yetiştirerek tatilini geçirmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de de tarım turizmine hizmet veren 70 çiftlik yurtiçi ve yurtdışından gelecek 'mevsimlik işçileri'ni bekliyor.
Yurtdışında çok yaygın olan 'çiftlikte tatil' veya diğer bir adıyla 'tarım turizmi' ülkemizde de giderek yayılıyor. Yurtdışı ve yurtiçinden gelen talepler doğrultusunda turizme hizmet veren çiftlik sayısı 70'i buldu. Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yayılan, ekolojik tarım yapılan 70 çiftlikte, isterseniz gönüllü olarak çalışıp beş kuruş vermeden tatilinizi yapabiliyor ya da günlük 25 YTL'ye istediğiniz kadar çiftlikte kalabiliyorsunuz. Çiftliklerde tatili tercih edenler arasında, mesleki deneyim kazanmak için başvuran ziraat mühendisliği öğrencilerinden, turizm meslek yüksek okulu öğrencilerine, ev hanımlarından bilgisayar mühendislerine kadar farklı meslek gruplarından ziyaretçiler bulunuyor. Bir yandan bir köy evinde tatilini geçirip, diğer yandan da geleneksel bir yaşam biçimini desteklemek, ekolojik tarım, geleneksel sanatlar hakkında bilgilenmek, deneyim kazanmak isteyen tatilciler aynı zamanda gittikleri yörenin kültürünü yakından tanıma olanağı buluyorlar. İşte bu yüzden de tarım turizmine daha çok yabancılar büyük ilgi gösteriyor. Özellikle Kanada, Amerika, Avustralya gibi uzak ülkelerden geliyorlar ve daha çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgesindeki çiftlikleri tercih ediyorlar. Çiftlikler daha çok Fethiye, Burdur, Erzincan, Salihli, Kemer, Afyon, Artvin ve Erzurum gibi yerlerde yoğunlaşmış durumda.
ÜYE OLMAK GEREKİYOR Türkiye'de tarım turizmini ciddi anlamda başlatan Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (Buğday) oldu. Dernek, Mart 2004'ten bu yana Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yer alan ekolojik çiftliklerde sürdürdüğü Ta-TuTa (Tarım-Turizm-Takas) projesiyle ekolojik bir çiftliğe konuk olmak isteyenlere rehberlik ediyor. Zaten bu yüzden de çiftlikte tatil yapmak isteyenlerin Buğday'a üye olması gerekiyor. Buğday'a üye olmak için 50 YTL yatırmak yeterli. TaTuTa, 25 çiftlikle başlattığı ve bugün 70'e varan çiftlikte sürdürdüğü tarım turizmiyle, bir yandan ekolojik tarım yapan çiftçiyi maddi ve manevi anlamda desteklemeyi amaçlarken, diğer yandan da tükettiğimiz ürünlerin kaynağını, çiftliklerdeki yaşam koşullarını tanıtmayı ve de bilgi ve işgücü takası yapmayı hedefliyor. Çiftlikte tatil yapanlar 'gönüllü' (konaklama süresince çalışanlar) ve 'konuk' (Konaklama ve aldığı hizmet karışlığında para ödeyenler) olarak ikiye ayrılıyor. Gönüllü ve konukların ortak özellikleri var; ekolojik yaşam konusunda çevresindekileri bilinçlendirmek ve kültürel mirasa saygı göstermek gibi...
|