|
 |
 |
  |
|
Yabancı yatırımda tarihi zirve
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların 2005 yılında, önceki yıla göre 3,5 kat artışla 9,7 milyar dolara ulaştığını ve ''tarihi zirve'' yaptığını bildirdi.
Babacan böylelikle, Türkiye'nin 2001 yılına gelene kadar 1 milyarın doların altına seyreden uluslararası doğrudan yatırımların, son 3 yıllık dönemde farkedilir bir artış eğilimine girdiğini vurguladı.
Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, ''Uluslararası Doğrudan Yatırımlar 2005 yılı sonuçları
konusunda bilgi verdi.
Babacan, geçen yılki girişin 7,9 milyar dolarının sermaye transferi, kalan 1,9 milyar dolarının ise yurtdışı yerleşiklerinin Türkiye'de gayrimenkul alımları olduğunu bildirdi.
''GİRİŞ, BU YIL ÜÇ AYDA 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ''
Bu yılın 3 ayında ise yabancı sermaye girişinin 1 milyar doları geçtiğini kaydeden Bakan, ''Ve bu rakamın içinde Telsim, Türk Telekom'dan beklenen girişlerle, özel sektörden, özel sektöre olan doğrudan yabancı rakamlar yoktur. Yani asıl büyük beklenen sermaye girişleri gerçekleşmemiştir''dedi. ''Bu girişlerin yıl içinde gerçekleşmesini bekliyoruz'' diyen Babacan, şöyle konuştu:
''Toplam 7,9 milyar doların, özelleştirme yoluyla gelen kısmı 1,5 milyar dolardır. Söz konusu tutar, Türk Telekom'un özelleştirilme işlemine bağlı olarak ihale bedelinin ilk taksiti ve Türkiye'de kurulacak şirketin sermayesi için transfer edilen tutardır. Tüpraş ve Erdemir'e ilişkin veriler ise henüz yansımamıştır.''
TÜRKİYE, REKABET GÜCÜ ENDEKSİNDE DE YER DEĞİŞTİRDİ
Çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan yatırım ortamı değerlendirilmesinde ise bu kapsamda bin büyük şirketin yöneticileriyle, her yıl yapılan anket sonucunda yatırımlar açısından cazibesi en yüksek 25 ülke belirlendiğini anlatan Babacan, bu endekste Türkiye'nin 2003 yılında 24. sırada iken, 2005 yılında 13. sıraya yükseldiğini bildirdi.
Babacan, uluslararası yönetim geliştirme enstitüsü tarafından yayınlanan dünya rakabet gücü yıllığında; ekonomik performans, yönetim etkinliği, iş etkinliği, alt yapı gibi başlıklarda toplanan 300 rekabet gücü kriterine göre belirlenen, rekabet gücü endeksinde ise Türkiye'nin 2003 yılındaki 56.sıradan, 2005 yılında 48. sıraya yükseldiğini kaydetti.
YATIRIMCILARIN ÜLKE DAĞILIMI
''Türkiye'nin son dönemde yükselen grafiği ve uluslararası yatırımcılar açısından artan cazibesi, bağımsız ve saygın uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan bu çalışmalarda da teyit edilmektedir'' diyen Babacan, 2005 yılı uluslararası doğrudan yatırımların yatırımcının ülkesine göre dağılımına ilişkinde bilgiler verdi. Buna göre ilk 5 sırayı ABD, İngiliz Virjin Adaları, Lübnan, Belçika ve İtalya'nın almakta olduğunu vurgulayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'' Söz konusu bu ülkelerden Türkiye'ye gelen uluslararası yatırım toplamı 6,7 milyar dolardır. Bu da toplamın 70'ni teşkil etmektedir. Bu ülkelerden Türkiye'ye satın alma ve özelleştirme işlemleriyle gelen sermaye etkili olmuştur. Uzun dönemli eğilimler incelendiğinde (2002-2004 dönemi) Türkiye'ye en fazla yatırım ilk Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa olmak üzere 5 ülkeden gelmiştir.Sektörler bakımından incelendiğinde ise en fazla bankacılık, telekominikasyon, kimya, gayrimenkul danışmanlık hizmetleri ve yatırım ortaklığıyla, cam, seramik, çimento gibi minerallerle ilgili ürünler olmuştur. Bankacılık sisteminde, birleşme ve devralmalarla 3.7 milyar dolar doğrudan yatırım girişi sağlamıştır.''
SADECE YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET SAYISI 9 BİN 684
Geçen yıl doğrudan yatırımların illere göre dağılımında, İstanbul 7,9 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, İstanbul'u Kocaeli ve İzmir'in takip ettiğini kaydeden Babacan, 2005 yılında Türkiye'de kurulan yabancı sermaye sayısı ve şube sayısının 9 bin 684, yerli şirketlere iştirakin ise 2001 olduğunu açıkladı.
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de son 3 yılda, uluslarası sermaye şirket sayısının önceki dönemde toplam şirket sayısını geçtiğine işaret eden Bakan, geçen yıl 2 bin 825 adet uluslararası sermayeli şirketin faaliyet göstermeye başladığını bildirdi.
Babacan, yabancı sermayenin daha çok hizmeetler, toptan perakende ticaret, gayrimenkul, imalat, tekstil, kimya ve gıda alanlarına ilgi gösterdidğini hatırlattı ve ülke grubları açısından AB ülkeerinin 6 bin 153 şirketle faaliyet gösterdidğini belirtti. Babacan, AB ülkeleri içinde ise Almanya'nın ilk sırada olduğunu sözlerine ekledi.
(AA)
|