|
|
Hastalığa karşı yeni uğraşlar edinmelisiniz
* Kimler kanserle daha zor başa çıkar? Dr.Sedat Özkan: Kanserde depresyon gelişmesi, kanserin tipinden çok kişinin kendisiyle ilgilidir. Yalnız yaşayanlarda, çevre desteği olmayanlarda, alkol ve madde kullananlarda, hastalığını ya hep ya hiç olarak algılayanlarda, hayata siyah-beyaz gibi bakanlarda depresyon daha çok gelişir. Kaderci tutumu kullananlarda, ağrısı fazla olanlarda, kortizon kullananlarda beyni doğrudan etkileyen kanser türlerinde depresyon kaçınılmazdır. Yapı olarak duygularını, acılarını, beklenti ve tepkilerini içe atanlarda daha fazla sorun yaşanır.
* Kanser tedavisi sırasında insanlar günlük yaşamlarını sürdürmeli mi? Dr. Özkan: Doktorun öngördüğü bir kısıtlama yoksa, yaşamına hiçbir engel getirmemesini isteriz. Ben tam tersine, yedek güçlerini harekete geçirmesini öneririm. Psikolojik yedek güçler harekete geçerse, bedensel yedek güçler harekete geçecektir. O güne kadar kitap okumamış insana kitap okuyarak beyninin o bölümünü çalıştırmasını öneriyoruz. Beynin o zamana kadar açılmamış bölgeleri açılırsa, bedenin ek güçleri de devreye girer. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeni uğraşlar edinmek, hastalığı atlatmak için olmazsa olmazdır.
* Kanser nedeniyle organını kaybeden bir kişi, bu durumla nasıl başa çıkabilir? Dr.Özkan: Liyezon psikiyatrisi uygulamasında en fazla psikiyatrik bozukluğa neden olan durum kansere ek olarak organ kaybının olduğu durumlardır. Kayıp algısı katlanarak büyür. Hasta organlarını kaybettikçe daha kötü olduğunu algılarsa, depresyon derinleşir. Organ kaybı ve kanser yanında, sembolik değeri yüksek olan cinselliğin kaybı endişesi gelir. Bu açıdan, kanser hastalarının eşlerinin de destek programlarına alınması gerekir.
|