kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fasulyenin iyisi böyle olur
Kuru gıda sektörünün yüzde 80'i kayıt dışı
Bulgurda kumaş boyası
Fasulyenin iyisi böyle olur

Fasulyenin iyisi böyle olur


- Fasulyede bizim de anlayabileceğimiz ipuçları var mı?
- Örneğin bir fasulye eğer mat görünüşlü değil, canlı beyaz renkteyse yeni mahsuldür. Hafif sararmış, rengi matlaşmışsa eski mahsuldür. Ürün açıkta satılıyorsa, fasulyeyi ortadan ayırdığınız zaman eğer orta tabakası sararmışsa, o eski mahsuldür. Böbreğe benzeyen fasulyenin göbeğine, filizlendiği yere bakarsınız. Çevresinde sarı halka oluşuyorsa, eski mahsuldür. Bir de eğer rengi biraz siyahımsıysa, o ürün de ıslaktır, rutubetlidir, su çekmez. Fasulyede bir de içi olmamış tam dolgunlaşmamış taneler vardır. Suya konduğu zaman suyun üzerinde kalır. O taneler su çekmez, pişmez.

- Bize biraz daha ipucu verir misiniz?
- Erzincan'la Konya'nın fasulyesi böcek yapmaz ama mesela Biga'nın, Gönen'in fasulyesinin, nohudunun çabuk tüketilmesi lazım. Onlar 4-5 ay geçtikten sonra böceklenme yapar. Eğer yazın naylon paketin içinde pirinci tutuyorsanız ve böcek yapmıyorsa, işte o zaman korkun. Çünkü böceklenmemesi için özellikle ithal pirinçlere Türkiye'de ve dünyada yasaklanan ama üretimi devam eden, kanser yapan ilacı basıyorlar. Tüketicimize, yazın pirinci ihtiyacınız kadar alın, poşetinden ayırıp bez torbanın içerisine koyun diyoruz; çünkü hava alması lazım. Bir de güneş ışığı almayan, serin, kuru yerde muhafaza edin diyoruz. Pirinçte olduğu gibi fasulyede de nohutta da aynı.

- Mercimekte durum nasıl?
- Eğer içerisinde kahverengi taneler varsa bu ürün eski mahsuldür veya yağmur yemiştir, bir türlü pişmez. Barbunya da fasulye gibi eskidikçe parlak rengini kaybeder; bir de elinize alıp ovaladığınızda kabuğu dökülüyorsa, eski üründür.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
 Şarap dolabında ayran satılmaz
 Sofranıza renk gelsin rakı sohbetiniz renklensin
 Pub'da içilen bira eve de girmeli
 Rakının mezesi sohbettir
 Günde 7 milyon kişi dışarda yiyor
 Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
 Çayın önce uzmanı sonra tutkunu oldu
 60 yıldır iyi etin peşinde
 En leziz rakı mezeleri
 Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'Mehmet, çoktan beni aştı'
'Mehmet, çoktan beni aştı'
Beyaz Gelincik'teki hırçın Mustafa rolüyle genç kızların kalbini...
15 yıl sonra ilk kişisel sergi
15 yıl sonra ilk kişisel sergi
Türk resim sanatının en önemli isimlerinden Selçuk Togul'un yeni...
Gömlekte 'Kurtlar Vadisi' yakası moda
Kişiye özel gömlek üretimi yapan Hundred Percent firması, Ali Şen,...
'Şarkıcı değil, müzik yapan bir imamım'
Tophane Camisi imamı Halil Necipoğlu kızmasın, ama tıpkı tiyatrocular...
Masal kentin sinemacıları
Son yıllarda sinema sanatının doğal platosu haline gelen Mardin'de başlatılan...
Bir soygunun üç farklı yüzü
Çok iyi kotarılmış bir Spike Lee filmi olan "İçerideki Adam", parlak kadrosu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.