Ya sev ya terk et
Fransa İçişleri Bakanı Sarkozy, varoş isyanı ve öğrenci eylemlerinden sonra çıkan siyasi kriz ortamında işte bu çarpıcı sözleri sarf etti... Solcular "Sevmek onun tekelinde mi" diye çıkışırken, sağcılar "Sloganımızı çaldı" diyerek tartışma başlattı.
Bir dönem Türkiye'de de çok tartışılan bu "milliyetçi" slogan, şimdilerde Fransa'da gündemde. Çıkış nedeni, ülkeyi aylardır krize sokan eylemler. Önce başkent Paris'in varoşlarındaki gençlerin haftalarca polisle çatışması, ardından yeni hazırlanan bir iş yasasının bu kez de öğrenciler ve işçileri sokaklara dökmesi ülkede ciddi bir siyasi kriz ortamı yarattı.
DERDİ, KALİFİYE GÖÇMEN Varoş isyanında okların hedefi olan İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, varoş gençleri için kullandığı tanımlamalarla büyük tepki çektikten sonra, daha
"taktiksel" davranıp öğrenci eyleminde benzer duruma düşmedi. Ancak haftasonundaki bir toplantıda kullandığı ifadeler, yine başını ağrıtacak gibi görünüyor. Sarkozy, cumartesi günü yaptığı konuşmada "Bazıları Fransa'yı sevmiyorsa terk etsinler" dedi. Konu yine varoş isyanı ve öğrenci eyleminden başlayıp; göçmenler, kalifiye yabancıların ülkeye alınması ve kaliteli öğrencileri çekecek programlara geldiğinde ettiği bu sözler tartışma başlattı.
"SEVİYORUZ AMA..." Ülkedeki sağcı partilerden MPF (Fransa için Hareket) lideri Philippe de Villiers, olaya "Sarkozy, sloganımızı çaldı" diye yaklaştı. Sol partilerin lideri François Hollande ise farklı tepki verdi: "Fransa'yı sevme tekelini reddediyorum. Biz de Fransa'yı başkaları kadar seviyoruz. Ama şu da bu sınıftakilerin ayrıcalığı olmadığı, cömert ve evrensel Fransa'yı..." Sarkozy liderliğindeki UMP dahil sağ partilerin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, krizler ve sosyal patlamalardan sorumlu olduğunu dile getiren Hollanda, "Güven ve inanılırlığı geri kazanmak için projeleri yok. Bunun yerine korkuların, kışkırtıcı noktaların üzerine gidiyorlar" diye konuştu.
"ABD GİBİ YAPACAĞIZ" Bu sözlere Sarkozy'nin karşılığı da gecikmedi. İktidardaki UMP'nin lideri ve İçişleri Bakanı Sarkozy, "2006'da bir daha göçmenlik tartışmasına girmeyeceğini" vurguladı. Sorunlardan konuşulduğu anda ırkçı damgası yenmesine karşı olduğunu belirtip ABD, İngiltere, Almanya, Kanada ve Avustralya gibi kendilerinin de başarılı yabancı öğrencileri başvurularına göre seçme hakları olduğunu, kalifiye göçmen almaları gerektiğini söyledi.
|