Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Fırfır poğaça 6 kişilik * 3 su bardağı un * 1/2 tatlı kaşığı toz hardal * 120 gr. tereyağı (doğranmış) * 6 çorba kaşığı su (soğuk) * 1 çorba kaşığı zeytinyağı İç malzemesi: * 2 adet küçük boy patates (küp doğranmış) * 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış) * 5 dal maydanoz (doğranmış) * 1/4 su bardağı et ya da tavuk suyu * 1 çay kaşığı biber * Tuz * 1/2 çay kaşığı hardal * 1 adet yumurta Harcı hazırlamak için önce patates, soğan ve maydanozu harmanlyaın. Bu karışıma piliç suyu, biber, tuz ve hardalı ilave edip, iyice karıştırın. Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. Un, tereyağı ve toz hardalı robota koyun ve ufalanana kadar karıştırın. Yavaş yavaş suyu ilave edip, karışım toplanana kadar karıştırmaya devam edin. Gerekirse biraz daha su ilave edin. Streçe sarın ve buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru 3 mm. kalınlığında açın. Çay tabağı yardımıyla 16 cm'lik 6 adet daire kesin. Hazırladığınız harcı kestiğiniz hamurların ortalarına paylaştırın. Hamurların kenarlarına yumurta sürün ve yarım daire şekline gelecek şekilde kenarlarını parmaklarınızla bastırarak fırfır görünümünde kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Isıyı 180 dereceye düşürüp, 20 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.
Ballı cevizli tart 6-8 kişilik * 2 su bardağı un * 100 gr. tereyağı * 1 tatlı kaşığı şeker * 5 çorba kaşığı su (soğuk) * 250 gr. ceviz * 2 su bardağı bal (süzme) * Tuz Bir kaba un ve bir tutam tuzu eleyin. Tereyağını, unun içine küçük küçük doğrayıp, karışım ekmek kırığı gibi bir görüntü alana kadar parmak uçlarınızla una yedirin. Şekeri ilave ettikten sonra, yavaş yavaş suyu ilave edip, karışım toplanana kadar karıştırın. Gerekirse biraz daha su ilave edin. Hamuru hafif unlanmış bir yüzeyde açıp, 22 cm. çapında bir tart kalıbına yayın. Bir çatalla hafifçe delikler açıp, üzerine yağlı kağıt ya da alüminyum folyo yerleştirin ve kağıdın üzerine de fasulye taneleri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirdikten sonra fasulye tanelerini ve kağıdı alın. 8 adet cevizi süslemek için ayırıp, diğer cevizleri iri doğrayın ve balla karıştırın. Hazırladığınız karışımı tart hamurunun üzerine döküp, fırında 10 dakika daha pişirin. Tartınız sıcakken, ayırdığınız cevizlerle süsleyin. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Şorpa 6 kişilik * 1 küçük paket piliç ızgara tava kuşbaşı * 7 su bardağı su (kaynar) * 8 adet taze soğan (yeşili ile doğranmış) * 6 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 su bardağı yoğurt (süzme) * 3 çorba kaşığı un * 1/2 demet nane (ince kıyılmış) * 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber * 1 tatlı kaşığı tuz Kaynayan suya etleri koyup, 10 dakika pişirin. Taze soğanları 4 çorba kaşığı zeytinyağında 2 dakika yumuşatın ve etli suya ilave edip, 5 dakika daha pişirin. Ayrı bir kapta yoğurt ve unu karıştırın, kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş katın. Yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra üzerine nane ilave edip, ateşten alın. Kırmızıbiberi kalan zeytinyağında kızdırıp, çorbanın üzerine dökerek servis yapın.
|