Dünya piyasalarında Çin ile rekabet etmekte zorlanan Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün ucuz girdi olanakları sağlayan Mısır'da yatırıma yöneldiği bildirildi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Mısır'ın bir süre önce AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladığını belirterek, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet eden Türk tekstil sektörünün yatırım tercihlerini bu ülkeye yönlendirdiğini kaydetti.
Mısır'da işçilik maliyetinin ortalama 70 dolar ve enerji giderlerinin Türkiye'nin üçte biri oranında olduğunu ifade eden Eskinazi, ''Mısır'da Türkiye'nin rekabet edemeyeceği yatırım imkanları sunuluyor. Ülkede devlete ait serbest bölgelerde yatırım yapmanın yanında belli büyüklükteki yatırımınızı serbest bölge haline de getirebiliyorsunuz.
Girdi maliyetleri Çin'den farklı değil. Mısır'da yapacağımız yatırımlar sayesinde Çin ile rekabet edebileceğiz'' dedi. Eskinazi, firması Roteks'in Kahire yakınlarındaki El Obur serbest bölgesinde pantolon üretimi yapmak üzere ilk etapta yaklaşık 4 milyon dolarlık yatırımla 500 işçinin çalıştığı bir tesis oluşturacağını bildirdi. Yapılacak yatırımın ilave kapasite yaratacağını kaydeden Eskinazi, Türkiye'deki fabrikadan kapasite aktarımı yapılmayacağını bildirdi.
800-1000 İSTİHDAM
Menderes Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ahmet Göksan da, Mısır'da yatırım planladıklarını ifade etti.
Çarşaf üretimi konusunda yapacakları yatırımla 800 ile bin arasında istihdam sağlayacaklarını dile getiren Göksan, Mısır'da verilen fiyatların büyümek isteyen firmalar için çok cazip olduğuna dikkati çekti.
Mısır'daki kurumların Türk tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcilerine büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Göksan, yatırımı hangi serbest bölgeye yapacaklarına ilişkin araştırmayı sürdürdüklerini kaydetti.
Mısır Yatırım Ajansı'ndan alınan bilgiye göre, son dönemde Türk tekstil ve konfeksiyon sektöründen 25 firma yatırım kararı aldı. Mısır'daki serbest bölgelere Türk işadamlarının ziyaretlerinin arttığını belirten yetkililer, gelecek dönemde daha fazla yatırım çekmeyi beklediklerini kaydetti.
Türkiye'den Çalık Grubu'nun bölgede bir serbest bölge oluşturmaya başladığını belirten yetkililer, Abalıoğlu Grubu'nun da serbest bölge oluşturmak için İskenderiye'de yatırım araştırması yaptığını ifade etti.