Başbakan'ın çıkışıyla başlayan çimento fiyatlarına zam tartışmasında üreticiler, fiyat farkı kararnamesi çıkması için müteahhitler tarafından kullanıldıklarını söylüyor.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Müteahhitler Birliği Genel Kurulu'ndaki çıkışıyla gündeme gelen çimento fiyatlarındaki artış tartışmasında üretici kesim, müteahhitlerin fiyat farkı kararnamesinin çıkarılması için kendilerini kullandıkları suçlamasında bulundu. Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, iki hafta önce TOKİ'nin şikayeti üzerine Erdoğan'ın yaptığı çıkışla ilgili olarak Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak ile toplantı yaptıklarını söyledi. İğnebekçili, "Toplantıda bize müteahhit kesiminden fiyat farkı kararnamesi veya ihale tasfiyesi kararnamesi çıkartılması için yoğun girişimler olduğu söylendi" dedi. Sektörün güçlü lobisi olduğunu söyleyen İğnebekçili, "Çimentonun konut inşaat maliyetindeki payı yüzde 4 ama algılanması kuvvetli olduğu için çimento örneği veriliyor" diye konuştu.
MUHATAP DEĞİLİZ Başbakan Erdoğan'la da görüşmeye çalıştıklarını ama TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın onu doldurduğunu düşündüklerini söyleyen İğnebekçili, "İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2005-2006 Mart döneminde çimentoda fiyat artışı yüzde 7.5 ama konut fiyatlarına gelen zam yüzde 56.9'dur. Fiyatta Türkiye ortalaması ton başına 53 dolarken, AB'de 78 dolar" dedi.
TOKİ'nin konut fiyatlarında artan maliyetler nedeniyle hassas olmasını anlayışla karşıladıklarını belirten İğnebekçili, "Konunun muhatabı bizler değiliz. Kamuya iş yapan müteahhitler ile bizzat kamunun kendisidir. Tartışmanın içine dolaylı olarak çekiliyoruz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın fiyatlara çeki düzen verilmezse TOKİ'ye fabrika kurma izni vereceği açıklamasını da değerlendiren İğnebekçili, "Bilimsel ve ekonomik mantığı yok. Sektörde yeni yatırımlarla üç yıl sonra arz fazlası olması bekleniyor" yorumunda bulundu.
BİZE GÖRE ZAM YÜZDE 100 Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise fiyat farkı kararnamesi veya bazı ihalelerin tasfiyesini düzenleyen bir kararnameyi savunduklarını ancak çimento kadar diğer girdilerdeki maliyetlerin artışından kaynaklandığını belirtti. Özelikle dövize endeksli işlerde kararname çıkmasını istediklerini belirten Eren, "Maliyetler yüzde 45, dövize bağlı işlerde de kur farkından yüzde 75 arttı. Çimentoculara bir suçlamamız yok ama bize göre 2003 yılından 2005'e kadar yüzde 80'den yüzde 100'e varan oranda zamlar yapıldı" diye konuştu.