kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pastırma mutlaka kuru olur
'Şimdiki müşteri tahsilli'
Pastırma mutlaka kuru olur
Tükenmezi bilir misiniz?
Pilaki sarımsak ister

Pastırma mutlaka kuru olur


- Garson sizce nasıl olmalı?
- Garson ne demek, biliyor musun? Hele metrdotel, yani şef.. Müşteri sordu diyelim; şatobriyan, fileminyon, nasıl yapılır, bilmesi lazım. Kusura bakmasınlar bugün benim meslektaşlarım. Beyaz ceket, papyon tamam ama 'Ne tabağı bu?' diye sordun mu ayrıntılarıyla bilmeli. Eskiden yüksek yerlere giderdim şimdi gidemiyorum; ihtiyarladım. Belki oralarda böyle garsonlar vardır.
- Oralarda bile çok eksik Refik Bey.
- Ben birden bire şef oldum. Rum, Sırp, Boşnak garsonlar var; beni mutfaktan garsonluğa çıkardılar. Bir garson müşterinin ne istediğini gözünden anlayacak. Askere gittim geldim, Asmalımescit'te Nil Restoran vardı, orada servise devam ettim. Müşteriler Fischer'den tanıdıklarımdı.
- Nil Restoran da Alman yemekleri yapardı; ben çocukken hatırlarım.
- Ben çalışırken Viyana lokantasıydı. Sonra Alman yemekleri yaptı. Bir gün bir müşteri bana siparişlerini saydı, 'Pilaki getir, Amerikan salatası getir', diye. Allah Allah... Hani istese İtalyan salatası var, şu var, bu var, her şey var ama Amerikan salatası da ne? Aşçıbaşı Rum, ikinci aşçı da Ermeni. Siparişleri verdim, Amerikan'ı sona sakladım. 'Bir de Amerikan salatası dedim.' Usta bir tabak uzattı. 'Bu ne?' dedim ustaya. 'Amerikan salatası' dedi. Yahu buna Rus salatası derler, ne zaman Amerikan salatası oldu? Bugün Rus salatası hiçbir yerde yok.
- Hepsi Amerikan salatası.
- Aslında Amerikan da yok. Uydurmasyon içi patates dolu; yok öyle bir salata. Bugün mutfağa girsem aşçıbaşımla birlikte yaparım. Akrabamdır o da yanımda yetişmiştir. Ama millet öylesini kabul etmiyor. Ne gördü, neye alıştıysa onu istiyor. On kuruşluk pastırma verirsin. Kuru olacak. Şimdi kuru pastırma için bozulmuş diyorlar.
- Pastırma kuru olur; şimdi çiklet gibi ve ıslak. Refik Bey, eskiden Rumlar buralarda çoğunluktaydı; onlarla çalışmak nasıldı?
- Rumlar'da bir tabiat vardı; ben bir Rum lokantasında çalışıyorum, tam işi öğrenecekken, hemen beni gönderir. Tam öğrenmeme meydan vermez. Hep Rum olacak. Ben Hıristaki'de şefken dört tane Rum garson var. Biri iş bilmiyor ama yakışıklı. Mösyö Hıristaki'ye bunu işten çıkarmasını söyledim.'Kuzum' dedi, 'o kuyumcu.' 'Peki Mösyö Hıristaki, ben kuyumcu olsaydım, beni alır mıydın?' dedim, durdu. 'Tabii almazdın. Bu yaramaz; öbürlerinin de hakkını yemeyeyim, bilen biri gelsin' dedim. Rumlar illa kendi insanını kollar.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
 Şarap dolabında ayran satılmaz
 Kuru gıda sektörünün yüzde 80'i kayıt dışı
 Sofranıza renk gelsin rakı sohbetiniz renklensin
 Pub'da içilen bira eve de girmeli
 Rakının mezesi sohbettir
 Günde 7 milyon kişi dışarda yiyor
 Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
 Çayın önce uzmanı sonra tutkunu oldu
 60 yıldır iyi etin peşinde
 En leziz rakı mezeleri
 Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'Mehmet, çoktan beni aştı'
'Mehmet, çoktan beni aştı'
Beyaz Gelincik'teki hırçın Mustafa rolüyle genç kızların kalbini...
15 yıl sonra ilk kişisel sergi
15 yıl sonra ilk kişisel sergi
Türk resim sanatının en önemli isimlerinden Selçuk Togul'un yeni...
Gömlekte 'Kurtlar Vadisi' yakası moda
Kişiye özel gömlek üretimi yapan Hundred Percent firması, Ali Şen,...
'Şarkıcı değil, müzik yapan bir imamım'
Tophane Camisi imamı Halil Necipoğlu kızmasın, ama tıpkı tiyatrocular...
Masal kentin sinemacıları
Son yıllarda sinema sanatının doğal platosu haline gelen Mardin'de başlatılan...
Bir soygunun üç farklı yüzü
Çok iyi kotarılmış bir Spike Lee filmi olan "İçerideki Adam", parlak kadrosu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.