kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Seks kokanı mı?

Geçen akşam cep telefonum çaldı, kadim dostum Fikret Ünlü arıyordu...

***

Geçen haziranda "Keme sorunsalı" adlı bir Kanatlı Karınca yazısına şöyle başlamıştım: "İyice açılan saçılan bir yaz günü öğle sonrasında sığındığım bir serinlikte, garsona zaman ve zemine uygun neler yiyeceğimizi danışırken, yılın bazı dönemlerinde, çok kısa bir süre belirip daha sonra kaybolan bir yemeğin adını duyduğumu sandım: - Keme kebabı... Keme kebabı lafını duyar gibi oldum ama ben, Malta erikli sarımsak kebabı yedim." Ben o yazıyı unuttum ama Fikret Ünlü ile aynı sofrayı paylaşan Karaman ilinin Kılbasan Bucağı Belediye Başkanı Ahmet Ertuğrul unutmamış... Keme kebabını afiyetle yerken, bu nedenle beni aramışlar...

***

Şimdi mevsim itibariyle keme kebabı zamanı... En son bunu, Amerikan "Food and Wine" Dergisi'nin dünyanın 50 şehrindeki en iyi 100 lokanta listesinde yer alan Hamdi Restoran'da gördüm, Mabeyn Restoran'da da... Develi'de de muhakkak vardır... Kapı çalındı, baktım Belediye Başkanı Ahmet Ertuğrul, kendi bölgesindeki "keme mantarlarından" göndermiş... Oradaki adıyla "domalan mantarından"... Üstelik onunla da yetinmedim, bunu nasıl pişireceğimi de, telefonda iştah artırıcı bir keyifle anlattı... Bir bölümünü sote, geri kalanını da folyo da közleme yaptık... Çok lezzetliydi...

***

Geçen sene yazdığım keme yazısı ertesinde Deniz Gülsoy da "Zengin Sofralarında Lüks Tatlar" adlı kitabını bana göndermiş, konuyu daha derinlemesine öğrenmeme ön ayak olmuştu... Aslında keme mantarının yetmişe yakın türü var... Bunların en iyileri ise, beyaz trüf mantarı ve siyah kış trüf mantarı... Bu arada siyah kış mantarının kilosunun 2 bin 200 Euro olduğunu hatırlatayım... Bu nedenle "zengin sofralarında" yer alıyor... Bunların ardından yaz trüf mantarı gelmekte... Bizim topraklarda çıkan bu ikinci kategoriye girmekte...

***

Şampiyonlar ligindeki beyaz trüf mantarının seks koktuğunu da gene Deniz Gürsoy'un kitabından öğrenmiş ve nedenini çok merak etmiştim. Kitap onu da açıklıyordu: "Bu mantarları bulmak için kullanılan domuzun nakliyesindeki zorluklar, dişinin mantarın saldığı kokuyu erkek domuzun saldığı seks kokusu sanması, bulunan mantara ortak olduğu iddiasıyla bir kısmını mideye indirmesi ya da isteri krizine girerek ortalığı dağıtması çok sık olmuş ki, bu yöntem gözden düşmüştür. Sonunda domuzlar bu işi sonsuza kadar kaybetmişler, onların yerini şimdi eğitilmiş köpekler almış. Köpek mantar yer mi? Yemez. Onun için doğru seçim olmuş. Köpekler koklaya koklaya, burunları yerde ağacın dibinde saha taraması yapıyor ve buldukları anda patileriyle yeri kazıp mantara ulaşıyor. Sonra eğitildikleri stilde tek tırnak batırarak, mantarda tek delik olacak biçimde çekip alıyorlar. Bu yöntem, gelecek sezon bir daha mantar vermesine olanak verecek biçimde doğal çevresini zedelemeksizin avlanmaktır."

***

Bu anlatımlar, zengin sofralarındaki, geçmişi eski Roma'ya dayanan, büyük bir endüstri teşkil eden mantarlar için söz konusu... Kılbasan Bucağı'nda yağmur yağınca fark edilen bizim domalanlar bunlardan farklı... Daha mütevazı... Seks kokmuyor. Yetiştirilmiş köpekler de kullanılmıyor onları bulmak için... Bir başkanın, eski ve kadim bir dost ile yemek yerken, bu işin bir sene öncesi peşine düşen bir yazıya gönderdiği bir selam benim yediklerim... Belki de bu nedenle, kış trüfünden de daha lezzetli...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Seks kokanı mı?   / 30-04-2006
 Direksiyon Binası   / 23-04-2006
 Paris ihtiyarlıyor mu?   / 16-04-2006
 Yeni bir buluş...   / 09-04-2006
 Burada yatan fani güneş tutulmasını görmüştür   / 02-04-2006
 Su, su, su...   / 26-03-2006
 Küresel vicdan ya da çocuklar neden ölür?   / 19-03-2006
 Aşk şiirleri ve SABAH'ta yirminci yıla girerken...   / 12-03-2006
 Meğer Gayrettepe'de herkesi soyuyorlarmış...   / 05-03-2006
 Sahilde...   / 26-02-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Farkındayım ve korkmuyorum
Herkesin bu yazıyı okuması...
MEHMET ALTAN
Gayrettepe hırsızı
Geçen gün "Sessizlerin Umudu-SU"...
TURGAY NOYAN
Bodrum'dan okyanuslara güzel bir sezon geliyor
40 yıldan...
KAZIM KANAT
Ezeli rekabetten itiraflar!
Efendim! Sizlere 37 yıllık...
ÖNCEL ÖZİÇER
Anna ve Anneler Günü
Anneler Günü'ne bir hafta kaldı.
REFİK DURBAŞ
Sait adında bir balık...
Binbir Gece...
Otelde kalmak zor geldi
Otelde kalmak zor geldi
Son bir hafta içinde İstanbul'da, İstinye'den Maslak'a giden yol...
'Sosyete, dekolteyi sanatçılardan çok seviyor'
'Sosyete, dekolteyi sanatçılardan çok seviyor'
Şarkıcılara diktiği bol dekolteli, gösterişli sahne...
Kısa ayrılıklar erotizmi besler
Bilgi Üniversitesi'nin konuğu psikiyatrist Ester Perel, uzun süreli...
Vücudunuzu yenileme zamanı
Bahar ayları forma girmek için en ideal dönem... Haftada iki buçuk...
Zengin olmanın derdi başka
William Cash adlı yayıncının işi, dünyadaki zenginlerin listesini yapmak ve...
Bize de mi lolo?
Göbekli marul ve kıvırcık salata sofralarımızın başlıca yeşil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.