|
|
|
Dershane devinden uyarılar!
Dershaneciliğe ara vereceklerini duyuran MEF'in Başkanı Arıkan, "Dershanelerin bir kısmı ideolojik, bir kısmı da ticari faaliyet içinde. Böyle bir ortama biz ayak uyduramayız. Her isteyen isteği gibi eğitim yapmaya başladığında ülkenin rejimi tehlikeye girer" dedi.
MEF Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, MEF Dershanesi'nin, 34 yıllık eğitim hayatına 2 yıl ara vereceğini bildirdi.
Arıkan, MEF Okulları'nda düzenlediği basın toplantısında, bu kararı almak için yılbaşından bu yana tartıştıklarını, ancak öğrencileri olumsuz etkilememek için açıklamayı bu tarihe ertelediklerini belirterek, ''MEF Dershanesi, 34 yıllık eğitim hayatına 2 yıl ara verecek'' dedi.
Dershanelerin öğrencilerin ÖSS tercihlerini tamamlayana kadar faaliyetini sürdüreceğini kaydeden Arıkan, ''gelecek eğitim-öğretim
dönemi için kayıt yaptıran öğrencileri istedikleri dershanelere yerleştirdiklerini, paralarını da kuruşu kuruşuna ödediklerini'' ifade etti.
Arıkan, dershanede çalışan 260 kişinin ise sosyal hakları ödendikten sonra istemleri halinde okul veya holding bünyesinde çalışmaya devam edebileceklerini belirterek, ''Ne öğrenci ne de çalışan mağdur olacak'' diye konuştu.
ANAYASA VE YASA HÜKÜMLERİ
Anayasa'nın, ''eğitim ve öğretimin, devletin denetiminde ve gözetiminde'' yapılmasını, 625 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun da yabancıların Türkiye'de bazı durumlar hariç, özel eğitim kurumu açamayacağını öngördüğünü anımsatan Arıkan, bu iki hususun, devletin rejim ve geleceğine yönelik her türlü eğitim faaliyetlerini önlemeye yönelik olduğunu vurguladı.
Arıkan, 625 Sayılı Kanun'a göre, özel öğretim kurumlarının ticari amaçla kurulamayacağını ifade ederek, ''Yani özel eğitim kurumları bir ticarethane değildir. Özel öğretim kurumları, bir bakıma devlete belli oranda bağlıdır, yarı kamu kuruluşu niteliğindedir ve yaptığı iş de kamu görevidir'' dedi.
Dershanelerin, geleceğin insanını yetiştirirken keyfi davranamayacağını, istediği normda yetiştiremeyeceğini, bu işi ticari bir şekilde yapamayacağını anlatan Arıkan, ayrıca kanuna göre, hiçbir özel öğretim kurumunun başka bir özel öğretim ya da resmi öğretim kurumunun ismini, logosunu, aynen benzeterek veya çağrıştıracak şekilde ullanamayacağını söyledi. Kamuoyunda olumsuz imajı olan kişiye özel öğretim kurumunun açtırılamayacağının da hüküm altına alındığını belirten Arıkan, ''Bir kişinin dershaneyi açtığı ve 'sen bunu benim adıma kullan' diyerek ismini kattığı anda, devletin bunu inceleme imkanı kalmıyor. Böylece bu hassasiyetler ortadan kalkmaya başlıyor'' diye konuştu.
''BU BİR KANDIRMACADIR''
İbrahim Arıkan, ''Dershanelerin bir kısmı ideolojik, bir kısmı da ticari faaliyet içinde. Böyle bir ortama biz ayak uyduramayız. Türkiye'de her isteyen, istediği gibi eğitim yapmaya başladığında ülkenin rejimi ve üniter yapısı tehlikeye girer'' dedi.
Arıkan, ticari ve ideolojik olduğunu ileri sürdüğü dershanelerin sayısının 1990'lı yıllardan sonra artmaya başladığını ve şu anda aynı kurumun ismini 150-200 ayrı kurumun kullandığını söyledi.
(AA)
|