|
|
|
|
Ahmedinejad: Zemin hazırlanırsa ABD ile görüşebiliriz
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad,''müzakere zemininin hazırlanması durumunda, Amerika ile de görüşebileceklerini'' açıkladı.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad,''bazı büyük güçlerin istemesine rağmen nükleer faaliyetleri durdurmayacaklarını'' bildirdi. Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi, ülkenin dış politikasına ilişkin açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nükleer enerjiye sahip bazı ülkelerin diğer ülkelerin nükleer enerjiden yararlanmasını
istemediğini savunan Ahmedinejad, ''Niçin İran halkını bu haktan mahrum etmek istiyorsunuz? Bu haktan asla vazgeçmeyeceğiz'' dedi.
Ahmedinejad, bazı nükleer silaha sahip ülkelerin ne Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT), ne ek protokolü kabul ettiklerini, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin tesisleri denetlemesine de izin vermediklerini söyleyerek, şunları kaydetti: ''Onlar resmi olarak biz atom bombasına sahibiz diyorlar, ama işlerine hiç karışılmıyor. Biz çok açıkça ifade ettik, ben kendim de söyledim. Biz nükleer teknolojiyi elde ettik ve bu teknolojiden barışçıl amaçlı yararlanacağız.''
''Biz nükleer teknolojiyi sıfırdan yüze kadar elde ettik'' diyen Ahmedinejad, bütün nükleer çalışmalarının şeffaf olduğunu, UAEK kameralarının nükleer tesisleri gözetlediğini, müfettişlerin de defalarca tesisleri denetlediklerini kaydetti.
Ahmedinejad, ''Bütün bunlara rağmen birkaç büyük güç, bizi bu haktan mahrum etmek istiyor. Biz bunları kabul etmiyoruz ve nükleer faaliyetlerimizi durdurmayacağız'' diye konuştu.
UAEK'nin kendilerine karşı adaletli davranmasını isteyen Ahmedinejad, ''30 yıldır UAEK üyesiyiz. Bu sürede bize hiçbir şey vermediler. Ne teknoloji verdiler ne de desteklediler. Bazı büyük güçler, UAEK'yi bize karşı kullanıyorlar. Biz UAEK'nin bu çifte standartlı davranışını kabul etmiyoruz'' dedi.
''Uluslararası kurumların milletlerin hakkını korumak yerine birkaç büyük gücün elinde oyuncak haline geldiğini'' iddia eden Ahmedinejad, her konuda İsrail hariç bütün dünya ülkeleriyle müzakereye hazır olduklarını kaydetti.
Nükleer silahların dünyanın güvenliği için bir tehdit olduğunu belirten Ahmedinejad, biyolojik ve nükleer silahların üretilmesine karşı olduklarını, bütün ülkelerle dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için müzakere etmeye de hazır olduklarını söyledi.
"BİZ AMERİKA'YA GÜVENMİYORUZ"
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''müzakere zemininin hazırlanması durumunda, Amerika ile de görüşebileceklerini'' açıkladı.
Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi, ülkenin dış politikası hakkında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak'ta güvenlik konusunda ABD ile yapılacak müzakerelere ilişkin bir soru üzerine Ahmedinejad, şunları kaydetti:
''Biz Amerika'ya gerçekten güvenmiyoruz. Bu güvensizlik de onların bize davranışlarından kaynaklanıyor. Onlar bütün dünyanın sahibiymiş gibi davranıyor ve öyle göstermeye çalışıyorlar. Bu yüzden de biz onlara güvenmiyoruz. Irak'ta her gün onlarca insan ölüyor. Amerika, Irak'ta güvenliğin sağlanması için birkaç kez bizimle işbirliği talebinde bulundu. Iraklı yetkililer de bizden bunu istediler. Irak'tagüvenliğin sağlanması işgalcilerin görevi. Biz Irak'ta halkın ölmesinekarşıyız. Sadece Irak'ta güvenliğin sağlanması için ABD ile görüşmeyi kabul ettik. Ama bu konuda da Amerika'nın davranışının iyi olmadığını gördük. Irak'ta yeni yönetim belli oldu. Yeni yönetim halkın da desteğiyle kendi ülkelerini yönetebilir. Bu nedenle Amerika ile müzakereye ihtiyaç yok.''
Ahmedinejad, Amerika ile direkt müzakere edip etmeyeceklerine ilişkin soruya, ''Biz İsrail hariç bütün ülkelerle müzakere etmeye hazırız. Ama her ülkeyle müzakere, kendi özel koşullarını gerektirir. Biz Rusya, Çin, Pakistan, Türkiye ile müzakere ediyoruz. Eğer müzakerekoşullarının zemini hazırlanırsa, Amerika ile de görüşebiliriz'' yanıtını verdi.
NÜKLEER FAALİYETLER
Mahmud Ahmedinejad, uranyum zenginleştirmede bir sonraki adımın neolduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken de, ''Uranyum zenginleştirmede deneysel süreci geride bıraktık. Bundan sonra endüstriyel dönem başlayacak. İhtiyacımız olan enerjiyi sağlamak için meclis kararına göre 20 bin megavat elektrik üretmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda çalışmalara devam edeceğiz'' dedi.
''Bölge ülkelerinin İran'ın nükleer faaliyetlerinden rahatsız olduklarının'' ifade edilmesi üzerine de Ahmedinejad, şunları söyledi:''Ben bölgede hiçbir gerginlik görmüyorum. Bu birkaç büyük gücün iddiası. Komşu ülkeler, bunu kendi milli çıkarlarına karşı bir tehdit olarak görmüyorlar. Bölgede hiçbir ülkeyle sorumuz yok. Siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz geçmişe göre daha iyi durumda. Basra Körfezi vebölge ülkeleri, bizim faaliyetlerimizi destekliyor. Ben bölgede hiçbirkriz ve gerginlik görmüyorum. Asıl gerginlik, büyük güçlerin bölgede bulunmalarıdır. Evinize dönün, bu gerginlik ortadan kalksın.''''Büyük güçlere birkaç nasihatim var'' diyen Ahmedinejad, ''Artık o dönem geçti. Bugün İran halkı, tek parçadır. Nükleer yakıtın elde edilmesi, petrolün millileştirilmesine göre yüz kat önemlidir. Biz NPTçerçevesinde kendi hakkımız olan enerjiyi elde ettik. Uluslararası kurallar da bize bu hakkı veriyor'' diye konuştu.
MUHTEMEL YAPTIRIMLAR
Ahmedinejad, nükleer faaliyetleri nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin uygulayabileceği yaptırımlar konusunda da şöyle konuştu:''Bize yaptırım uygulayacak kadar akılsız olduklarını zannetmiyorum. Bize düşman olan ülkelerin akıllı olduklarını düşünüyorum. Ama eğer bize karşı böyle bir şey yaparlarsa bizden fazlakendileri zarar görür. Bizim ekonomik temellerimiz çok sağlam. Biz bu temeli onlardan almadık, bütün ekonomik gücümüzü kendi halkımızdan aldık. Milli çıkarlarımızı koruyacak güce sahibiz. Bazı genç bilim adamlarımız yaptırım uygulanmasını istiyorlar ki, geride kaldığımız alanlarda da ilerleyelim.''
Ahmedinejad, ''dış siyasette çok sert tutum sergilediği ve bu yüzden de savaş istediği'' yönündeki ifadelerin anımsatılması üzerine de, milletin çıkarını korumak için çok açık ve dürüst konuşmak gerektiğini, kendisinin de halkın hakkını korumak için sert konuştuğunu söyledi.
Mahmud Ahmedinejad, ''Biz hiç kimseye borçlu değiliz ve konuşmalarımızı da çok sağlam yapıyoruz. Açık bir zulme karşı suskun kalamayız. Biz oturup başkalarının bize karşı karar almasını kabul edemeyiz. Birkaç büyük güç, bize nükleer teknolojiden yararlanamazsın diyor. Biz bunları kabul edemeyiz, tehdidi kabul edemeyiz. Milli çıkarlarımızı korumada kararlıyız'' dedi.
RUSYA İLE İLİŞKİLER
Ahmedinejad, Rusya ile ikili ilişkiler konusuna değinirken de, Rusya ile çok iyi ve dostane ilişkileri bulunduğunu ve bu ilişkileri daha ileriye götürmek istediklerini belirtti.Buşehr nükleer santralını Rus uzmanların inşa ettiğini, santralçalışmalarının bu yıl sonunda biteceğini ifade eden Ahmedinejad, ''Ekonomik konularda da ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Onların şu ana kadar bize karşı tutumları çok dostaneydi. Gelecekte de bunun devam edeceğini umuyorum'' diye konuştu.Ahmedinejad, Rusya ile ortak uranyum zenginleştirmesi konusundaki soruyu da, ''Rusya uranyum zenginleştiriyor, biz de zenginleştiriyoruz. O halde bir sorun yok'' şeklinde yanıtladı.
"ASKERİ SALDIRININ ADINI DAHİ EDERLERSE KENDİLERİ İÇİN ÇOK KÖTÜ OLUR"
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerika'nın İran'a askeri saldırı yapacağı iddialarına ilişkin ''Askeri saldırının adını dahi ederlerse kendileri için çok kötü olur'' dedi.
Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin dış politikasına ilişkin açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Uranyum zenginleştirmeden vazgeçmeniz için dünyanın ne yapması gerekiyor?'' şeklindeki soru üzerine Ahmmedinejad, şunları söyledi: ''Bizim bir hakkımız var ve bu haktan yararlanmak istiyoruz. Bu faaliyetlerden vazgeçmemizi isteyenler, çalışmalarımızda bir sapma olduğuna ilişkin kanıt göstersinler. Niçin onlar nükleer teknolojiye sahip olsunlar da bize 'sizin bu teknolojiden yararlanma hakkınız yok'desinler. Siz kimsiniz de bizi bu haktan vazgeçirmeye çalışıyorsunuz? Bu teknolojiyi kendi milletimiz elde etti ve onu da koruyacak.'' İran'ın nükleer faaliyetlerinin dünyadaki en şeffaf faaliyet olduğunu belirten Ahmedinejad, şöyle devam etti: ''Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) bir rapor yayımlasa, bizim çalışmalarımızın en şeffaf nükleer faaliyetler olduğu ortaya çıkar. Bütün ülkeler gelsin baksın. Biz nükleer yakıt çarkını elde ettiğimizi bizzat açıkladık. Santrallarımızın yakıtını elde etmek içinuranyumu zenginleştirdik. 'Birçok doğal kaynağa sahipsiniz, buna rağmen neden nükleer enerjiyi istiyorusunuz?' şeklindeki soru çok saçmadır. Hangi kaynağı kullanacağına millet karar verir.''
''NÜKLEER YAKIT SATMAYA HAZIRIZ''
''İsteyen bütün ülkelere nükleer yakıt satmaya hazırız'' diyen Ahmedinejad, bu durumda nükleer yakıt üreten diğer ülkelerin faaliyetlerini durdurup durdurmayacaklarını sordu. Ahmedinejad, ''İran-Irak savaşında Saddam Hüseyin'i kimyasal silahlarla donatanlar, bize 'bu teknolojiden yararlanmayın' diyorlar. Kendileri bu enerjiye sahip ama başkalarına 'bu enerjiyi niçin istiyorsunuz' diye soruyor. Bu çok çirkin bir şey'' diye konuştu. Uranyum zenginleştirmeyi başardıktan sonra birçok ülkenin kendilerini tebrik ettiğini ifade eden Ahmedinejad, ''Biz bu dönemi bitirdik, artık başka konulara geçmeliyiz'' dedi. Ahmedinejad, uranyumu daha fazla zenginleştirmeyi düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine de yüzde 3-5 arasında zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaçları olduğunu, daha fazlasına gerek duymadıklarını söyledi.
MUHTEMEL ABD SALDIRISI
Son günlerde sıkça dile getirilen muhtemel ABD saldırısı konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine de Ahmedinejad, ''Ben böyle bir şey duymadım. İran'a askeri bir saldırı anlamsız. Bunu hanginedenle yapacaklar. İran halkı, çok güçlü bir halktır ve kendini savunabilir. Askeri bir saldırının adını dahi ederlerse onlar için çokkötü olur. Ekonomik ve sosyal açıdan çok zarar görürler'' dedi. Ahmedinejad, bir gazetecinin, İsrail'deki bir gazetede, kendisine suikast planı yapıldığının yazıldığını anımsatarak, ''Sizi niçin öldürmek istiyorlar?'' diye sorması üzerine şöyle konuştu: ''Belki de ben teröristim, o yüzden. Ben onlara karşı olduğum içinbeni öldürmek istiyorlar. Buradan yüksek sesle bazı ülkelerin tutumlarına karşı olduğumu haykırıyorum. Eğer Ahmedinejad'ın ölümüyle sorunun çözüleceğine inanıyorlarsa, yanılıyorlar. Ben 70 milyonluk İran halkının en küçük ferdiyim. Onların hepsi benden daha dirençli. Ama bunun tuhaf tarafı, uluslararası camianın buna hiçbir tepki göstermemesidir. Belki de insan haklarını korumak için böyle yaptılar.''
FİLİSTİN MESELESİ
Konuşmasının büyük bir kısmını Filistin konusuna ayıran Ahmedinejad, Filistinliler'in de Yahudiler'in de bölgede huzur içinde yaşamadıklarını belirtti. Ortadoğu'da yaşanan trajedinin nedeninin kapitalist güçler olduğunu dile getiren Ahmedinejad, şunları kaydetti:''Kapılarınızı açın ve Yahudi milletinin kendi topraklarına dönmesine izin verin. Onlar da bütün insanlar gibi yaşama hakkına sahipler. Her gün öldürülen ve liderleri ölümle tehdit edilen Filistinhalkının kendi topraklarında huzur içinde yaşamasına da izin verin. Siz bir sorun yarattınız, o sorunu çözün. Niçin bu sorunun çözümü içinbir milleti katlediyorsunuz? Ben, 'Filistin halkı geleceği için kendi karar vermeli' deyince 'Ahmedinejad savaş ve Yahudiler'i öldürme peşinde' diyorlar.'' ''Her zaman demokrasiden bahseden Amerika ve İngiltere burada bir sınav veriyor'' diyen Ahmedinejad, ''Ortaya attığınız iddiaya kendinizde inanmıyorsunuz. Öyle birşey yaptınız ki, şu anda dünyada diplomasi,yalan ve hileye dönüştü. Artık kimse kimseye güvenmiyor'' dedi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|