Bahar yorgunluğuna acı çare
İzmirli diyetisyen Nükhet Turan, bahar aylarında insanların vücut direncinde düşüşler yaşandığını belirterek, ''Bu aylarda bol C vitamini içeren yeşil ve kırmızı biber ile portakal, greyfurt gibi turunçgillerin tüketilmesiniöneriyorum'' dedi.
Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıksız beslenme, spor yapmama, yemek ve uyku saatlerinin düzensiz oluşu, yıpratıcı yaşam koşulları, hava kirliliği, stres ve sigaranın, modern çağın hastalıklarını tetiklediğini bildirdi.
İyi ve sağlıklı beslenmenin ciddi hastalık risk faktörlerini ortadan
kaldırabileceğini savunan Turan, kalp damar hastalıklarına karşı omega 3 asitlerinin yoğun olduğu uskumru, sardalye ve ton balığıtüketiminin önemli olduğunu söyledi.
Diyet yapanlara haftada 2-3 gün omega 3 yağ asidi içeren balık yemelerini öneren Nükhet Turan, şu bilgiyi verdi:
''Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında insanların vücut direnci düşer. Bu aylarda bol bol C vitamini içeren yeşil ve kırmızı biber yenilmesini, portakal, greyfurt gibi turunçgillerin bol tüketilmesini öneriyorum. Uyku problemi yaşayan, gergin olanlar, yüksek tansiyonu bulunanlar ile ülser şikayeti olanlar, bu aylardakafein alımından kaçınmalı.''
Turan, A vitaminin vücudu bir çok kanser türünden koruduğunu, bunun kayısı, portakal, ıspanak ve brokolide bolca bulunduğunu söyledi. Bu sebze ve meyvelerin aşırı derecede değil, zamana yayılarakve ölçülü şekilde yenmesi gerektiğini ifade eden Turan, E vitaminin soya, ayçiçeği, zeytinyağı, fındık, ceviz, badem ve koyu yeşil sebzelerden sağlanabileceğini anlattı.
Turan, selenyumun da deniz ürünlerinin yanı sıra mantar, ceviz, soğan ve sarımsaktan alınabileceğini dile getirerek, bunların yanında bol liftli yiyecek içeren sebze, meyve ve kuru bakliyat tüketilmesinin önemli olduğunu söyledi.
|