|
|
|
|
Cinayeti böcekler çözecek
Adli Tıp Kurumu, Yenibosna'daki yeni binasına taşınacak. Yeni uygulanacak böcek inceleme yöntemiyle cinayetlerin nerede, ne zaman ve nasıl işlendiği de belirlenebilecek.
Aydınlatılamayan olaylar ya da faili belli olmayan cinayetler... Bunların gün ışığına çıkması ise Adli Tıp Kurumu'nun çalışmaları ile oluyor. Uzmanların bir saç telinden yola çıkarak yaptığı analiz ya da bir otopsinin sonucu adalet mekanizmasının en büyük yardımcısı oluyor çünkü... Faaliyetleri bu kadar önemli olan Adli Tıp Kurumu, önümüzdeki günlerde taşınacağı yeni binasıyla daha rahat koşullara da kavuşacak. Maliye Bakanlığı'nın 10 yıl önce yapımına başladığı Darphane binası bir türlü bitirilemeyince Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in girişimiyle satın alındı ve 13 milyon YTL harcanarak Avrupa'nın en büyük Adli Tıp Kurumu'na dönüştürüldü. Adaletin sağlanmasında en önemli kuruluşlardan olan Adli Tıp Kurumu'nun izbe görünümü yıllar içinde düzelse de Cerrahpaşa'daki bina fiziki açıdan yetersiz kalıyordu. İstanbul Yenibosna'da, 46 bin metrekarelik alana kurulu yeni bina ise en son teknolojik gelişmelerle donatılmış. Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt, açılışını 17 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı yeni binayı SABAH'a gezdirdi. Adli Tıp Kurumu'nun Türkiye'nin modernleşen yüzünü temsil edeceğini anlatan Kurt, "Arkadaşlarımız yeni teknolojileri kullanarak çok daha verimli çalışacak," diyor. Burada kullanılacak yaklaşık bir buçuk milyon YTL tutarındaki ofis eşyaları ve perdeleri de Eskişehir Açık Cezaevi'ndeki mahkûmlar tarafından üretilmiş. İnşaat yapımını üstlenen müteahhit firmanın mühendisi Yasemin Taşkın Çetin, iki yıldır projeye emek veriyor. Çetin, projeyi aldıktan sonra adli tıp konulu belgesel ve filmleri izlemiş, Cerrahpaşa'daki binayı gezmiş, Avrupa'daki örnekleriyle ilgili bilgiler almış, hatta morgda cesetlerin arasında vakit geçirmiş.
UZMANLAR DAHA KOLAY ÇALIŞACAK Adli Tıp Kurumu'nun yeni binasında özellikle morg, soğuk hava odaları, laboratuvarlar ve gözlem ihtisas dairesine bağlı mahkûm misafirhaneleri dikkat çekiyor. Halen Adli Tıp Kurumu'nda 32 ceset kapasiteli soğuk dolap bulunuyor. Ancak yeni binada iki ayrı soğuk odada 90 ceset bekletilebilecek. Kurumun yeni tesislerdeki otopsi kapasitesi günde 20'den 100'e yükselecek. Şu anda tek olan otopsi salonu sayısı da artacak. Yeni binada iki büyük otopsi salonu, bir riskli otopsi salonu, bir eğitim otopsi salonu yer alıyor. Ayrı bir otopsi odasında AIDS, sarılık ve benzeri bulaşıcı hastalıklarla ilgili çalışmalar yapılacak. Dolayısıyla Adli Tıp uzmanları ve cesetleri teslim alacak kişiler, çeşitli hastalıkları taşıma riskinden de uzak olacak. Adli Tıp Kurumu, dünyadaki son bilimsel gelişmeleri de yeni binasında uygulamaya sokacak. Böcek inceleme yöntemiyle, cinayetin nasıl, nerede ve ne zaman işlendiği belirlenebilecek. Entomoloji denilen bu dalda Türkiye'de yetişen iki uzmandan biri görev yapacak. Adli tıp alanında Hollanda'nın tesislerinin 'en iyi' olduğunu belirten Keramettin Kurt "Bu tesislerle onları sollayacağız," diyor. Cerrahpaşa'daki binanın Cinsel Suçlar Merkezi olacağını anlatan Kurt, "Cinsel suçlarla ilgili her türlü olay bu merkezde incelenecek," diye bilgi veriyor. Narkotik, uyuşturucu laboratuvarları artık yeni binada daha büyük alanda bulunacak. Uzmanlar yıllarca ele geçen eroin ve uyuşturucu gibi maddeleri depolama sıkıntısı çekerken, artık bu sona erecek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|