  |
|
Şarap esasen kırmızıdır...
Pişti programlarının ertesi günü öğle yemeklerinde biraz keyif yaparım... Çokçası dostlarla oturup, biraz kaynatırım... Bilirim ki içten içe, sınav bitmiş duygusu vardır içimde... Yapılacak bir sürü iş olsa da, sanki tatildir ve hak edilmiştir bir parça keyif ve neşe... Bilirim ki; ruhumun ve bilincimin derinliklerinde, final sınavlarının en güzel tarafı, bittikten sonraki andır... Hani üzerinizden müthiş bir yük kalkmıştır... Hani içten içe, "Artık her şey benim hakkım" demektesinizdir... İlk saatler, ilk gün, ilk yemek hep özeldir... Hak edilmiş tatilin en keyifli anıdır... Aslında benim gibi sınavdan hiç haz etmeyen bir öğrenci için sınavın tek keyifli anıdır... İşte televizyon programları aynen öyle benim için... Bittikten sonraki günün özellikle ilk yemeği çok keyifli geliyor ruhum ve bedenim için...
*** Onun için o salı günü Lares Park Otel'de dostum Özdemir Erkan, Güler Sabancı'nın kalite şarabı olarak bilinen GÜLOR şarabını yudumlayacağımızı söyleyince "Olur" dedim, "gelirim..." Çünkü biliyordum ki yemekte, şarabın üretici diğer ortağı Güler Hanım'ın dayısı Orhan Türker de olacaktır... Bir salı öğlenini, bir şarap üreticisi ve uzmanının da bulunduğu dostlar arasında geçirmek keyiflidir... Üstelik öğreticidir... G Shiraz şarabını içtik, Lares Park Otel'in Portofino Restoranı'nda sebzeli İtalyan rizottosu eşliğinde... Orada öğrendim ki, aslında sadece bağ civarında yapıldığını bildiğimiz şarapların, iyi kalitede üretilebilmesi için deniz ya da su kenarında olması önemlidir... Şarap iyi olmak için denizden gelecek rutubeti istemektedir... G Shiraz şarabının üretimini yüzde 20 artırıyor Güler Sabancı... Tekirdağ Şarköy'de 180 dönüm bağın yeni markası G Shiraz, adı üstünde Shiraz üzümlerinden yapılıyor... Dünyanın en kaliteli kırmızı üzüm cinslerinden Shiraz... Anavatanı İran... Bunun için Fransa'dan aşılı fideler ithal edilmiş ve Tekirdağ'a getirilmiş... Bu üzümlerden elde edilen şaraplar, Fransız meşe fıçılarda 16 ay dinlendiriliyor... Meşe fıçılardan gelen tanen lezzeti, Shiraz üzümünün kendine has meyve ve baharat tadıyla birleştiğinde içimi zevkli, koyu renkli G Shiraz ortaya çıkıyor... 15-17 derecede içilebilen biraz buruk tatta bir şarap G Shiraz...
*** Güler Sabancı'nın dayısı Orhan Türker, zaman zaman gidiyor ve Tekirdağ Şarköy'de kalıyor... Bu şarap işine, gelire göre büyük paralar ödeyerek girmişler... Amaç Türkiye'de de, Fransa ve İtalya'daki kadar kaliteli şarap üretilebileceğini göstermek... Shiraz üzümleri çok nadide üzümler... G Shiraz da öyle bir şarap... İtalyan rizottosu ve arkasından somon ızgarayla mükemmel gidiyor... Sakın demode olmuş, hiçbir geçerliliği olmayan klişeleri söylemeyin şarap içerken... Hani "balıkla beyaz şarap, etle kırmızı şarap içilir" gibi... İyi ve belirli kırmızı şaraplar rahatlıkla balıkla içilir... Zaten şarap esasen kırmızıdır... Beyazı şarabımsıdır... İşin erbabı şunu çok iyi bilir ki: Şarap esasen kırmızıdır...
|